Velvyslanectví Číny

Ministerstvo zahraničí

Čína se ohradila vůči prohlášení Česka týkající se Hongkongu

Čína žádá Česko, aby nezasahovalo do vnitřních záležitostí Číny včetně věcí týkajících se Hongkongu. V reakci na pondělní prohlášení ministerstva zahraničí to na webu uvedlo čínské velvyslanectví. Ministerstvo v pondělí vyjádřilo znepokojení nad nedávným vyloučením několika prodemokratických poslanců ze sedmdesátičlenné hongkongské Legislativní rady.
Jaroslav Kubera s manželkou Věrou. Rozhovor

Zeman si chtěl řádem vykoupit svědomí, říká Kuberová. Na vyšetření tátovy smrti není zájem, tvrdí dcera

ROZHOVOR – Občas měla oči plné slz, někdy se jí dojetím zlomil hlas. Když Věře Kuberové, vdově po bývalém předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi (ODS), bylo během exkluzivního rozhovoru pro EuroZprávy.cz úzko, chytla se v zahradním přístřešku ruky vedle sedící dcery Venduly Vinšové. „Manželova smrt ve mně stále budí pochybnosti. Zvláště, když Číňané vyhrožovali jeho nástupci panu Vystrčilovi, že za cestu na Tchaj-wan zaplatí vysokou cenu,“ říká vdova. „Všichni od vyšetřování tátovy smrti dávají ruce pryč, nikdo s tím nechce mít nic společného,“ vadí dceři.
Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) v Číně

Čínská ambasáda se ohradila vůči výroku Prymuly o původu koronaviru

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) by jako odborník měl vědět, že výzkum původu koronaviru je složitou vědeckou otázkou a zatím neexistuje jednoznačná odpověď. V prohlášení zaslaném ČTK to uvedl mluvčí čínského velvyslanectví v ČR v reakci na Prymulova čtvrteční slova ve Sněmovně, že je téměř jisté, že koronavirus unikl z laboratoře v Číně. Ministr zdůraznil, že virus určitě nebyl vyroben uměle.
Tomáš Petříček

Petříček odmítl kritiku ze strany Číny: Zahraniční politiku dělá vláda, ne Vystrčil

Českou zahraniční politiku dělá vláda, nikoli předseda Senátu, reagoval pro ČTK ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na poslední čínskou kritiku cesty šéfa horní komory Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan. V České televizi dodal ohledně možných sankcí z čínské strany, že Čína podle něj nemá zájem situaci více eskalovat. Čínské velvyslanectví označilo v sobotu Vystrčilovu cestu za hrubé porušení národní suverenity Číny a vážné zasahování do čínských vnitřních záležitostí.
Miloš Vystrčil na návštěvě Tchaj-wanu (1.9.2020)

Čínské velvyslanectví: Vystrčil porušil cestou na Tchaj-wan suverenitu Číny

Čínské velvyslanectví v Praze dnes označilo cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan za hrubé porušení národní suverenity Číny a vážné zasahování do čínských vnitřních záležitostí. Velvyslanectví to uvedlo v prohlášení zaslaném ČTK. Velvyslanectví vyzvalo Česko, aby dodržovalo princip jedné Číny. Senátní delegace se vrátila z návštěvy Tchaj-wanu dopoledne.
Tomáš Petříček

MZV ČR si předvolá čínského velvyslance kvůli prohlášení ministra

Ministerstvo zahraničí si tento týden předvolá čínského velvyslance v ČR kvůli prohlášení šéfa čínské diplomacie, že předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zaplatí vysokou cenu za to, že oficiální cestou na Tchaj-wan porušil princip jedné Číny. Novinářům to dnes před odletem do Slovinska na Bledské strategické fórum řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).
Mike Pompeo v Praze

Čínská ambasáda odsoudila Pompeovy výroky při návštěvě Česka

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo neopodstatněně útočí na Čínu a očerňuje ji a podněcuje neshody mezi jinými zeměmi a Čínou. Čínské velvyslanectví v ČR tak reagovalo na Pompeovy výroky při návštěvě České republiky v prohlášení svého mluvčího, které zaslalo ČTK.
Miloš Zeman a Miloš Vystrčil

Zeman se kvůli čínskému dopisu Kuberovi setká s jeho nástupcem Vystrčilem

Prezident Miloš Zeman se kvůli takzvanému čínskému dopisu bývalému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi setká s jeho nástupcem Milošem Vystrčilem (ODS). Záležitost kolem dokumentu považuje za "nafouknutou bublinu". Prezident Miloš Zeman to dnes řekl v rozhovoru ČTK. Vystrčil k tomu řekl ČTK, že před schůzkou nebude na Zemanův postoj reagovat. Šéf Senátu již dříve označil dopis za výhrůžný a od Zemana požaduje od poloviny března vysvětlení vzniku dokumentu.
Přemysl Sobotka na 24. kongresu ODS Rozhovor

Už se nedozvíme, co přesně Kubera u čínského velvyslance dělal, říká pro EZ Sobotka

ROZHOVOR - Neměl nejmenší tušení, pod jak obrovským tlakem byl několik dní před svou smrtí. Zesnulý předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) se kvůli výhružnému dopisu z Číny, které se nelíbila jeho plánovaná návštěva na Tchaj-wanu, neskutečně trápil, což řekla politikova žena Věra Kuberová. V pořadu ČT 168 hodin i naznačila, že se během dvacetiminutové schůzky s čínským velvyslancem za zavřenými dveřmi něco muselo stát, když za tři dny zemřel na infarkt. Kuberův nejlepší přítel Přemysl Sobotka se ale nechce pouštět do spekulací. „Už se od čínské strany nedozvíme, zda při schůzce Jarda pil vodu či kávu nebo něco jiného. Zřejmě se tam ale rozčílil,“ říká pro EuroZprávy.cz Přemysl Sobotka, exšéf horní komory.
Vratislav Mynář

Mynářova zabijačka? Zeman se kancléře zastal, Vojtěch na to má odlišný názor

Prezident Miloš Zeman se zastal hradního kancléře Vratislava Mynáře v souvislosti s kauzou dopisu od čínské ambasády i ohledně zabijačky, kterou si Mynář uspořádal v Osvětimanech. V rozhovoru pro rádio Frekvence 1 dnes Zeman připomněl kancléřovo prohlášení, že informace o dopisu je lživá. K zabijačce uvedl, že prase by jinak pošlo hlady.
Vratislav Mynář

Kancléř Mynář na setkání s velvyslancem poděkoval Číně za pomoc

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář se dnes na Pražském hradě setkal s čínským velvyslancem Čang Ťien-minem. Důvodem schůzky bylo poděkování Číně za pomoc Česku v době pandemie nového typu koronaviru. Schůzky se zúčastnil také předseda Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík, řekl ČTK Mynář. Schůzku potvrdil také prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, upozornil na ni Deník N.

Aktuálně se děje

před 45 minutami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy