radikalizace

Tomáš Zdechovský uspořádal v Evropském parlamentu konferenci o radikalizaci a extremismu. (25.10.2022)

Na stopě milionů eur z EU, které končí u teroristů a radikálů. Zdechovský si pozval experty, aby upozornil na závažný problém

EXKLUZIVNĚ Z BRUSELU - Terorismus momentálně není pro Evropskou unii tématem číslo jedna. Přišla totiž nejprve pandemie covidu-19, pak zase válka na Ukrajině. Stále jde ale o hrozbu, kterou se nevyplatí přehlížet. V úterý se proto v útrobách Evropského parlamentu uskutečnila z iniciativy českého europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) konference o radikalizaci a extremismu.
Brenton Tarrant (útočník z Christchurch)

Merkelová může za bílou genocidu, psal útočník z Nového Zélandu. Inspirací mu byla kontroverzní afro-americká komentátorka

Policie zadržela a obvinila z vraždy Australana Brentona Tarranta, který na videostream zaznamenal svůj útok na mešity v novozélandském městě Christchurch. Tarrant se hlásil k konspirační teorii „bílé genocidy“, z které obviňoval německou Angelu Merkelovou. Za svůj motiv uvedl též pomstu za švédskou holičku, která zemřela během teroristického útoku v Stockholmu. Jako zdroj své radikalizace zmínil kontroverzní afro-americkou komentátorku. Jeho čin lze vnímat jako doklad stoupacího nebezpečí krajně pravicového extremismu, které v posledním roce v USA stálo za většinou domácího terorismu.
Islámský stát (ISIS)

Děláte z členů Islámského státu celebrity, zlobí se mnoho Iráčanů a Syřanů na západní média

Mnohé Iráčany a Syřany popuzují informace o členech samozvaného Islámského státu (IS), jak je podávají hlavně západní média. Dělají z nich celebrity, ptají se jich na jejich životní plány a pomíjejí otázky týkající se vraždění a mučení obětí. List The Jerusalem Post napsal, že jedním z těchto rozhněvaných lidí je Mahmúd Šajch Ibráhím, který byl svědkem brutálních zločinů IS za svého několikaletého působení po boku reportérů, kteří informovali o válkách v Iráku a Sýrii.
ilustrační foto

Skrytá hrozba pro Německo? Mezi salafisty se rozmáhá nebezpečný fenomén

V Severním Porýní-Vestfálsku žije více salafistů, než v kterékoliv další spolkové zemi v Německu. Jejich scéna je stále aktivní, na rozdíl od dřívějška však dnes operuje spíše v ústraní. Velké veřejné akce jsou minulostí, podle odborníků se však radikálům stále daří oslovovat nové lidi.
Ilustrační foto

Američtí spojenci chytili v Sýrii francouzského džihádistu

Damašek - Arabsko-kurdská koalice SDF, kterou podporují Spojené státy, dnes oznámila, že u syrské Rakky, což je někdejší bašta teroristické organizace Islámský stát (IS), zadržela francouzského džihádistu, jenž byl zapojen do teroristických útoků ve Francii. Informovaly o tom agentury AP a AFP.
Ihor Huz (ukrajinský poslanec) Rozhovor

Exkluzivně: Rusko je nebezpečnější než Severní Korea. KLDR jen hraje divadlo pro své občany, ale je v šachu, říká pro EZ ukrajinský politik

ROZHOVOR - Ruská hrozba kybernetickými útoky a šířením své propagandy je větší, než Severní Korea se svým jaderným programem. To si myslí Ihor Huz, poslanec ukrajinského parlamentu za stranu Lidová fronta, zástupce Výboru pro zahraniční politiku a člen Meziparlamentní unie ČR - Ukrajina. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz například uvedl, že nebezpečí v mezinárodním měřítku představují obě země, ale Rusko má lepší diplomatické páky.
Islámský stát (IS), ilustrační fotografie

Co s bývalými bojovníky IS? „Džihádista milující USA“ nabízí řešení

Priština- Jak IS stále více ztrácí území v Iráku a Sýrii, vzrůstá mezi evropskými státy znepokojení, co dělat se svými občany, kteří za něj odešli bojovat. Je možné zařadit tyto muže, co přijali nenávistivou ideologii požadující zničení bezbožného Západu zpět do společnosti? NBC News podává komplexní přehled toho, jak je tato otázka delikátní a obtížná.
Terorismus, ilustrační foto

Přežije Islámský stát i pád kalifátu?

Rakka - Ztráta území na Blízkém východě a výrazné vojenské oslabení Islámského státu vede mnoho lidí k naději, že by válka v Sýrii mohla konečně skončit. Reportéři z Deutsche Welle požádali skupinu bezpečnostních odborníků a vědců, aby nastínili budoucí možný vývoj samozvaného kalifátu.
Fotografie 36 členů radikálního hnutí Islámský stát před popravou

Tisková agentura Islámského státu: Co je Amaq a proč vznikl?

Rakka - Amaq je tisková agentura, která slouží k propagandě Islámského státu a snaží se u toho svou činnost schovat pod pozlátkem objektivity. Velká část informací o původu útoků přichází poprvé právě odtud. A vše s posvěcením jejich samotných pachatelů, kteří ven pustí jen to, co se hodí propagandě teroristického státu.
Muslimové, ilustrační foto

Ohrožují Česko islámští teroristé? Ptali jsme se na nejvyšších místech

Praha - Jak jsou na tom Češi s náboženským radikalismem? Tato otázka je aktuální zejména v souvislosti s islámským terorismem. Zatím známe jeden případ, kdy se Čech chtěl dostat do služeb organizace tzv. Islámského státu (IS). Bezpečnostní informační služba (BIS) pro EuroZprávy.cz uvedla, že hrozba zradikalizování se v Česku týká několika jednotlivců.

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy