Sardinie

Ilustrační foto

Sardinie po koronaviru čelí další katastrofě. Ostrov zaplavila hejna kobylek

Hejna kobylek v těchto dnech s příchodem teplého počasí opět zaplavila italskou Sardinii, kde farmáři v posledních týdnech bojují také s ekonomickými dopady pandemie covidu-19. Podle agentury Reuters zničily kobylky na Sardinii už skoro 15.000 hektarů zemědělské půdy, což je několikanásobně více, než poškodily na tomto středomořském ostrově loni. Tehdy místní média hovořila o nejhorších škodách způsobených kobylkami od druhé světové války.
pláž Es Coll Baix

Sardinie přitvrdila vůči turistům, na plážích hlídkují "strážci písku"

Italské město Cabras na západě Sardinie, které je známé svou ohromnou bělostnou pláží, dnes k moři vyslalo takzvané strážce písku. Jsou to pracovníci, kteří mají upozorňovat na krádeže písku a další porušování pravidel na pláži. Zlodějů písku totiž v poslední době na ostrově přibývá, napsala agentura AFP.
Ilustrační foto

Na pláže Sardinie se vrací tuny písku, který odnesli turisté

Tuny písku, oblázky a škeble zabavené v zavazadlech turistů se vracejí na Smaragdové pobřeží na severozápadě italského ostrova Sardinie. Na místním letišti ve městě Olbia se cestovatelům systematicky prohledávají zavazadla a za pašování písku lze dostat pokutu od 500 do 3000 eur (asi 12.900 až 77.300 korun).
Požár

Sardinii zachvátil lesní požár, rodiny evakuovány na poslední chvíli

Italští hasiči se potýkají s požárem u obce Siniscola na severovýchodě ostrova Sardinie. Úřady s poukazem na silný vítr na severovýchodním pobřeží ostrova a na souostroví La Maddalena varují před dalšími možnými požáry. Úřad civilní ochrany vydal druhý nejvyšší stupeň varování pro severovýchod a jih ostrova. Informovala o tom dnes agentura ANSA.
Filippo Magnini se svou přítelkyní celebritou a modelkou Giorgiou Palmasovou.

Mistr světa v plavání zachránil tonoucího turistu na Sardinii

Velké štěstí měl italský turista, který přecenil své síly při koupání v moři u ostrova Sardinie. Tonoucímu muži byl nablízku plavecký mistr světa Filippo Magnini, který k němu dorazil dříve než člun pobřežní hlídky. Nebýt Italova zásahu, mohl život muže skončit pouhé dva dny po jeho svatbě, napsal web stanice BBC.
Italská policie

Absurdní trest? Řidič dostal na Sardinii pokutu. Neuvěříte, za co

Muž, který nechal v sardském přístavu Alghero stažené okénko v zaparkovaném voze, se dočkal pokuty 41 eur (přes 1000 Kč) za podněcování k trestnému činu. Informoval o tom místní deník La Nuova Sardegna. Pokutovaný to sice pokládá za absurdní, ale po poradě s právníkem pokutu zaplatil. Postup městského policisty hají jeho nadřízený.
Velryby, ilustrační fotografie

U Sardinie uhynula březí velryba, v žaludku měla přes 20 kilo plastů

Poblíž oblíbeného letoviska Porto Cervo na italském ostrově Sardinie vyplavilo před několika dny moře mrtvou březí samici vorvaně a při pitvě se později v jejím žaludku našlo přes 22 kilogramů plastů. Informoval o tom Světový fond na ochranu přírody (WWF). Podle něj jde o další důkaz, že rostoucí množství plastového odpadu je pro život v oceánech smrtící a že je třeba tento problém globálně řešit.
Mallorku zasáhly ničivé povodně

Povodně ve Středomoří zabily 15 lidí včetně dítěte. Bahno odklízel i tenista Nadal

Přívalové povodně, které v úterý a ve středu zasáhly španělskou Mallorku, italskou Sardinii a francouzské Azurové pobřeží si vyžádaly nejméně 15 mrtvých. Dva lidé se pohřešují: pětiletý chlapec na Mallorce a pastýř na jihu Sardinie. Nejméně 12 lidí zemřelo jen na ostrově Mallorce. Francouzští záchranáři nalezli dva mrtvé ve voze, který v noci na dnešek do moře spláchla přívalová záplava na Azurovém pobřeží, informovala agentura AFP. Pětačtyřicetiletá žena zemřela na italském ostrově Sardinie, kde záplavy ve středu strhly silniční most, napsal list La Repubblica.
Vis, Chorvatsko

Turisté kradou z pláží písek. Sardinie jim vyhlásila válku

Řím - Turisté z pláží na Sardinii odvážejí na památku písek, což poškozuje životní prostředí tohoto italského ostrova. Tamní úřady například uložily pokutu 1032 eur (přes 26.000 korun) jednomu Britovi, jehož policisté dopadli s plastovou lahví plnou písku z pláže u města Olbia.
Ilustrační foto

Pověstný chléb ze Sardinie se konečně dostal do slovníku

Cagliari (Itálie) - Pověstný sardský chléb carasau si konečně vydobyl místo v uznávaném slovníku italštiny Zingarelli. Příprava chleba není jednoduchá. Do hor si ho s sebou v minulosti brávali pastevci, kteří zůstávali dlouhé měsíce mimo domov.

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Americké jednotky v Iráku a Sýrii se staly terčem několika útoků

Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly za méně než 24 hodin vystaveny dvěma samostatným útokům, uvedly v pondělí irácké bezpečnostní zdroje a představitelé USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy