socialismus

Muzeum železné opony Valtice

Bavorské a české úřady vyšetřují zabíjení komunity na hranici

Bavorské úřady nyní vyšetřují společně s těmi českými někdejší členy Ústředního výboru Komunistické strany Československa a příslušníky komunistické Pohraniční stráže. Vyšetřováno je 41 osob v souvislosti s údajnými vraždami čtyř občanů komunistické Německé demokratické republiky, kteří byli na útěku do tehdejšího Západního Německa a Rakouska. Informovaly o tom dnes státní zastupitelství v bavorském Weidenu a bavorský Zemský kriminální úřad s tím, že žádné osoby dosud vyslechnuty nebyly.
Čína

Svatby podráží socialismus? Čína chystá sňatkovou revoluci

Čínská vláda vyzvala k zakročení proti rostoucímu počtu okázalých svateb v zemi. Ministerstvo pro občanské záležitosti odsoudilo extravagantní svatební obřady i předražené svatební dary. Neslučují se podle něj se socialismem i čínskou kulturou, napsal dnes web deníku The Daily Telegraph.
Ségolene Royalová

Žena, která porazí Macrona: Ne Le Penová, ale Royalová

Byla historicky první ženou, která měla Elysejský palác na dosah. Nakonec jí ale v roce 2007 porazil ve druhém kole republikánský kandidát Nicolas Sarkozy. Nyní má šanci dostat levici zpět na výsluní. Ségolene Royalová, bývalá socialistická kandidátka na francouzskou prezidentku, hrdě vyráží do boje o Evropský parlament a znovu otevírá ekologická témata. Dokáže spasit středolevici? Informoval o tom server Politico.eu.
Jak se žilo za komunismu?

Bylo za komunistů lépe? Čekání na "toaleťák" byl jen začátek

Že se „za komunistů“ žilo lépe? Tento argument čas od času zaznívá, byť by zřejmě bylo potřeba položit si doplňující otázku „komu?“. Většina společnosti totiž za vlády jedné strany prožívala větší či menší příkoří, ať už jimi byla ztráta života a svobody či pouhé čekání ve frontě na toaletní papír.
Karel Marx

Odstartoval Karel Marx sérii zločinů a poprav? Historici se přou o počátky komunismu

Zprofanovaný filozof budí emoce i 200 let od svého narození. V německém Trevíru, kde se narodil, mu totiž byla vztyčena rozměrná socha. Vzápětí se ozvala série kritik, protože podle celé řady filozofů a publicistu vedla přímá linie od Marxových názorů k nastolení komunistických diktatur, které mají na svědomí milióny lidských životů a pestrou škálu dalších druhů politické perzekuce.
Prvomájová demonstrace Bloku proti islámu na Letné (1. května 2016)

První máj jako svátek alegorických vozů a demonstrací. Proč se slaví a kde vznikl?

Praha – První máj. Pro jedny je tento den příjemnou oslavou začátku jara a svátkem zamilovaných. Jiní jej chápou jako svátek práce a důstojnou připomínku často těžký podmínek, v nichž někteří lidé vykonávají svoji práci. A další jej mají neodmyslitelně spojený s alegorickými vozy, mávátky a povinnou účastí v komunistických průvodech.
Jak se žilo za komunismu?

Komunismus před komunismem? Ideály sahají dál než k marxismu-leninismu

Ideály společného vlastnictví a společnosti bez sociálních rozdílů sahají hlouběji než k hlavním komunistickým ideologům, které jsou straší generaci známé z nepříliš populárních hodin marxismu-leninismu. Myšlenky společného vlastnictví, jednotné výchovy a zrušení společnosti se tu a tam vynořovaly napříč celou historií.
Alexander Dubček

Alexander Dubček, zakladatel "socialismu s lidskou tváří". Chorvatská média vzpomněla na kulaté výročí začátku Pražského jara

Záhřeb - Sdělovací prostředky v Chorvatsku ani po dlouhé době nezapomínají na někdejšího generálního tajemníka ÚV KSČ Alexandera Dubčeka. Agentura Hina připomněla, že zanedlouho uplyne 50 let od chvíle, kdy vymyslel ideologii "socialismu s lidskou tváří". Jak píše chorvatská agentura, ten uvedou již brzy nemilosrdně v zapomnění ruské tanky.
Bernd Riexinger

Volby ovládnou migranti, zasáhnou i Česko, říká předseda německé levice

ROZHOVOR - Německé volby jsou prakticky za dveřmi a volební kampaně vrcholí. Představitelé objíždějí města a snaží se přesvědčit voliče, předsedové stran spolu debatují před kamerami. Strana Die Linke neboli německá Levice na tom není jinak. Předseda Bernd Riexinger v rozhovoru pro EuroZprávy.cz promluvil o volbách, koalici i současných problémech společnosti.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy