účetnictví

ministerstva

Chyby v účetní závěrce MMR za rok 2018 přesáhly pět miliard, zjistil NKÚ

Chyby v účetní závěrce ministerstva pro místní rozvoj (MMR) za rok 2018 přesáhly pět miliard korun. Nedostatky měl úřad i v hospodaření s majetkem státu. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Podle MMR označila komise NKÚ výkazové údaje převážně za pozitivní a bez významných nedostatků. Vybrané nedostatky ze strany NKÚ jsou podle ministerstva neopodstatněně zdůrazňované.
ministerstvo práce

MPSV mělo chyby v účetnictví a ve vnitřní kontrole, odhalil NKÚ

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) chybovalo v účetní závěrce za loňský rok a nedostatky mělo i ve vnitřním kontrolním systému. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). V účetní závěrce zjistili kontroloři nesprávnosti za 12,4 miliardy korun. NKÚ proto k účetní závěrce za rok 2018 nevydal stanovisko bez výhrad.
Ministerstvo financí

Ministerstvo financí čaruje? Vykázalo neexistující pohledávky spojené s penězi z EU, ukázala kontrola

Ministerstvo financí vykázalo v účetnictví za rok 2017 neexistující pohledávky spojené s evropskými penězi. Další nedostatky se týkaly vykazování peněžních toků z provozní činnosti ministerstva. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Kontroloři doporučují, aby ministerstvo upravilo účetní předpisy. Naopak pozitivem je podle nich to, že ministerstvo financí začalo v roce 2017 tvořit rezervy na sanace ekologických zátěží. Podle ministerstva se zjištěné nedostatky týkají pouze vykazování jistých položek, nezpůsobily však finanční ztrátu nebo nehospodárné nakládání s veřejnými prostředky a s majetkem státu, uvedlo MF v reakci.
Firmy, ilustrační foto

Transparentnost podnikání v ČR? Situace je tristní, řada firem tají účetní závěrky

České firmy kvůli nedostatečné vymahatelnosti práva dlouhodobě porušují povinnost zveřejňovat výsledky svého hospodaření. Účetní závěrku za rok 2017 dosud nezveřejnilo 68 procent společností, za rok 2016 pak 60 procent firem. Celkem 291.000 firem nezveřejnilo závěrku ani za jeden z těchto roků, vyplývá ze statistik společnosti CRIF - Czech Credit Bureau. V případě schválení novely zákona o obchodních korporacích může přitom těmto firmám hrozit zrušení.
Ministerstvo financí

Reforma veřejných financí? První výsledky byly až za šest let, odhalil NKÚ

Účetní reforma veřejných financí přináší komplexnější a užitečnější informace, provázely ji však problémy s předpisy. Na základě prověrky to dnes v tiskové zprávě uvedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podle něj existují také rezervy ve využívání účetních dat. Kontrolovanými institucemi byly ministerstvo financí (MF) a Český statistický úřad (ČSÚ). Ten v reakci uvedl, že o problematice s NKÚ a ministerstvem financí diskutoval a přišel s návrhem, který by snížil administrativní zátěž. MF vítá, že podle NKÚ je účetní reforma veřejných financí jednoznačně krokem správným směrem.
Ministerstvo životního prostředí

Účetnictví zeleného ministerstva? NKÚ odhalil jen drobné nedostatky

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověřil závěrečný účet, vedení účetnictví a sestavení účetní závěrky Ministerstva životního prostředí (MŽP) za rok 2016. Kontrola se týkala i údajů předkládaných pro hodnocení plnění státního rozpočtu. V těchto údajích a v závěrečném účtu MŽP zjistili kontroloři jen drobné nedostatky. V účetní závěrce ale vykázalo MŽP některé údaje chybně.
ministerstva

Binec v účetnictví: Ministerstvo pro místní rozvoj udělalo chyby v řádu miliard

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověřil údaje závěrečného účtu, vedení účetnictví a sestavení účetní závěrky Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) za rok 2016. Zaměřil se také na údaje, které MMR v roce 2016 předkládalo pro hodnocení plnění státního rozpočtu. Kontroloři odhalili chyby za několik miliard korun.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Binec na ministerstvu práce: NKÚ odhalil chyby v účetnictví za 8,4 miliardy

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověřil, jak Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) postupovalo při vedení účetnictví, sestavování účetní závěrky a závěrečného účtu za rok 2016. Ukázalo se, že MPSV nevedlo správné, úplné a průkazné účetnictví. Celkové nesprávnosti dosáhly 8,4 miliardy korun. NKÚ to oznámil na svém webu.
Firmy, ilustrační foto

Toshibě hrozí nová žaloba kvůli účetnímu skandálu, jde o miliardy

Tokio - Toshiba čelí žalobě další skupiny zahraničních investorů kvůli účetnímu skandálu, požadují odškodné 43,9 miliardy jenů (9,3 miliardy Kč). Japonskou společnost tak nyní v souvislosti s aférou žaluje 26 skupin a jednotlivců. Celkem chtějí 108,4 miliardy jenů (23,1 miliardy Kč).
Ministerstvo vnitra

V účetnictví vnitra jsou nesprávnosti za víc než 4,9 miliard, zjistil NKÚ

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověřil vedení účetnictví a vykazování údajů v účetní závěrce Ministerstva vnitra (MV). Kontrola se zaměřila na sestavení účetní závěrky za rok 2014, na správnost a úplnost údajů a také na odhalení systémových rizik. Nesprávnosti, které kontrola na MV zjistila, přesáhly 4,9 miliardy korun.

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy