Stasi

Německo, ilustrační foto

Německo bude až do konce roku 2030 prověřovat spolupráci politiků se Stasi

Německo bude až do konce roku 2030 prověřovat, jestli politici nebo uchazeči o vysoké posty ve státní správě nepracovali v minulosti pro východoněmeckou tajnou službu Stasi, nebo s ní alespoň nespolupracovali. Příslušnou novelu zákona, jehož platnost měla původně vypršet koncem letošního roku, dnes odhlasovala německá vláda. Schválit ji ještě musí parlament, což by ale neměl být problém.
Letecké nehody

Jakou roli hrála Stasi při pádu letadla v Lockerbie? Německo vyslechne agenty

Německá státní zastupitelství v Berlíně a Braniborsku vyslechnou několik bývalých agentů východoněmecké tajné služby Stasi v souvislosti s vyšetřováním bombového útoku na letadlo, které v prosinci 1988 spadlo na skotské městečko Lockerbie. Berlínská prokuratura o tom dnes informovala na twitteru. K teroristickému útoku s 270 oběťmi se v roce 2003 přihlásila Libye.
Vladimír Putin

V Německu našli Putinovu průkazku Stasi, ulehčovala mu verbování agentů

V archivu někdejší východoněmecké tajné policie Stasi byl nalezen identifikační průkaz této nechvalně známé organizace na jméno nynějšího ruského prezidenta Vladimira Putina. Dnes o tom informoval deník Bild, který snímek průkazky s Putinovou fotografií zveřejnil. Putin v Německé demokratické republice (NDR) v 80. letech působil jako agent sovětské tajné služby KGB.
Komunismus

Stasi vykrádala statisíce balíků ze západního Německa ročně, zdůvodnila to mazaně

Východoněmecká tajná policie Stasi systematicky vykrádala balíky zasílané z tehdejšího západního Německa do komunistické Německé demokratické republiky (NDR). Ročně jich podle posledního východoněmeckého ministra pošty Hanse-Jürgena Niehofa byly statisíce. Jen za poslední čtyři roky své existence z nich NDR získala hotovost ve výši kolem 32 milionů marek a zboží v hodnotě deseti milionů marek.
Jeremy Corbyn

O mírovou skupinu vedenou Corbynem se zajímala Stasi, píše britský bulvár

Londýn – Rozruch kolem šéfa labouristů Jeremyho Corbyna nekončí. O mírovou organizaci, v jejímž čele kdysi stál, se v 80. letech zajímala východoněmecká státní bezpečnost (Stasi). S odvoláním na svazky z německých archivů o tom dnes informoval pravicový bulvár The Sun, podle kterého agenti tajné služby bývalé Německé demokratické republiky (NDR) organizaci dokonce infiltrovali. 
Erich Mielke byl do 9. října 1989 ministrem pro státní bezpečnost (Stasi)

Erich Mielke: Mistr hrůzy u poválečné tajné policie Stasi

HISTORIE - Hlavní tajnou službou ve Východním Německu byla ve druhé polovině 20. století "Stasi". V jejím čele stanul v roce 1957 kovaný komunista Erich Mielke. Ten zůstal celý svůj život věrný komunistické myšlence, působil v Sovětském svazu a účastnil se i španělské občanské války. V tehdejší NDR vytvořil systematickou síť donášení a špiclování. Heslo Stasi znělo "Štít a meč strany".

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy