recepty, vaření -

Kuchyně, ilustrační fotografie.

Jak šetřit při vaření? To věděla již před více než sto lety Anuše Kejřová

Jméno Anuše Kejřové není tak známé jako třeba Magdaleny Dobromily Rettigové. Také ona však byla skvělou kuchařkou a k vaření vedla i další generace. Zaměřila se především na tzv. úspornou kuchyni, což nás dnes může inspirovat. Anuše Kejřová učila již před více než sto lety ženy při vaření šetřit čas i peníze, jejími radami je možné se řídit i dnes.
Cukroví, ilustrační foto

Jaké vánoční cukroví pekla Magdalena Dobromila Rettigová?

K Vánocům neodmyslitelně patří cukroví. Dnes je známo nepřeberné množství druhů, přičemž každá rodina má zpravidla ten svůj oblíbený. Některé osvědčené recepty se dědí z generace na generaci a mohou mít svůj původ ve starých kuchařských knihách – třeba v těch od Magdaleny Dobromily Rettigové.
Vaření, ilustrační fotografie

Pandemie změnila Čechy. Nahnala je do kuchyně

V souvislosti s pandemií koronaviru si Češi podle prodejců, které ČTK oslovila, začali ve velkém vybavovat kuchyně. Loni prodejním trendům vévodily horkovzdušné fritézy, někteří obchodníci u nich ale stoupající poptávku sledují nadále, stejně jako u remosek nebo tyčových mixérů. Lidé myslí také na uchovávání jídla, někteří prodejci hlásí vysoký zájem o vakuovačky.
Restaurace, ilustrační fotografie.

Gastronomie po covidu. Kuchaři vydírají majitele, zdražení je nutné, říká restauratér

Zástupce gastronomů z Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Luboš Kastner tvrdí, že restauratéři mají v polovině léta o deset procent nižší tržby, než vydělávali před koronavirovou pandemií. V porovnání s loňskými čísly je situace v současné době obdobná. „Nejhůře se nyní žije hospodským v centru Prahy, kde evidují až čtyřicetiprocentní pokles. Cestovní ruch turistů ze zahraničí se stále ještě neobnovil. Naopak nejlépe se daří podnikům na Lipně a v okolí řek, neboť lidé letos tráví dovolenou hlavně doma. Téměř všude nemohou mluvit o zisku, ale jen o výdělku, který pokryje náklady,“ říká pro EuroZprávy.cz Luboš Kastner.
Vejce

Co s vejci po Velikonocích? Takhle si s nimi poradily naše babičky

Velikonoční svátky jsou dnes mimo jiné spojené se zvýšenou spotřebou vajec. Na velikonočním stole se vajíčka objevovala také v minulosti. Vejce při vaření využívali již naši pravěcí předci. Ve středověku byla konzumace vajec omezena přísným půstem. V raně novověkých kuchařských knihách se mezi používanými surovinami vajíčka naopak poměrně často objevují, známá Magdalena Dobromila Rettigová zmiňovala recepty na vajíčka na několik způsobů.
Magdalena Dobromila Rettigová

Postní jídelníček podle Magdaleny Dobromily Rettigové. Jak vypadal?

Čtyřicet dnů dlouhý předvelikonoční půst naši předci poctivě dodržovali, a to zcela běžně ještě v poměrně nedávné době. Postní jídelníček mohl být kupodivu velmi pestrý. Známá Magdalena Dobromila Rettigová ve své kuchařské knize z roku 1826 uvedla bezmála dvě stovky receptů na postní pokrmy!
Ilustrační foto

Němci si v karanténě našli nového koníčka. Propadly mu statisíce až miliony lidí

Kvůli pandemii covidu-19 se šíří nejen koronavirus, ale i některé trendy spojené s tím, že se miliony lidí ocitly v domácí karanténě a mají náhle více času i chuť naučit se něco nového. V Německu, podobně jako jinde v Evropě, propadli domácímu pečení a z prodejen po tunách mizí mouka a kvasnice. Amatérští pekaři se věnují zadělávání těsta a jeho kynutí a hnětení tak, jako už dlouho ne. A jejich odhodlání a vášeň dělají radost i profesionálům, napsala agentura DPA.
Historie, ilustrační foto

Stravování našich předků? Lahůdkou byly veverky i bobři

Ze starých dochovaných kuchařek si můžeme udělat představu o skladbě jídelníčku našich předků v různých dějinných obdobích. Při jejich pročítání mnohdy narazíme na recepty z neobvyklých surovin. Víme tedy, že lidé v minulosti jedli třeba pečené veverky, bobří ocas nebo želví polévku.
Brambory

Češi vaří brambory špatně, smažený sýr je vražda, tvrdí přední český kuchař

Jaroslav Sapík je český šéfkuchař, který vařil v předních hotelích ve Vídni, Španělsku, Indii a Singapuru, přesto je zarytým zastáncem české kuchyně. Řadu let spolupracuje s Pražským Hradem a od roku 1992 má vlastní restauraci a pension. V rozhovoru pro Český rozhlas mluvil o poctivé práci a návratu ke kořenům a také o tom, jaký měla karanténa dopad na jeho živobytí.
Ilustrační foto

Proměna kuchyně v dějinách. Co dnes děláme jinak?

Pokrmy si poněkud primitivními způsoby připravovali již naši pravěcí předci. Postupem času se obyčejné venkovní ohniště přesunulo do kuchyně a člověk si začal vyrábět nádoby k vaření i ke stolování či skladování potravin. A kuchyně také v dějinách lidstva prošla proměnou.
Ilustrační foto

Po dlouhém lenošení konečně jarní restart. Víte, jak na něj?

Jaro je bezesporu období, na které se většina z nás těší jako na spásu, a to nejen kvůli příjemnějšímu počasí, ale i novému přílivu energie. Jak tělo na jaře pořádně probudit a povzbudit a třeba u toho ještě zhubnout pár přebytečných „zimních kil”? Poradíme vám.
Maso na českých pultech, ilustrační fotografie

Jak se vyhnout riziku nákazy z masa? Stačí dodržovat jednoduchý postup

Maso je jednou z nejrizikovějších potravin, kterou lze v obchodech zakoupit. Ukazují to i nedávné případy dovozu závadného masa z nemocného dobytka ze zahraničí. Při následných kontrolách se zjistilo, že část masa skončila u spotřebitelů, a je pravděpodobně snědená. Závadné maso však nemusí představovat až tak velké riziko, pokud je správně připraveno. S tím souvisí fakt, že mnohdy nejde jen o to maso správně uvařit, usmažit či upéct.

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 6 hodinami

před 6 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Čína už se stává hrozbou nejen na Zemi, varuje NASA

Čína posiluje své kapacity ve vesmíru a využívá svůj civilní program k maskování svých vojenských cílů, řekl dnes ředitel amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Bill Nelson.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy