Útok na mešitu na Sinaji (24.11.2017)

Abd Fattáh Sísí

Při egyptské protiteroristické operaci bylo na Sinaji zabito 53 radikálů

Káhira - Egyptští vojáci a policisté zahájili minulý pátek operaci, která byla podle úřadů namířena proti "teroristickým i kriminálním živlům a organizacím". V minulém týdnu bezpečnostní složky zlikvidovaly 53 islamistických radikálů a dalších 650 lidí podezřelých z islamistického extremismu zadržely. 
Abd Fattáh Sísí

Sísí dal rozkaz egyptské armádě: Zabezpečte Sinaj, klidně i násilně

Káhira - Egyptská armáda dostala tři měsíce na to, aby zajistila bezpečnost na Sinajském poloostrově. Minulý týden si masakr v mešitě Ravda v severosinajském Bir al-Abdu vyžádal životy 305 lidí, včetně 27 dětí. Dalších více než 100 osob bylo zraněno. Jednalo se o nejkrvavější teroristický útok v dějinách Egypta.
Islámský stát (ISIS)

Brutální síla nestačí? Proti islámským extremistům se musí bojovat i jinak, zní z Británie

NÁZOR - Pouhé konstatování, že páteční útok na súfijskou mešitu al-Radwa na severu Sinajského poloostrova byl nejvražednější akcí militantů v egyptské moderní historii, není dostatečné - šlo totiž o jeden z nejhorších útoků za poslední roky v celosvětovém měřítku, deklaruje editorial serveru The Guardian. Prestižní deník se obává, že jde o signál dramatické eskalace islámského radikalismu v oblasti a příslib nasazení brutální síly z úst egyptského prezidenta Abd Fattáha as-Sísího nemůže problém vyřešit.
Abd Fattáh Sísí

Egypt na Sinaji selhal: Železná pěst neplatí, změna taktiky IS je znepokojivá

Káhira - S Islámským státem (IS), pod jehož vlajkou ozbrojenci v pátek zavraždili přes 300 věřících v mešitě Ravda v Bir al-Abdu, bojuje Egypt na Sinaji už čtyři roky. Podle deníku The New York Times je hrubá síla jedinou strategií Káhiry v otázce hlubokých sociálních a ekonomických problémů Sinajského poloostrova. A tento postup selhává.
Muslim

Egypt po teroru v mešitě drží smutek, policie má maximální pohotovost

Káhira - V Egyptě začal třídenní státní smutek vyhlášený po bezprecedentním teroristickém útoku na severu Sinaje, kde kupina ozbrojenců tam v pátek přepadla mešitu a pozabíjela 305 osob. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, ale spekuluje se, že šlo o akci radikálů napojených na Islámský stát.
Ilustrační foto

Krvavý útok na mešitu na Sinaji: 235 mrtvých a desítky zraněných

Káhira - Dnešní útok radikálů na mešitu na severu Sinajského poloostrova si vyžádal nejméně 235 mrtvých a přes 130 zraněných. Jde o nejbrutálnější útok na egyptské civilisty a nejtragičtější útok na mešitu v zemi. Mešita byla napadena v době poledních modliteb. K akci se zatím žádná skupina nepřihlásila. V regionu je vyhlášena pohotovost.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy