statistika

Virus chřipky (vlevo) vs koronavirus (vpravo)

Chřipka versus koronavirus: Statistici přicházejí s důležitými čísly

NÁZOR - Je covid-19 smrtelnější a nakažlivější než sezónní chřipka? Tuto otázku si v komentáři pro server Guardian kladou statistici David Spiegelhalter z Cambridgeské univerzity a Antony B. Masters z britské Royal Statistical Society. Odpovídají, že stručná odpověď zní ano, ale jedním dechem dodávají, že vědci se mají v tomto směru stále co učit.
Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Statistiky covidu si lidé vykládají špatně. Proto si myslí, že chřipka je horší, míní expert

Statistiky celosvětové pandemie covid-19 se po internetu množí jako houby po dešti. Můžeme si vybrat z nepřeberného množství podporující náš názor a zároveň ignorovat ty, které by ho vyvracely. Statistiky bez správné interpretace mohou vést až k dezinformacím o celosvětové zdravotnické krizi. Expert ukázal nejběžnější statistické dezinformace vyskytující se převážně na sociálních sítích.
Covid-19, ilustrační foto

Má Rusko koronakrizi za sebou? Existuje podezření z falšování statistik

Rozvolňování ruských restriktivních opatření v souvislosti s bojem proti epidemii koronaviru se nijak výrazně neprojevilo. Největší země světa, která je po USA, Brazílii a Indii čtvrtou nejvíce zasaženou, hlásí nových 6615 případů infekce. Celkově se v Rusku nakazilo 727 162 lidí, čímž se pomalu a jistě přibližuje hranici jednoho milionu.
Covid-19, ilustrační foto

Covid-19 a statistiky. Počet úmrtí se možná nikdy nedozvíme, naznačuje analytička

Počty úmrtí na covid-19 jsou pravděpodobně zaznamenány po celém světě, ale v mnoha zemích jsou značné rozdíly v jejich rozpoznávání. Zatímco některé země počítají všechna úmrtí u všech lidí s pozitivním testem, ale už nerozlišují, jestli jedinec podlehl přímo covidu-19 nebo byl pouze pozitivní, jinde dávají úmrtí do souvislosti s covidem-19 až po konzultaci s lékařem.
Rusko, Moskva

Rusko se topí v chudobě, lidé nemají na boty nebo na oblečení

Skoro polovině ruských rodin stačí výdělek pouze na jídlo a ošacení, zboží dlouhodobější spotřeby si dopřát nemohou. Koupit vše, co považují za potřebné, si může dovolit jen 3,2 procenta lidí. Uvedl to dnes podnikatelský list RBK s odvoláním na údaje ruského statistického úřadu Rosstat, pořízené ze 48.000 domácností.
Drogy

Konzumace legálních drog klesá díky internetu, řekl odborník ohledně návykových látek v Česku

V užívání většiny drog je Česko nad průměrem EU, ve spotřebě alkoholu jsou Češi třetí, v podílu kuřáků v populaci osmí. Na dnešní tiskové konferenci k představení nové národní protidrogové strategie to řekl ředitel Národního střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík. Větší celospolečenské dopady na zdravotnictví a sociální problematiku mají legální drogy jako tabák a alkohol, intenzivní formy závislosti mohou za většinu zdravotních a společenských škod. U tabáku jde o sto miliard, u alkoholu téměř o 60 miliard korun ročně.
Ilustrační foto

Zájem o svatby v Česku roste, vydrží však jen polovina

Zájem Čechů a Češek o manželství se v posledních letech zvýšil a svateb přibylo. Skoro polovina těchto tradičních svazků se ale rozpadá, i když soužití vydrží déle než dřív. Tři pětiny rozvádějících se párů mají nezletilé děti. Velká část rozvedených pak znovu uzavírá sňatek. Čtvrtina z těch, co se znovu ožení či vdají, to udělá do tří let po rozvodu. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Na 15. května připadá Mezinárodní den rodiny.
Ilustrační foto

Kolik lidí bylo v minulosti zastřeleno? Čísla jsou skutečně děsivá

V souvislosti se směrnicí Evropské unie týkající se střelných zbraní se rozpoutala poměrně bouřlivé debata o jejich omezování v ČR. Na jedné straně stojí obhájci střelných zbraní, kteří se zaštiťují ústavním právem a nutností sebeobrany na druhé straně pak lidé, kteří tvrdí, že omezení zbraní povede k omezení nejrůznějších zločinů a zejména úmrtí způsobených střelnou zbraní. Vědci z celého světa posbírali data o násilí spojeném se střelnými zbraněmi a jejich statistika může do těchto debat vnést alespoň trochu světla.
Život v KLDR není žádný med.

Fakta o KLDR, které byste měli znát aneb čísla říkají pravdu

Pchjongjang - O Severní Koreji se toho napsalo již mnoho a co člověk, to jiný názor na tuto uzavřenou zemi. Někteří je mají za chudý lid pod diktátorskou vládou, jiní v nich vidí novodobé hrdiny, kteří se bez ohledu na velikost a bohatství postaví i proti Spojeným státům. Ať už si o nich myslíte cokoliv, přinášíme vám zde unikátní pohled na režim skrze oficiální statistická čísla.
Hurikán Irma zpustošil část Kuby

Irma láme všechny rekordy aneb řádění bouře v číslech

Miami - Už teď mají meteorologové jasno, že hurikán jako je Irma moderní dějiny Spojených států ještě nezažily. Nejsilnější vítr, nejdéle řádící, způsobila největší migraci na Floridě... Co všechno si Irma zapíše na svou nechvalnou počest?
Soutěžní show rakouského týmu Pocta Hansi Zimmerovi...a Jaroslavu Ježkovi

Jubilejní ročník festivalu Ignis Brunensis navštívilo přes milion lidí

Brno – Jubilejní dvacátý ročník mezinárodního festivalu ohňostrojů STAROBRNO IGNIS BRUNENSIS včera zakončila závěrečná show s ohňostrojným „přípitkem“ nad hradem Špilberk. Všech sedm ohňostrojů letošního ročníku vidělo přes milion návštěvníků a další desetitisíce lidí vyrazily na festivalové akce doprovodného programu.
Nachlazení, ilustrační fotografie

Jak dlouho marodíme? Nejzdravější jsou Pražané, sever Moravy stůně

Praha - Český statistický úřad zveřejnil data o pracovní neschopnosti Čechů za minulý rok. Z nich vyplývá, že nejvíc se marodí v oborech těžařských a ve zpracovatelském průmyslu. Nejzdravější jsou naopak pracovníci v informačních a komunikačních službách. Nejvíc se stůně na severu Moravy, nejméně pak v Praze.

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 30 minutami

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

před 35 minutami

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

před 56 minutami

před 1 hodinou

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 6 hodinami

VIDEO: Londýnem se prohánělo několik splašených zakrvácených koní. Na místě jsou zranění lidé

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy