teroristické útoky v Německu

Německá policie, ilustrační fotografie.

Německá policie zatkla islamistu podezřelého z plánování teroristického útoku

Německá policie zadržela poblíž bavorského města Pasov 18letého islamistu podezřelého z plánování teroristického útoku ve Frankfurtu nad Mohanem. Chtěl také odcestovat do Iráku, aby se tam připojil k teroristické skupině Islámský stát (IS) a "zabíjel bezvěrce". Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na policii a státní zastupitelství.
Německá policie, ilustrační fotografie

Útok v Německu: Muž pobodal devět lidí, dva zemřeli

Dva lidé dnes zemřeli a dalších sedm utrpělo zranění při útoku nožem v regionálním vlaku na severu Německa. Mezi zraněnými je i muž podezřelý z činu, kterému je podle agentury DPA 33 let. Příčina útoku, který se odehrál ve vlaku z Kielu do Hamburku, zatím není známa. Podezřelý byl zadržen.
Německá policie, ilustrační foto

Černý den berlínské historie. Středeční incident vyvolal vzpomínky na teroristický útok

Za černý den berlínské historie a otevření starých ran označila primátorka německé metropole Franziska Giffeyová středeční incident, při kterém 29letý Němec arménského původu najel autem do davu. Oživení černých vzpomínek zmiňovali také kolemjdoucí, se kterými dnes ČTK na místě události hovořila. Incident se totiž odehrál jen několik desítek metrů od náměstí Breitscheidplatz, kde v prosinci 2016 při teroristickém útoku zahynulo 12 lidí včetně Češky.
Německá policie, ilustrační foto

V Německu zadrželi kvůli možnému útoku na synagogu v Hagenu čtyři lidi

Německá policie uvedla, že v souvislosti s možným útokem na synagogu ve městě Hagen zadržela čtyři lidi. Jedním z nich je 16letý mladík, který se podle médií chystal zaútočit výbušninou. O hrozbě před nejdůležitějším židovským svátkem Jom Kipur (Den smíření) informovala policie ve středu večer.
Při teroristickém útoku na vánoční trh v Berlíně zemřelo devět lidí (19.12.2016).

Teroristickému útoku v Berlíně předcházela série chyb. Zemřela při něm Češka

Teroristickému útoku na adventní trh v centru Berlína v prosinci 2016 nepředcházelo jediné pochybení, ale celá řada selhání německých bezpečnostních úřadů. Na dnešní tiskové konferenci to prohlásil předseda vyšetřovacího výboru berlínské Poslanecké sněmovny Stephan Lenz, který novinářům představil závěrečnou zprávu o pozadí útoku, jehož jednou z 12 obětí byla Češka.
Terorismus, ilustrační foto

"Karikatury uvedly islamisty do varu." Šéf německých agentů varuje před teroristickou hrozbou

Německo musí lépe a ostražitěji sledovat osoby, které považuje za ohrožení své bezpečnosti. V rozhovoru s televizí ARD to prohlásil Thomas Haldenwang, který je šéfem Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV), což je civilní kontrarozvědka. Varování Haldenwang učinil v souvislosti s pondělním teroristickým útokem ve Vídni, při kterém islámský radikál zabil čtyři lidi.
Na dálnici v Berlíně způsobil v úterý večer třicetiletý muž několik nehod. (18.8.2020)

Nehody na dálnici v Berlíně patrně způsobil radikální islamista, tvrdí prokuratura

Třicetiletý Iráčan způsobil v úterý večer na městské dálnici v Berlíně nehody, které byly podle dosavadních poznatků vyšetřovatelů islamisticky motivovaným útokem. Uvedl to dnes mluvčí německé prokuratury Martin Steltner. Vyšetřovatelé vycházejí také z toho, že muž, který byl po činu zadržen, trpí psychickými problémy. Zranění při incidentu utrpělo šest lidí, tři z nich jsou ve vážném stavu.
Německá policie, ilustrační fotografie

Policie v Německu dopadla extremistu, hrozil útokem proti muslimům

Německá policie zadržela jedenadvacetiletého muže z dolnosaského Hildesheimu, který na internetu vyhrožoval teroristickým útokem proti muslimům. V jeho bytě policisté našli zbraně i pravicově extremistické materiály. S odvoláním na státní zastupitelství o tom dnes informovala agentura DPA. Muž je ve vazbě.
střelba v Halle (9.10.2019)

Atentátník z Halle chtěl útočit na muslimy, nakonec vybral Židy

Atentátník z Halle chtěl původně útočit na muslimy, nakonec se ale podle své výpovědi rozhodl zvolit si za terč Židy, protože jsou pro "nespokojené bílé muže", jako je on, "největším problémem". Stephan Balliet to řekl ve svých výpovědích před soudcem a policisty, informují rozhlasové a televizní stanice NDR a WDR a deník Süddeutsche Zeitung. Německý pravicový extremista loni v říjnu ve východoněmeckém městě zabil dva lidi. Jeho čin zemi šokoval.
Horst Seehofer

Útok v Hanau byl rasisticky motivovaný teror, říká Seehofer. Německo posiluje ochranu mešit

Masakr v Hanau byl podle německého ministra vnitra Horsta Seehofera jednoznačně rasisticky motivovaným teroristickým útokem; navíc už třetím pravicově extremistickým útokem během pár měsíců. Seehofer, podle něhož je právě pravicový extremismus největším nebezpečím, jakému nyní Německo čelí, to dnes řekl na tiskové konferenci v Berlíně. Varoval před tím, že by se někdo čin mohl pokusit napodobit. Německo v reakci zpřísňuje bezpečnostní opatření.
Německá policie, ilustrační fotografie

Střelba v Hanau se vyšetřuje jako možný terorismus. Devět obětí mělo migrační kořeny

Německé nejvyšší státní zastupitelství vyšetřuje středeční střelbu v Hanau s podezřením na terorismus. Řekl to dnes Peter Beuth, ministr vnitra spolkové země Hesensko, kde se tragédie stala. Podle Beutha měl německý útočník xenofobní sklony. Tomu by odpovídala skutečnost, že devět obětí mělo migrační kořeny. Jediným, kdo je neměl, byla útočníkova matka, která je také po smrti.
Miloš Zeman, prezident ČR

Střelba v Hanau: Babiš a Petříček útok odsoudili, Zeman kondoluje Německu

Prezident Miloš Zeman dnes poslal kondolenční dopis svému německému protějšku Franku-Walteru Steinmeierovi kvůli středeční střelbě v Hanau, kde útočník zabil devět lidí. Vyjádřil znepokojení nad rostoucím násilím a nenávistí v Evropě. Soustrast Německu vyjádřil na twitteru i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), lítost vyslovil také premiér Andrej Babiš (ANO).
Německá policie, ilustrační foto

V Hanau střílel odpůrce migrantů. Mezi oběťmi je i jeho matka, zanechal bizarní dopis

Střelec z německého města Hanau, kde v noci na dnešek přišlo o život 11 lidí, měl podle serveru listu Bild pravicově radikální motivaci. Vyplývá to údajně z jeho dopisu, v němž se k činům přiznává. Policie nyní psaní spolu s nalezenými videozáznamy vyhodnocuje. Sama se zatím k možné motivaci pachatele, který je také po smrti, nevyjádřila. Vyšetřování činu už ale převzalo nejvyšší státní zastupitelství, které má na starosti i terorismus.
Německá policie, ilustrační fotografie

Razie v Německu: Extremisté chystali útok na mešity, zbraně chtěli z ČR

Skupina extremistů zadržená v pátek při razii německé policie v šesti spolkových zemích zřejmě plánovala rozsáhlý útok na mešity v Německu. Podle televize Deutsche Welle (DW) to dnes řekl mluvčí ministerstva vnitra. Místní tisk předtím psal, že 12 zadržených Němců, kteří zůstávají ve vazbě, plánovalo souběžný atentát na muslimy během jejich modliteb, podobný loňskému útoku v novozélandském městě Christchurch, při němž zemřelo pět desítek lidí.
Německá policie, ilustrační fotografie

Islámský stát osnoval útok v Německu. Cílem bylo zabít co nejvíc "nevěřících"

Policie na západě Německa zatkla tři údajné příznivce teroristické organizace Islámský stát, které podezírá z plánování útoku s cílem zabít co nejvíce lidí. Oznámila to dnes prokuratura ve Frankfurtu nad Mohanem. Trojice mužů byla podle ní zadržena při ranní razii ve třech bytech ve městě Offenbach nad Mohanem. Akce se zúčastnilo 170 policistů.
Německá policie, ilustrační fotografie

Policie v Německu zabránila sedmi teroristickým útokům, hrozbou je krajní pravice

Německé úřady od konce roku 2016 zabránily sedmi teroristickým útokům. V rozhovoru s listem Rheinische Post to řekl šéf Spolkového kriminálního úřadu (BKA) Holger Münch. Vyjádřil také přesvědčení, že teroristický útok na návštěvníky berlínského vánočního trhu z prosince 2016, který si vyžádal 12 mrtvých, by se dnes takovým způsobem neodehrál.

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 36 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 7 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

Zdroj: David Holub

Další zprávy