Univerzita Hradec Králové (UHK)

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Z vibrací těla pacienta s covidem lze zjistit vývoj nemoci. Čeští vědci testují novou metodu

Vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové pracují na vývoji senzorů a algoritmů, které z vibrací těla pacienta s covidem zjistí, jaký u něj bude vývoj nemoci. Systém je navržený jako bezkontaktní se senzory uloženými pod matrací, na které pacient leží. Metodu vědci zatím testují v nemocnicích v Chrudimi a v Trutnově. ČTK to dnes řekl mluvčí univerzity Jakub Novák.
Václav Havel, 1. prezident ČR

Univerzita Hradec Králové má v kampusu náměstí Václava Havla

Piazzetta uprostřed kampusu Univerzity Hradec Králové byla dnes slavnostně pojmenována na náměstí Václava Havla. S návrhem pojmenovat část kampusu po bývalém prezidentovi Havlovi přišla hradecká univerzita. Havlovo náměstí v areálu univerzity je podle vysoké školy vyjádřením sounáležitosti Havla se studentským hnutím v roce 1989, kdy hybateli tehdejších událostí byli právě studenti.
Pražský Hrad

Mstivý Hrad? Bek nedostal pozvánku na inauguraci Zemana, nepřijede ani hradecký rektor

Hradec Králové/Brno - Rektor Univerzity Hradec Králové Kamil Kuča obdržel pozvání na čtvrteční inauguraci prezidenta Miloše Zemana, ale nezúčastní se jí. Jako důvod uvedl nemoc, Zemanovo chování vůči akademické půdě ale kritizuje. Rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek na rozdíl od dalších svých kolegů rektorů pozvánku na inauguraci nedostal.
Mléko, ilustrační fotografie

Čeští vědci představili potravinové doplňky z lupiny, mohou zvýšit kvalitu mléka

Hradec Králová - Vědci z Univerzity Hradec Králové (UHK) dnes představili dva zcela nové potravinové doplňky. Jsou vyrobené hydrolýzou z mouky rostliny lupina bílá, neboli vlčí bob. Mohly by je používat například mlékárny, které by přidáním do mléka zvýšily obsah bílkovin, doplňky by se mohly stát i součástí jogurtů či další výrobků.

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 39 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy