recyklace

plasty

EU zaostává za svým cílem v recyklaci plastů, nad emisním plánem visí otazníky

Většina zemí Evropské unie podporuje úpravu limitu emisí skleníkových plynů do roku 2030, některé země ale mají obavy z udržení konkurenceschopnosti. Dnes to na tiskové konferenci po závěru neformální videokonference unijních ministrů energetiky prohlásil německý ministr hospodářství Peter Altmaier. Protože jednání bylo neformální, ministři žádné rozhodnutí v této věci nepřijali.
PET lahve

Zálohované PET lahve? V Česku se objevili první průkopníci

V České republice není povinně zavedený zálohový systém na PET lahve. Nepočítá s ním novela zákona o obalech, která je součástí návrhu nové odpadové legislativy. Online supermarket Košík.cz spolu s výrobcem minerálních vod Mattoni se nenechali zastavit a rozhodli se vratné a zálohované lahve vyzkoušet.
Ministerstvo dopravy

NKÚ: Česko nemá účinné daně ke splnění cílů v ochraně klimatu

Česko nemá účinná daňová opatření, která by pomohla splnit cíle v ochraně klimatu, pokud jde o snížení emisí u dopravy i domácností. Uvedl to dnes Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Prověřil nastavení finančních a daňových opatření, která spadají do pravomocí ministerstev financí, dopravy a životního prostředí.
Odpadkový koš

Kam odnášet použité plechovky? Řada Čechů neví, kontejnerů je málo

Zhruba 68 procent Čechů nemá možnost vynášet použité hliníkové plechovky v okolí svého bydliště. Dalších 18 procent konzumentů neví, že by tyto plechovky mohlo třídit. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro iniciativu Zálohujme.cz. Ta chce na jeho výsledcích ukázat, že systém třídění hliníkových obalů je v Česku nedostatečný a nereaguje na rostoucí prodeje nápojů v plechovkách.
Pet láhve jak je známe skončí

PET lahve se v ČR zálohovat nebudou, vláda projedná zákon

Zálohový systém na PET lahve se zatím zavádět v Česku povinně nebude. Nepočítá s ním novela zákona o obalech, která je součástí návrhu nové odpadové legislativy. V úterý ji projedná vláda. Zákon o obalech rovněž upravuje povinnosti autorizovaných obalových společností, stanovuje minimální hustotu sběrné sítě a další závazky, které vyplývají z evropské směrnice.
plastová taška

Po igelitkách skončí i papírové tašky? Nahradí je plastové

Papírové tašky nahradili v supermarketech igelitové tašky a považovalo se to za správný krok vůči životnímu prostředí. Obchodní řetězec Billa se rozhodl vrátit k plastům a k návrhu se přiklánějí i ostatní supermarkety. Billa má v plánu po vyprodání zásob ukončit prodej papírových tašek, na jejichž výrobu nyní měsíčně padne 300 stromů.
Domovní odpad

Česko bude mít čtyři nové zákony o odpadech? Ekologové mají vážné výhrady

Čtyři nové odpadové zákony se po dlouhé přípravě dostanou v nejbližších týdnech na jednání vlády. Legislativní rada vlády (LRV) je kabinetu doporučila schválit, uvedla na webu. Návrhy zákonů upravují mimo jiné nakládání s odpady, obaly a vybranými výrobky s ukončenou životností. Začít platit by měly od 1. ledna 2021. Mají ale stále kritiky.
pivovary

Firma v Německu uvařila pivo z odpadní vody. Dali byste si?

Vodohospodářská a technologická společnost Xylem ze západoněmeckého Herfordu představila pivo uvařené z odpadní vody. Zakoupit si ho ale možné nebude, sloužit bude totiž k reklamním účelům jako ukázka recyklačních možností. Agentura DPA poznamenala, že myšlenka vaření chmelového nápoje z odpadní vody není nová, neboť obdobné projekty se uskutečnily již v USA a také v takové pivní zemi, jakou je Česká republika.
Pivo

Český pivovar poprvé uvařil pivo z recyklované vody

Sládci pivovaru v Čížové na Písecku uvařili v Česku poprvé pivo z recyklované vody. Pocházela z pražské čističky odpadních vod. Zatím ho pod značkou ERKO vzniklo 15 hektolitrů, vodu čistili odborníci z Veolie. ČTK to řekli zástupci pivovaru a Veolie. Pivovar má roční kapacitu 3000 hektolitrů.
Domovní odpad

Češi se ve třídění odpadu nepředřou. Vedou lidé před důchodem

Praha - Nejvíce lidí, kteří pravidelně třídí odpad, je ve věkové skupině 54 až 65 let, naopak nejhůře jsou na tom mladí dospělí ve věku 18 až 26 let a 27 až 35 let. Největší rozdíly jsou u bioodpadu, oleje, ale i baterií nebo elektrozařízení. U běžných odpadů, jako jsou plasty, papír či sklo, nejsou rozdíly mezi věkovými skupinami tak zásadní. Vyplývá to z průzkumu neziskové organizace Ecobat.
Ekologie

Netřídí se pouze petky. Jak jsou na tom Češi s elektroodpadem? Žádná sláva

Praha - Množství vysloužilých elektrozařízení, která lidé a firmy v Česku odevzdávají do zpětného odběru a nevyhazují do popelnic či na skládky, v posledních letech stoupá. Zatímco v roce 2006 se podařilo vytřídit jen 11 procent z objemu výrobků, které se ten rok objevily na trhu, v roce 2016 to bylo už více než 52 procent. V Česku nyní funguje šest kolektivních systémů pro běžná elektrozařízení, z toho dva se specializují jen na úzkou skupinu výrobků. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytlo ministerstvo životního prostředí (MŽP).
Anthropos - Expozice o nejstarších dějinách osídlení Moravy i celého evropského kontinentu je tvořena 3 základními celky na jejichž tvorbě se podíleli naši přední vědečtí odborníci:

Odpady v historií? Využití kostí zvířat v pravěku, recyklace skla ve starověku či spalování odpadu v 19. století

Praha - S odpady se lidé potýkali již od počátku své historie. V každém období se snažili najít způsob, jak odpady dále využít nebo je zpracovat. Zatímco v pravěku lidé využívali kosti pro stavbu příbytků nebo výrobu nástrojů, v antické Anglii poprvé recyklovali sklo. Ve středověku pak přebytek odpadků donutil města k odvozu odpadu z center, během průmyslové revoluce se zase začal odpad třídit a spalovat. Současným trendem je takzvaný upcycling, který přemění odpad v nové materiály či výrobky.

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy