řidičské průkazy

Konopné pole

Pacienti užívající léčebné konopí by nemuseli přijít o řidičský průkaz

U pacientů užívajících v malé dávce na noc léčebné konopí není důvod k odebrání řidičského průkazu. Vyplývá to z výzkumu odborníků Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, jehož výsledky dnes zveřejnil mluvčí nemocnice Jiří Erlebach. Studie se podle lékaře Radovana Hřiba zúčastnilo 20 pacientů užívajících konopí.
Ilustrační foto

Ukrajinským řidičům bude na území Evropské unie dočasně stačit jejich řidičský průkaz

Ukrajinským řidičům bude na území Evropské unie dočasně stačit řidičský průkaz vydaný na Ukrajině. Návrh předložený před dvěma týdny Evropskou komisí dnes schválili poslanci Evropského parlamentu. Pravidla, která mají odstranit administrativní požadavky na ukrajinské uprchlíky v unijních zemích, podle českého předsednictví podporuje i Rada EU zastupující členské státy. Jejich definitivní schválení je tak otázkou nejbližších dnů.
řidičské průkazy

Třikrát a dost. Sněmovna omezila počet pokusů o zisk řidičského průkazu

Žáci autoškol už zřejmě nebudou mít neomezený počet pokusů opakování zkoušek k získání řidičského oprávnění. Neúspěšným uchazečům o průkaz by v krajním případě hrozila od 1. července i nutnost opětovného absolvování celé výuky a výcviku v autoškole. Počítá s tím poslanecká novela o řízení motorových vozidel, kterou dnes schválila Sněmovna. Normu nyní dostane k projednání Senát.
řidičské průkazy

Žádosti o řidičský průkaz bude nově možné podat i elektronicky

Motoristé by v budoucnu měli mít možnost žádat o nový řidičský průkaz plně elektronickou cestou. Zajistit to mají úpravy centrálního registru řidičů za přibližně 6,5 milionu korun. Systém by měl být napojen na Portál občana, nutná tak bude datová schránka nebo elektronický občanský průkaz. Uvádí to materiál o záměru ministerstva dopravy, který v pondělí dostane vláda.
Ministerstvo dopravy

Řidičský průkaz letos propadne 341 000 motoristů

Téměř 341.000 motoristů v Česku si bude muset během letošního roku vyměnit řidičský průkaz. Ve srovnání s loňskem to je více než dvakrát méně. Důvodem vyššího počtu v minulých letech byly povinné výměny některých starších dokladů. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. Pro řidiče, kterým průkaz propadl v období loňské krize, však platí mimořádné prodloužení platnosti, zatím do konce března 2021.
Registr řidičů magistrátu hlavního města Prahy

Platnost řidičských průkazů se prodlouží. Úřady jsou zahlcené, tvoří se fronty

Platnost řidičských průkazů se prodlouží, nyní propadlé doklady tak nebude nutné měnit. Opatření zatím platí po dobu nouzového stavu, ministerstvo dopravy však navrhuje jeho pokračování až do konce března, oznámil dnes úřad. Pracoviště registru vozidel a řidičů byla v minulých dnech v některých městech kvůli zkrácené úřední době přehlcená a vytvářely se dlouhé fronty.
řidičské průkazy

Řidičské průkazy propadlé během krize se automaticky prodlouží o sedm měsíců

Platnost řidičských průkazů, osvědčení o technické způsobilosti vozidel a další dopravní doklady, jejichž platnost vypršela mezi letošním únorem a srpnem, se prodlouží o sedm měsíců. Informovalo o tom dnes ministerstvo dopravy. Opatření by mělo zmírnit komplikace s vyřizováním dokladů během pandemie koronaviru, úřady v současnosti už běžně fungují.
řidičské průkazy

Počet pokusů o zisk řidičského průkazu v autoškole zřejmě bude omezený

Žáci autoškol už možná nebudou mít neomezený počet pokusů opakování zkoušek k získání řidičského oprávnění. Neúspěšným uchazečům o průkaz by v krajním případě hrozila i potřeba opětovného absolvování celé výuky a výcviku v autoškole. V novele zákona o řízení motorových vozidel to spolu s dalšími změnami navrhla skupina poslanců v čele se Zuzanou Ožanovou (ANO).
řidičské průkazy

Lidé mohou dál řídit s propadlými řidičskými průkazy

Lidé s propadlým řidičským průkazem mohou po dobu nouzového stavu vyhlášeného kvůli šíření nového koronaviru dál řídit. Občané také mohou nadále používat propadlé občanské průkazy nebo cestovní pasy k prokázání totožnosti.
Ilustrační foto

Žádost o řidičák přes internet? Možná už příští rok, plánuje ministerstvo

Motoristé budou zřejmě brzy moci žádat o nový řidičský průkaz elektronicky, možná už příští rok. Ministerstvo dopravy připravuje digitalizaci systému, která by měla umožnit elektronické vyřizování i dalších dopravních agend. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí úřadu Lenka Rezková. Ministerstvo připravuje nový internetový portál s dopravní agendou.
Ilustrační foto

Máte vyměněný řidičák? Do konce roku jich propadne přes 268 tisíc

Více než 268.000 motoristů propadne do konce letošního roku řidičský průkaz. Letos si zatím průkaz vyměnilo 38 procent řidičů z celkových 433.000, kterým v letošním roce platnost dokladu vyprší. Jde o průkazy vydané v roce 2009 s dobou platnosti na deset let. Dnes o tom informovalo ministerstvo dopravy.
silnice, dálnice

Řidičák na zkoušku a přísnější bodový systém? Ministerstvo chystá velké změny

Stát zavede pro začínající řidiče tzv. řidičský průkaz na zkoušku. Řidičům do dvou let od získání řidičského oprávnění bude hrozit zabavení průkazu už při dosažení šesti trestných bodů. Začínající řidiči by tak mohli přijít o oprávnění i po spáchání jednoho přestupku. Zástupci ministerstva dopravy to uvedli při dnešní prezentaci připravovaného bodového systému. Podle statistik způsobí čerství řidiči zhruba pětinu nehod. Ministerstvo počítá i se zvýšení pokut pro všechny řidiče za nejvážnější přestupky.
Ilustrační foto

Pozor na platnost řidičáku. Ještě si ho nevyměnilo 100 tisíc Čechů

Do konce letošního roku si motoristé musí stále ještě vyměnit přes 100.000 řidičských průkazů, u kterých letos vyprší platnost. V příštím roce pak podle odhadů propadne doklad dalším 800.000 motoristů. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar. Letos úřady zatím vyměnily zhruba 550.000 řidičských průkazů.
řidičské průkazy

Výroba řidičáků bude stát přes miliardu, zakázka přidělena bez výběrového řízení

Výroba a dodání řidičských průkazů bude v příštích deseti letech stát až 1,04 miliardy korun, konečná cena bude záviset na počtu vydaných průkazů. Vyplývá to z dokumentu ministerstva dopravy, který v pondělí dostane pro informaci vláda. Zakázku chce ministerstvo dopravy přidělit Státní tiskárně cenin. Současná smlouva na výrobu průkazů v letech 2013-2018 počítala s maximální cenou zhruba 600 milionů korun.

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 45 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy