Přemyslovci

Svatá Ludmila odjíždí z Prahy na Tetín

Před 1100 lety byla zavražděna svatá Ludmila, první česká světice

V noci z 15. na 16. září 921, tedy před 1100 lety, zemřela svatá Ludmila. Manželka vůbec prvního písemnými prameny potvrzeného knížete z rodu Přemyslovců a první česká světice byla podle staré legendy zavražděna krutými Vikingy najatými její snachou Drahomírou. Jako vražedná zbraň jim posloužil kněžnin vlastní šátek.
Praha, ilustrační foto

Záhada kolem Pražského hradu: Proč na něm první český král nesídlil?

Nepřehlédnutelná dominanta hlavního města Prahy a odvěký symbol české státnosti, to je Pražský hrad. Svou významnou roli v otázce svrchovanosti nad okolím měl pražský ostroh již od nepaměti. První česká knížata, počínaje Bořivojem, soustředila svou moc právě sem. Přesto zde později první český král nesídlil. Který to byl a proč se tak stalo?
Mělník

Zámek Mělník v sobě ukrývá jeden z nejstarších kamenných hradů

Zámek Mělník je neodmyslitelným symbolem soutoku Vltavy a Labe. Dnes je známý jako sídlo rodu Lobkoviců, ale významnou kapitolou jeho historie bylo období, kdy sloužil jako věnné sídlo manželek českých knížat a králů, počínaje kněžnou Emmou. Málokdo si přitom uvědomí, že jeho bájné počátky sahají až do dob kněžny Ludmily. Původní hrad, schovaný v jádře zámku, patří mezi nejstarší u nás.
Zřícenina hradu Vrškamýk

Pokus, omyl. Jak se stavěl hrad na příkladu hradu Vrškamýk

Malebné zříceniny hradu Kamýk nad Vltavou, původně Vrškamýk, se nachází na ostrohu nedaleko stejnojmenného městečka. Na základě nedávného archeologického výzkumu je možné demonstrovat nejen stavební historii hradu Vrškamýk, ale obecně výstavbu středověkých hradů. Byť dodnes jejich zříceniny působí promyšleným dojmem s citem pro krajinu, stavěli tehdejší stavitelé do jisté míry stylem pokus, omyl.
Kostel svatého Klementa na Levém Hradci

Pražská kotlina a kolébka české státnosti

Pátráme-li po počítacích české státnosti, dovedou nás mnohdy osnovy učebnic historie do 9. století, konkrétně do Pražské kotliny a k osobě knížete Bořivoje I. Dodnes však zůstává mnoho teorií, především ve spojení s Velkomoravskou říší, a též otázek ohledně samotného počátečního vývoje a podoby přemyslovské domény.
Rotunda sv. Kateřiny

Rotunda sv. Kateřiny ve Znojmě skrývá unikátní dílo, které dodnes budí otázky

Malebné jihomoravské město Znojmo vzniklo poblíž přemyslovského středověkého hradu, který nahradil staré velkomoravské hradiště. V prostorách nového hradu vznikla románská rotunda, jejíž interiér byl později vyzdoben unikátní výmalbou, kterou lze označit za nejstarší komiks u nás. Dodnes přitom není zcela jasné, o čem její stěny vypráví.
Přemysl Otakar II. po bitvě na Moravském poli

Hořký konec Přemyslovců: Narození budoucího krále Václava

Velký král Přemysl Otakar II. toho musel za svůj život okusit hodně. Sladká vítězství střídaly hořké prohry. Aby naplnil plány svého otce Václava I., musel obětovat mnohé, byť původně ani neměl být králem. Těžkosti ho ale nepronásledovaly jen v oblasti politiky, ale i v osobním životě, v němž po dlouhá léta postrádal legitimního mužského potomka a následníka trůnu. Toho se dočkal až v září roku 1271.
Pohřeb Václava II.

Jedna z největších záhad české historie: Kdo skutečně zavraždil Václava III.?

Na přelomu 13. a 14. století moc starobylého rodu Přemyslovců od pádu velkého krále Přemysla Otakara II. opět rostla a državy Koruny české zahrnovaly nejen české země, ale též Polsko a Uhersko. Velké panství však přinášelo velké starosti. Mír byl vratký a poslušnost dočasná. To se týkalo především Polska. V létě roku 1306 se král Václav III. vydal palčivou situaci vyřešit. Při shromažďování vojska v Olomouci byl ale 4. srpna zavražděn a osud mocného rodu byl zpečetěn.
Zvíkov

Tajuplný hrad Zvíkov ukrývá tajemství, které v Česku nemá obdoby

Zcela právem je hrad Zvíkov označován za jeden ze skvostů gotické hradní architektury u nás. Byť se z jeho středověké pýchy dochovala jen část, dodnes skrývá mnohé zajímavosti a krásy, které vypovídají o životě, myšlení a bydlení ve středověkém světě. I přes regotizaci v 19. století, která přinesla kdysi strohému královskému sídlu novou, romantickou tvář, si hrad uchoval příjemnou středověkou atmosféru, která dýchne na každého, kdo sem zavítá.
Veveří

Hrad Veveří: Tajemství přemyslovského hradu skrytá pod nánosy betonu

Rozsáhlý hradní areál hradu Veveří, ležící nedaleko moravské metropole Brna, si větší zájem a tím i péči získal až v posledních 20 letech. Předtím se stal obětí hlouposti, malichernosti a pokrytectví, které ho v duchu socialismu proměnili zčásti v panelák a zčásti v ruinu. Rány a jizvy z těchto dob se hojí pomalu. Přesto si i přes renesanční přestavby, švédské řádění i komunistickou betonáž uchoval své středověké kouzlo.
Katedrála sv. Víta Praha

Jedna z největších záhad české historie: Kde je hrob bratrovraha Boleslava I.?

V učebnicích dějepisu se v souvislosti s knížetem Boleslavem I. dočteme především o vraždě jeho bratra Václava. Zatímco brzy nato svatořečený Václav se stal patronem národa, Boleslav byl podle soudu historiků skutečným zakladatelem české státní organizace a byl tak nejvýznamnějším z raných přemyslovských knížat. Dosud nerozluštěnou záhadou je, kde skončily jeho ostatky?
Myslbekova jezdecká socha sv. Václava na Václavském náměstí v Praze.

Pravda o sv. Václavovi a Boleslavovi: Skutečně se světec stal obětí bratrovraha?

Osobu sv. Václava dnes každý dobře zná. Jeho kult v našich zemích existuje už po staletí. Byť byl po určitou dobu utlačován do pozadí, tvoří sv. Václav společně se sv. Ludmilou základy českého nebe. Každý si též vybaví dobře známou legendu o jeho životě i násilné smrti, kterou měl mít na svědomí jeho bratr Boleslav. Jaký ale doopravdy kníže Václav byl? A skutečně se stal obětí bratrovraha?
Historie, ilustrační foto

Krutý středověk? Jak se žilo v dobách svatého Václava?

Kult sv. Václava je dodnes dobře známý, byť již není vnímaný jen jako osobnost českého nebe, tedy svatý, ale spíše jako patron české země a určitý ideál tehdejšího panovníka. V jaké době ale tento panovník žil a jak ho vnímal prostý lid v jeho dobách? Jak tehdy vypadaly české země a každodenní život našich předků?
Ilustrační foto

Jak vypadala česká královna Judita? Experti zrekonstruovali její tvář

Praha - Odborníci vytvořili vizualizaci tváře české královny Judity Durynské, druhé manželky Přemyslovce Vladislava II., která žila ve 12. století. Podobu zrekonstruoval brazilský 3d designer Cícero André da Costa Moraes na základě lebečních kostí. Využil k tomu trojdimenzionální metodu. Podoba druhé české královny byla dnes představena v Muzeu Karlova mostu.

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 3 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Benzin a nafta pokračují ve zdražování. V dubnu může stát litr přes 40 korun

Vývoj cen pohonných hmot v Česku se v březnu obrátil, zlevňování vzalo zasvé. Benzin za posledních sedm dní zdražil o 24 haléřů na 38,64 koruny za litr. Cena nafty stoupla méně, konkrétně o 12 haléřů na 38,53 koruny za litr.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy