Robert Mueller (exšéf FBI)

Donald Trump

Trump omilostnil svého exporadce Michaela Flynna, popřál mu fantastické Díkuvzdání

Americký prezident Donald Trump dnes na twitteru oznámil, že omilostnil svého někdejšího bezpečnostního poradce Michaela Flynna, který se na konci roku 2017 přiznal, že lhal Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI). Ten ho vyslýchal v rámci vyšetřování údajného vlivu Ruska na prezidentské volby v roce 2016. Flynn dosud nebyl odsouzen. Informovala o tom dnes agentura Reuters.
Robert Mueller (exšéf FBI)

Mueller hájí své vyšetřování Russiangate, Stone je podle něj zločinec

Bývalý zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller v příspěvku do listu The Washington Post ostře hájil své vyšetřování vztahů mezi Ruskem a prezidentskou kampaní Donalda Trumpa v roce 2016 jako záležitost "prvořadého významu" a Trumpova dlouholetého přítele Rogera Stona označil za "plným právem usvědčeného zločince", přestože se prezident rozhodl mu zmírnit trest. Napsala to dnes agentura AP.
Kongres USA

Russiangate: Trumpův exporadce McGahn musí vypovídat v Kongresu, přikázal soud

Americký federální soud v pondělí rozhodl, že bývalý poradce prezidenta Donalda Trumpa Don McGahn musí vypovídat před kongresovým výborem o prezidentově snaze bránit mezitím už ukončenému vyšetřování zasahování Ruska do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Podle agentury AP se McGahn proti pondělnímu verdiktu pravděpodobně odvolá.
Michael Flynn (generál U.S. Army)

Přiznal, že lhal. Teď Trumpův poradce Flynn obrátil a vinu odmítá

Bývalý poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost Michaela Flynna otočil a nyní se snaží stáhnout své přiznání pod přísahou, že lhal někdejšímu zvláštnímu vyšetřovateli Robertu Muellerovi. Tvrdí to americká prokuratura, napsala dnes agentura Reuters. Flynn se v roce 2017 vyšetřovatelům přiznal, že jim podával lživé informace, za což by si měl vyslechnout verdikt 18. prosince.
Ruská vlajka

Všemocné Rusko? Profesor vyvrací zažitý mýtus

Takzvaná Muellerova zpráva podtrhuje mnoho nedostatků americké demokracie, ale také odhaluje hlubší selhání, které udává širší ráz americké politiky, tvrdí politolog Timothy Frye v komentáři pro server Moscow Times. Profesor z Columbijské univerzity za toto selhání označuje mlčení expertů.
Robert Mueller (exšéf FBI)

"Prezident nebyl očištěn!" Mueller ve sněmovně USA rozcupoval Trumpa

Bývalý vyšetřovatel ruského vlivu na prezidentské volby v USA Robert Mueller dnes v právním výboru Sněmovny reprezentantů potvrdil fakta ze své zprávy o vyšetřování a řekl, že nemůže prezidenta Donalda Trumpa plně zprostit viny z bránění spravedlnosti. Mueller také sdělil, že Trumpovo tvrzení, že jej zpráva plně očišťuje, není správné. Přitakal tomu, že Trump může být obviněn, až odejde z úřadu. Bývalý ředitel FBI odpovídal na otázky k vyšetřování ruského vlivu na kampaň poprvé veřejně a před kamerami. Podle agentury Reuters slyšení nijak neusnadnilo snahu některých demokratů zahájit proces Trumpova odvolání. Prezident nečekal na ukončení slyšení a už během něj označil Muellerovo svědectví za vítězství pro Bílý dům.
Kapitol Spojených států amerických

Muellerova zpráva má dohru: Sněmovna reprezentantů chystá výslechy

Právní výbor americké Sněmovny reprezentantů dnes hlasoval pro předvolání 12 lidí, o nichž se zmiňuje zpráva zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, která shrnuje výsledky šetření o ruském vměšování do amerických prezidentských voleb. Rozhodnutí se týká i prezidentova zetě Jareda Kushnera a bývalého ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse.
Robert Mueller (exšéf FBI)

Mueller poprvé veřejně promluvil o ruském vyšetřování

Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller, který řídil pátrání po ruském vlivu na americké prezidentské volby, dnes prolomil dvouleté mlčení a poprvé veřejně promluvil o výsledcích svého šetření. Američanům prostřednictvím médií vzkázal, že vměšování do voleb "si zaslouží pozornost každého občana USA".
Robert Mueller (exšéf FBI)

Černé svědomí Donalda Trumpa? Vyšetřovatel Mueller chystá veřejné vystoupení

Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, který objasňoval roli Ruska v amerických prezidentských volbách, dnes poprvé veřejně vystoupí s prohlášení ke svému dvouletému pátrání. Oznámilo to podle agentury AP ministerstvo spravedlnosti, podle kterého Mueller promluví v 11:00 místního času (17:00 SELČ). Mueller od května 2017, kdy byl vyšetřováním pověřen, neučinil žádné veřejné prohlášení.

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 30 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Danko odstoupil ze slovenské prezidentské volby. Podpořil jednoho z kandidátů

Předseda Slovenské národní strany Andrej Danko se v pondělí oficiálně vzdal kandidatury na prezidenta. Vysvětlil to vývojem preferencí a snahou netříštit národně-konzervativní síly. Ve volbách podpořil exministra spravedlnosti Štefana Harabina.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy