srdeční tep srdce

Ilustrační fotografie

7 signálů, že srdce selhává

Srdeční selhání je jednou z hlavních příčin hospitalizace u lidí, kteří jsou starší 65 let. V současnosti se s onemocněním, při kterém srdce nezvládá pumpovat dostatečné množství krve do organismu, léčí více než 280 tisíc lidí. U většiny z nich nemoc propukla po prodělaném infarktu.
Nemocnice, ilustrační foto

Pokud kardiaky napadne nákaza, je u nich třikrát vyšší riziko než u ostatních, říká Linhart

Česká kardiologická společnost vítá, že pacienti, kteří mají problémy se srdcem, mohou být od minulého týdne přednostně očkováni proti onemocnění covid-19. „Pokud se kardiaci infikují koronavirem, vystavují se oproti jiným nemocným trojnásobně vyššímu riziku, že infekci podlehnou. Jsem velice rád, že o vakcinaci je ze strany pacientů, kteří mají problémy se srdcem, velký zájem,“ říká předseda České kardiologické společnosti (ČKS) Aleš Linhart, který s kolegy představil i nové moderní léky, které mají zabránit nežádoucímu vzniku srážení krve.
Lékaři, ilustrační foto

Neodkládejte kvůli koronaviru vyšetření srdce. Podcenění může skončit fatálně, varují kardiologové

Čeští kardiologové varují, že zanedbané infarkty a neochota jet do nemocnice anebo k lékaři na preventivní prohlídku kvůli obavě z nákazy koronaviru se časem promítne v podobě exploze případů srdečního selhání. „Ve všech evropských zemích včetně Česka jsme loni zpozorovali 25 až 75% pokles výskytu infarktů. Shodli jsme se, že uvedený jev způsobila především neochota nemocných volat záchrannou službu a dorazit do nemocnice, protože mají strach, aby nechytli infekci,“ říká předseda České kardiologické společnosti (ČKS) Aleš Linhart. Pacienti, kteří mají problémy se srdcem, by se měli dát naočkovat proti covidu-19, neboť patří do nejohroženější skupiny z hlediska úmrtnosti.
Michal Vrablík Rozhovor

Kardiaci mohou mít těžký průběh koronaviru. Hlídejte si i cholesterol, říká pro EZ profesor Vrablík

ROZHOVOR – Ocitli se v ohrožení. Preventivní kardiolog Michal Vrablík potvrzuje, že části pacientům, kteří kvůli covidu-19 skončili v nemocnici, koronavirus poškodil srdce. „Odborníci se skutečně shodují že onemocnění covid-19 je chorobou kardiovaskulárního systému, protože se zdá, že právě cévní systém hraje velkou roli v tom, jak průběh onemocnění vypadá. Z provedeného průzkumu vyplývá, že segment kardiaků a metabolicky nemocných je nejvíce ohroženou skupinou,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz předseda České společnosti pro aterosklerózu profesor Vrablík.
Lékořice

Smrtící lékořice. Muž zemřel v důsledku nadměrné konzumace cukrovinek

„Dobrého pomálu.“ Tohoto přísloví bychom se v případě výrobků s lékořicí měli pevně držet. Zvýšená konzumace lékořice totiž může způsobit závažné zdravotní obtíže v důsledku nadměrné konzumace látky zvané glycyrrhizin, která způsobuje minerální nerovnováhu v krvi. Důsledkem může být srdeční arytmie vedoucí k selhání srdce.
Ilustrační foto

Vědci zjistili, jaký vliv má karanténa na lidské zdraví

Česko bojuje s druhou vlnou koronaviru, který tvrdě zasáhl převážně hlavní město. Vláda znovu přijala mimořádná opatření a nový ministr zdravotnictví Roman Prymula chce v průběhu příštího týdne vyhlásit další ohledně veřejného shromažďování a o případném uzavření středních škol. Obyvatelé se obávají nejhoršího, a to je vyhlášení karantény, protože podle epidemiologů je to jeden z nejlepších způsobů, jak se účinně bránit před šířením viru. Jaký má karanténa vliv na naše fyzické zdraví? Podle odborníků oslabujeme svá srdce, plíce a zhoršuje se funkce mozku.
Ilustrační fotografie

Covid-19 poškozuje plíce, mozek i srdce, shodují se odborníci z ČR i ze světa

Onemocnění COVID-19 je považováno především za respirační onemocnění. SARS-CoV-2 ale ovlivňuje více orgánových systémů včetně kardiovaskulárního či centrálního nervového systému (CNS), nová studie z Univerzity Yale potvrdila, že se infekce může dostat také do mozku. Podle českého infektologa Ladislava Machala, který se obává dlouhodobých následků viru, to není žádné překvapení.
Covid-19, koronavirus SARS-CoV-2, ilustrační foto

Covid-19 má podle studie dopad na srdce. Neví se však, zda trvalý

Koronavirová infekce zanechává následky na srdci mnoha pacientů i v případě, kdy nešlo o těžce nemocné, kteří by se museli léčit v nemocnici. Ukázaly to výsledky německé studie, o nichž informuje vědecký portál Statnews.com. Zatím není jasné, zda poškození srdce je dočasné nebo trvalé.
Covid-19, koronavirus SARS-CoV-2, ilustrační foto

Covid-19 ovlivňuje i činnost srdce. Pacientům často funguje abnormálně

Nálezy nové globální studie uvádějí, že jeden ze sedmi vyšetřených pacientů s covid-19 vykazoval závažné abnormality srdce, které mají pravděpodobně významný dopad na jejich zotavení i přežití. Důkazy naznačují, že covid-19 nejen poškozuje srdce, ale i další důležité orgány kvůli srážlivosti krve.
ženy

Vědci zjistili, co s vámi udělá, když budete dva týdny sedět. Výsledek studie děsí

Pohyb je život a lenošení člověku neprospívá. Když člověk nevyvíjí žádnou aktivitu roste obsah tuku v jeho těle a tím se zhoršuje fungování jeho srdce a plic. Podle deníku Corriere della Sera stačí dva týdny bez pohybu, aby se zhoršil metabolický profil, tedy poměr mezi svalstvem a tukem v těle. Tělo se dostane do normálního stavu, když začne znovu sportovat.
Maso na českých pultech, ilustrační fotografie

Rakovina ze slaniny? Nový výzkum vše mění

Způsobuje červené maso, do kterého zahrnujeme hovězí, jehněčí, vepřové a telecí maso i zvěřinu rakovinu střev? Podle nedávných studií ano, dokonce před ním varovali lékaři z celého světa. Jak se ale nyní ukázalo, je to ve skutečnosti trochu jinak.
Bývalý slovenský prezident Andrej Kiska

Exprezident Kiska musel na sál, operovali mu srdce

Bývalý slovenský prezident Andrej Kiska dnes podstoupil plánovanou operaci kvůli srdeční arytmii. Kiska po zákroku na sociální síti napsal, že se cítí výborně. Kiska jako jeden z mála někdejších vrcholných politiků na Slovensku informoval o svých zdravotních komplikacích i o samotné operaci.
lidské tělo

Mutanti mezi námi? Studenti se při pitvě mrtvé ženy nestačili divit

Studenti Oregonské zdravotnické a vědecké univerzity v Portlandu nemohli uvěřit svým očím, když zkoumali na pitevně mrtvolu 99leté ženy, která zemřela z přirozených příčin. Při otevření jejího těla zjistili, že žena má všechny orgány přehozené. Zprávu přinesl server CNN.
Ilustrační foto

Objev, který vědcům vyrazil dech: Zvířata mohou žít měsíce bez kyslíku

Během zimy se jeden druh želv ukládá k zimnímu spánku v rybnících a jezerech. Ačkoliv jsou pod vrstvou ledu, dokáží přežít až šest měsíců bez toho, aby potřebovaly kyslík. Podle vědců by důkladné pochopení mechanismu tohoto procesu mohlo vést k vyvinutí léků pro problémy s nedostatkem kyslíku.

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 23 minutami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 2 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 2 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 7 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Trump vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy