reportáž

Na hranici Ukrajiny a Polska se stojí hodiny ve frontách. Původní zpráva

Vítejte na ukrajinsko-polské hranici, kde zapomenete na letecký poplach z předchozí noci

Čekání na ukrajinsko-polské hranici je z obou stran extrémně dlouhé. Nezáleží na tom, kdo jste, nebo jak drahé auto máte. Obzvlášť polští celníci jsou při své práci pečliví a nenechají nedotčenou jedinou část auta. Horko a více než desetihodinové čekání si vybírají svou daň na psychické pohodě cestujících. Celníci zkrátka dělají svou práci až moc dobře. 
Volební štáb koalice Spolu

REPORTÁŽ: Dojatí vítězové se objímali, bouřili a dlouho do noci si připíjeli. Stále nemohu triumfu uvěřit, říká Černochová

Z přilehlé hospůdky Plzeňka vycházejí zvědaví hosté, které při popíjení pěnivého moku vyrušil hluk přes ulici. V ruce drží pivo a před sebou vidí les mikrofonů od televizních i rozhlasových štábů. Chaos dotvářejí i fotoreportéři, kteří neustále pobíhají sem a tam, aby nepropásli příjezd vítězných lídrů koalice Spolu. „Nevadí vám, že blokujete silnici a já nemohu s klienty projet,“ táže se podrážděně taxikář před volebním štábem ODS, KDU-ČSL a TOP 09 v pražské Truhlářské ulici. Nikdo mu nevěnuje pozornost, neboť hned za ním z vozu před hotelem Grand Majestic Prague vystupuje lídr koalice Spolu a šéf ODS Petr Fiala. Je jasné, že své uskupení dovede k triumfu, a tak se od příznivců i kolegů hromově ozývá: Premiér, premiér.“ Bouřlivá atmosféra připomínala nespoutaný karneval.
Markéta Pekarová Adamová na předvolebním mítinku v Dejvicích.

REPORTÁŽ: Jestli se spojíte s Babišem, tak jste u mě skončil, pane Fialo, slyšel na kampani s vlaky v zádech lídr koalice Spolu

Ve vzduchu se mísí vůně pražené kukuřice a cukrové vaty. Politické debaty přehlušuje ostrý výstražný signál oznamující, že za okamžik kolem Hradčanské projede vlak do Rakovníka. Záhy se závory v pražských Dejvicích zvednou a davy lidí ve slunečném odpoledni zastavují dobrovolníci koalice Spolu. Dávají jim do rukou propagační tiskoviny a materiály. V rušném mumraji předvolební kampaně ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, kterou EuroZprávy.cz navštívily, přispěchá postarší dáma k předsedovi ODS Petru Fialovu a rázně mu zablokuje cestu. „Jestli se spojíte po volbách s Babišem, tak jste u mě skončil, pane Fialo.“ Lídr koalice Spolu se pousměje a paní ujistí: „Buďte v klidu, já sliby držím,“ odvětí.
Zahájení kampaně koalice Spolu

REPORTÁŽ: I bez koblih a knih se Fiala stal hezky po americku rockovou hvězdou

Sličné hostesky lemují cestu k sálu v pražském Slovanském domě, kde za chvíli koalice Spolu odstartuje závěr její horké kampaně, na níž byly EuroZprávy.cz pozvány. Aby někdo nezabloudil, dámy v rukou třímají cedule s logem aliance a hosty ujišťují, že míří správným směrem. Ve foyer je už tři čtvrtě hodiny před zahájením akce plno, panuje zde mírný zmatek, neboť každý návštěvník se u stolků musí prokázat, že je negativní na covid-19, anebo prošel dvěma dávkami vakcinace. Organizátoři si berou předložené certifikáty a mobily přejíždějí QR kódy. Pokud je vše v pořádku, dostane host na zápěstí zelený náramek. „U číšníků si vezměte sklenici vína, prosím. Přeji pěkný večer,“ říká příchozím mladík v zářivě bílé košili.
Ilustrační fotografie

REPORTÁŽ: První otevřené obchody. Bojíme se nákazy, ale Babiš za nás faktury nezaplatí, říkají majitelé obuvi

Maminka se sklání nad malým synem, který si právě zkouší botu a přitom kňourá. „A kde přesně tě to tlačí?“ ptá se ratolesti a nárt mu pečlivě prohmatává. Po chvíli rodič rozhodne, že vše je v pořádku. „My se je vezmeme,“ řekne a rozradostní tím majitelku obchodu s dětskou obuví Danyo Danielu Malinovou na pražském Jižním Městě v ulici V Jezírkách, jež konečně mohla otevřít po koronavirové uzávěře. „Pokud by nám vláda opět zavřela prodej, už bychom asi nepřežili,“ říká pro EuroZprávy.cz Daniela Malinová. Redakce navštívila v první den mírného rozvolnění i obchody s dětským oblečením, papírnictví a knihovnu, které opět ožily. „Už jsem neměla co číst,“ posteskla si paní Radka.
Registrační systém k očkování proti koronaviru.

REPORTÁŽ: Registrace na očkování je horor. Seniorům vůbec nikdo neporadí, jsem rozčílená, říká důchodkyně

Hned ráno zapnula počítač, aby zaregistrovala téměř pětaosmdesátiletého manžela na očkování proti covidu-19. S úderem osmé hodiny paní Eva zkoušela svého muže přihlásit, neboť od pátku si mohou termín na aplikaci vakcíny rezervovat senioři starší osmdesáti let. „Po dvou hodinách se mně muže podařilo zaregistrovat, ale rezervaci se nepodařilo vyřešit, neboť mezitím vakcíny došly. A tak musíme čekat, až nějaký termín obdržíme. Celý systém je jeden velký horor, nikdo starší generaci neporadí, jsem rozčílená,“ posteskla si seniorka pro EuroZprávy.cz.
Lékaři a sestry pečují o pacienty s koronavirem

REPORTÁŽ: Jeden pacient sténá, šance na přežití druhého jsou nízké. Unavení zdravotníci se ale nevzdávají

Prázdné chodby nemocnice působí skličujícím dojmem. Za normálních okolností by asi byly plné lidí, kteří přišli za svými příbuznými či známými, postávají s nimi u automatů na kávu, či posedávají a hlasitě si povídají na zdejších lavicích. Dnes ale ne. Covidová epidemie zdravotnická zařízení pro návštěvy uzavřela, a tak jsme široko daleko jediní, kdo nejsou zdravotníci či pacienti mířící na vyšetření. Naše kroky se ubírají jinam, je začátek prosince a spolu s redakčním fotografem se blížíme k oddělení, kde leží ty nejtěžší covidové případy.
Opatření obchodů proti covid-19, ilustrační foto

REPORTÁŽ: Dvě tváře rozvolnění: Mám plný diář, říká kadeřnice. V lednu jdu na pracovní úřad, tvrdí prodejce keramiky

Před ještě zavřeným kadeřnictvím podupává v čerstvě napadaném sněhu noblesní seniorka. Je první zákaznicí, která po čtvrtečním rozvolnění vstoupí do salónu v ulici V Jezírkách, který měl stejně jako všechny služby, obchody i restaurace šest týdnů kvůli koronavirové pandemii zavřeno. „Už si připadám jako strašidlo, potřebuji ostříhat a nabarvit,“ říká paní Eva. Někteří obchodníci, které EuroZprávy.cz obešly, si ale stěžovali, že otevření přišlo pozdě. „Živnost mně to už nezachrání, v lednu musím na pracovní úřad,“ posteskne si prodejce keramiky Karel Šebesta.
Češi nakupují v době koronaviru, ilustrační foto

REPORTÁŽ: Omezení počtu nakupujících? Je to jako za komunistů, socialismus v přímém přenosu, čílí se zákazníci

Muž v tmavých brýlí rázným krokem v kráčí do prodejny Billa v Křejpského ulici na pražském Jižním Městě. Okamžitě je zastaven ochrankou, která mu připomíná, že bez nákupního vozíku nemůže dovnitř. Limitující počet košíků je kritériem, jak ohlídat množství lidí. Od středy totiž vstoupilo v platnost vládní nařízení, podle něhož musí být v obchodech omezený počet nakupujících, aby každý zákazník měl kolem sebe prostor 15 metrů čtverečních, a to kvůli koronavirové pandemii. „Je to jak za komunistů, samá buzerace a omezování,“ čílí se pán.
Ředitel školy Jiří Zajíček vítal studenty u sochy T.G. Masaryka zpět v lavicích.

REPORTÁŽ: Začal školní rok plný obav. Student s rýmou a kašlem nesmí do lavic, říká pro EZ ředitel Zajíček

V jejich tvářích se zračila nejistota i nervozita, co je letos čeká. A hned u vchodu se museli vyrovnat s netradiční procedurou, pod dohledem pedagogů si všichni museli pečlivě vydezinfikovat ruce. Profesoři i studenti Masarykovy střední školy chemické v pražské Křemencově ulici začali nadcházející školní rok stejně jako v celé zemi s určitými obavami. Hrozba koronaviru, která na jaře přerušila výuku, budí respekt u všech. „Pevně doufáme, že v klasickém režimu vydržíme co nejdéle. Ale nikdo neví, co nás může potkat. Stačí, aby se nakazil jeden žák a jdeme do karantény,“ říká pro EuroZprávy.cz ředitel školy Jiří Zajíček.
Dezinformace, fake news, ilustrační foto

REPORTÁŽ: Jak funguje radikalizace? Sonda do duše českých dezinformátorů aneb "sdílej, než to smažou"

Sobotní protestní pochody v Německu proti opatřením nařízeným kvůli šíření covidu-19 provázela početná česká účast. Ne však přímo na místě konání, ale na internetu, kde celý den řada lidí demonstraci podporovala. Hlavní roli ale paradoxně nesehrála fakta, nýbrž dezinformace. Server EuroZprávy.cz proto připravil netradiční reportáž, která vznikla rovněž zpoza monitoru. A zmapovala, jak vypadá den mezi lidmi věřícími v nejrůznější hoaxy a fake news.
Nemocnice Motol, ilustrační foto

REPORTÁŽ: Výpadek proudu v nemocnici: Jak vypadá a co se při něm děje? Byli jsme u toho

Pro správný chod nemocnice není potřeba pouze lékařský personál, ale i spousta dalších lidí. Nemocnice potřebuje elektřinu, plyn či skvěle fungující vzduchotechniku. Všechny tyto životně důležité zdroje zabezpečuje ve Fakultní nemocnici v Motole jejich Technický odbor. Při poruše musí jednat rychle, sehraně a bez zbytečného otálení. EuroZprávy.cz byly u toho, když nastal celkový výpadek proudu.
Restaurace

REPORTÁŽ: Při cestě na WC si nandejte roušku, prosí restauratéři. Navštívili jsme znovuotevřené hospody

Nesměle nakouknou dovnitř. Jakoby hosté stále nevěřili, že jejich oblíbená hospůdka či restaurace má po dlouhých 72 dnech, kdy kvůli koronavirové pandemii zela prázdnotou, už konečně otevřeno. „Pojďte dále, račte! Nikdo vás u nás neukousne,“ zve k sobě do podniku nejisté klienty majitel provozovny Šenkýrna Pražanka Luděk Hanzlík na pražském Jižním Městě. Je pravé poledne a za jeho zády kmitá mladá servírka, která při odnášení špinavého nádobí volá na kolegu. „Šimone, pojď mně pomoc na plac, nestíhám.“ Všude se dodržují přísná hygienická opatření, nejinak je tomu i na Opatovských terasách. „Po jídle či napití si někteří zákazníci nenasazují roušky a hlavně, když se zvedají od stolu a jdou na toaletu, tak jim to musíme připomínat,“ říká pro EuroZprávy.cz provozní Petr Budín.
Centrum Chodov

REPORTÁŽ: Obchodní domy otevřely. Vítaly šetřivé klienty, frmol měly kadeřnice: Nestíháme si ani odskočit, říkají pro EZ

Netrpělivě přešlapují u vchodu do svého obchodu a nedočkavě vyhlížejí první zákazníky. Majitelé a vedoucí prodejen v obchodním centru Chodov-Westfield vítají po dvou měsících, kdy kvůli koronavirové pandemii museli mít z nařízení vlády zavřeno, trochu nesmělé klienty. Hned u vstupů je připravena dezinfekce a na podlahách jsou vyznačeny křížky nebo nápisy, aby nakupující dodržovali předepsaný dvoumetrový odstup. „Lidí chodí méně a určitě nebudou kupovat boty po třech párech jako dříve,“ řekla pro EuroZprávy.cz Jana Ištoková, zástupce vedoucího firmy Humanic na pražském Chodově. Naopak nával hlásil kadeřnický salón Klier. „Nemáme čas si ani odskočit,“ praví lazebnice Petra.
Farmářské trhy, ilustrační foto

REPORTÁŽ: Farmářské trhy ožily. Stát nedodal ochranné prostředky, vše jsme sehnali sami, stěžují si prodejci

Viditelně pookřáli. Pod rouškami se jim rýsují skryté úsměvy pramenící ze spokojenosti. A není divu. Farmáři na pražském Tylově náměstí od pondělí stejně jako jejich kolegové po celé zemi už konečně mohou vydělávat. Vláda je totiž zařadila do první vlny, která těmto obchodníkům uvolňuje restrikční opatření v souvislosti s koronavirovou pandemií. Prodejci však přesto kabinet zaplavili kritikou. „Nikdo nás nevybavil ochrannými prostředky, dezinfekci, otírací pulty, roušky, kanystry na vodu i rukavice jsme si pořídili z toho mála, co nám zbylo z úspor. Ale represe, které budou následovat, když něco nesplníme, ty se k nám dostaly hned,“ čílí se pro EuroZprávy.cz vedoucí stánku přírodní kosmetiky Bylineo Daniela Dee Mende.
Ilustrační foto

Na zahájení festivalu nového cirkusu si lidé vyzkoušeli provazochodectví

REPORTÁŽ - Festival nového cirkusu i divadla Letní Letná se otevřel 14. srpna a potrvá do září. Šestnáctý ročník festivalu odstartoval přechodem provazochodkyně přes Vltavu ve výšce 35 metrů. V zahajovací den si návštěvníci mohli samostatně vyzkoušet chození po laně s tyčí a také uvidět představení dvou novocirkusových performerů i fire show.

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 1 hodinou

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

včera

včera

včera

Dmytro Kuleba je ukrajinský politik a diplomat, od března 2020 ministr zahraničí ve vládě premiéra Denyse Šmyhala.

Kyjev srovnal Izrael s Ukrajinou: Kdybychom měli stejnou podporu Západu jako Izraelci, ubránili bychom se taky

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

včera

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.

včera

včera

včera

včera

včera

Černý kašel se prokázal u dalších stovek lidí, ukazují nejnovější údaje

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy