Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran

Volební štáb hnutí ANO

Nejvyšší pokuty za porušení volebních pravidel dostaly ANO a KSČM

Nejvyšší pokutu za porušení pravidel během loňských senátních voleb dostalo hnutí ANO a komunisté. Obě strany musely shodně zaplatit 35.000 korun, informuje server iROZHLAS.cz. Komunisté nezveřejnili všechny informace o dárcích a bezúplatném plnění, hnutí ANO zase správně neoznačilo předvolební inzerát.
Senát ČR

Stále ještě tři desítky kandidátů do Senátu dluží úřadu zprávu, lhůta je do půlnoci

Zatím asi 40 ze 71 subjektů kandidujících loni do Senátu odevzdalo Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí zprávu o financování tehdejší kampaně a účetnictví k ní. ČTK to k dnešnímu poledni řekl člen vedení úřadu Jan Outlý. Lhůta končí dnešní půlnocí. Podle Outlého není situace neobvyklá a někteří si nechávají odevzdání podkladů na poslední den. Volby do třetiny Senátu se uskutečnily loni v září spolu s komunálními volbami.
Miloš Zeman

Zeman jmenoval nového šéfa úřadu dohlížejícího na politické strany

Do Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí dnes prezident Miloš Zeman oficiálně jmenoval bývalého poslance ODS Františka Siveru. O jmenování již Pražský hrad informoval minulý týden, Sivera se postu ujme od 1. ledna. Do čela úřadu, který má na starosti také dohled nad financováním volebních kampaní, ho navrhli poslanci i senátoři.
Pražský hrad

Téměř polovina z 21 prezidentských kandidátů porušila pravidla transparentnosti, tvrdí dohledový úřad

Devět z 21 přihlášených kandidátů na prezidenta ČR porušilo pravidla transparentnosti volební kampaně. Uvedla to dnes v tiskové zprávě mluvčí Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Luisa Divišová. Podle úřadu je kandidáti porušili tím, že si včas nezřídili transparentní účet či nezveřejnili informace o financování kampaně. Konkrétní jména úřad neuvedl.
Miloš Zeman

Při prezidentské kampani Miloše Zemana byl třikrát porušen zákon

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí našel tři porušení zákona v prezidentské kampani Miloše Zemana před volbami v roce 2018. Zeman tehdy prezidentskou funkci obhajoval. Předvolební kampaní byly podle úřadu i tehdejší prezidentovy výjezdy do krajů, řekl ČTK vedoucí kontrolní skupiny Tomáš Hudeček. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček považuje rozhodnutí úřadu za bizarní, nemístně politické, ne za odborné.
Volby, ilustrační foto

Volby 2020: 40 kandidujících nezveřejnilo ve lhůtě dárce v kampani

Sedmnáct stran a hnutí kandidujících do krajských voleb a 23 subjektů kandidujících do senátních voleb nezveřejnilo ve lhůtě tři dny před volbami dárce a podporovatele předvolební kampaně. ČTK to dnes sdělila Luisa Divišová, mluvčí Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.
Ilustrační foto

Volby 2020: Budou se dávat první pokuty, sedm stran nedodalo povinné údaje

Sedm stran a uskupení ze 78 nedodalo před krajskými volbami včas adresu internetových stránek a volební účet Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Web ani účet nedodalo 14 kandidátů do Senátu ze 74, dalších 14 je dodalo pozdě. Hrozí jim pokuta 10.000 až 100.000 korun. ČTK to řekla mluvčí úřadu Luisa Divišová.
Andrej Babiš, premiér ČR a předseda hnutí ANO

"Vidíte žlutě." Nejvyšší správní soud se zastal spolku, který inzeroval proti Babišovi

Nejvyšší správní soud (NSS) se zastal Spolku pro zachování demokracie v ČR, který v roce 2017 zadával inzerci kritizující Andreje Babiše (ANO) a podnikání holdingu Agrofert. Podle Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (ÚDHPSH) šlo o kampaň namířenou proti Babišovi, předpokládanému volebním lídrovi hnutí ANO. Spolek se proto měl podle úřadu předem zaregistrovat.
Česká pirátská strana

Piráti uspěli u soudu. Nemusí platit pokutu, kauza se vrací k dalšímu řízení

Piráti uspěli u Krajského soudu v Brně, kde se bránili pokutě 55.000 korun od Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Soud dnes rozhodnutí úřadu zrušil a věc vrátil k dalšímu řízení, řekla bez detailů mluvčí soudu Eva Angyalossy. Dohledový úřad uvedl, že nemá k dispozici celé rozhodnutí soudu, a proto se nemůže vyjádřit. Piráti rozhodnutí soudu uvítali.
Andrej Babiš, premiér ČR a předseda hnutí ANO

Film a kniha poškozující Babiše? Pokutu přezkoumá NSS, spolek podal stížnost

Nejvyšší správní soud (NSS) přezkoumá pokutu kvůli reklamě na film a knihu kritické vůči premiérovi a předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Pokutu 27.000 Kč předloni uložil spolku Svoboda projevu Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Podle něj byly inzeráty na film Selský rozum a knihu Žlutý baron zapojením do volební kampaně bez registrace. Spolek se neúspěšně bránil správní žalobou u Krajského soudu v Brně, proti jeho rozhodnutí podal kasační stížnost, řekla ČTK mluvčí krajského soudu Eva Angyalossy.
Petr Fiala, 28. kongres ODS

ODS se po třech letech dostala do záporných číslech, má ztrátu 13,9 milionu

Hospodaření ODS skončilo v roce 2018 se ztrátou 13,9 milionu korun. Vyplývá to z výroční finanční zprávy za rok 2018, kterou občanští demokraté odevzdali Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran. Po třech letech s kladným hospodářským výsledkem stranu dostaly do záporných čísel výdaje na kampaň do senátních a komunálních voleb, které dohromady stály 99,2 milionu korun.
Sněm hnutí ANO

ANO loni hospodařilo se ztrátou 43 milionů, prodražila se volební kampaň

Hnutí ANO v roce 2018 hospodařilo se ztrátou bezmála 43 milionů korun. Vyplývá to z výroční finanční zprávy za loňský rok, kterou vládní subjekt zveřejnil na svých internetových stránkách. Na negativním výsledku se nejvíc podepsaly výdaje na kampaně do voleb do Senátu a zastupitelstev obcí, které dohromady vyšly na téměř 159 milionů korun. V roce 2017 mělo ANO přebytek 143,1 milionu korun.
Ilustrační foto

TOP 09 je v červených číslech. Loni hospodařila se ztrátou 9,5 milionu

TOP 09 loni hospodařila se ztrátou 9,54 milionu korun. Vyplývá to z výroční finanční zprávy za rok 2018, kterou dnes zveřejnila na svých internetových stránkách. Většinu nákladů sněmovní strany tvořily výdaje na volby. Kampaň do Senátu ji stála 6,3 milionu korun, kandidáti v komunálních volbách na propagaci potřebovali 34,2 milionu.
Petr Gazdík (STAN)

Hnutí STAN loni hospodařilo s milionovým ziskem. Kdo je největší sponzor?

Starostové a nezávislí (STAN) loni hospodařili se ziskem zhruba milion korun. V roce 2017 vykázali ztrátu 15.000 korun. Většinu loňských příjmů hnutí tvořil státní příspěvek za mandáty v Parlamentu a v krajských zastupitelstvech, největší výdajovou položkou byly náklady na kampaň pro obecní volby. Uvádí to účetní závěrka STAN, kterou na svých stránkách zveřejnil Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.
Ilustrační foto

ČSSD v dluzích. Hospodařila se ztrátou 33 milionů, není dořešen spor o 338 milionů

Sociální demokracie v minulém roce hospodařila se ztrátou přes 33 milionů korun. Vyplývá to z výroční finanční zprávy za rok 2018, kterou odevzdala Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran. Ekonomický ředitel strany Martin Starec (ČSSD) dnes novinářům řekl, že oproti plánům navýšily náklady především výdaje na volby do Senátu a obecních zastupitelstev. V roce 2017 měla ČSSD ztrátu téměř 40 milionů korun.
Ilustrační foto

Eurovolby se blíží. Dohledový úřad nemá účet a web od osmi z 40 stran

Osm ze 40 uskupení přihlášených ke květnovým volbám do Evropského parlamentu nedodalo dohledovému úřadu informace o volebním účtu nebo o webových stránkách. Za nesplnění povinnosti jim hrozí sankce od 10.000 do 100.000 korun, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Linda Hrubešová. Pochybení se netýkají žádné z parlamentních stran.

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 40 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy