vesmírný program Apollo (NASA)

Tomáš Přibyl Rozhovor

Lidé před 50 lety opustili Měsíc. Apollo bylo plodem studené války, připomíná odborník Přibyl

Uplynulo půlstoletí od chvíle, kdy z měsíčního povrchu odstartoval lunární modul mise Apollo 17 s americkými astronauty Eugenem Cernanem a Harrisonem Schmittem, prozatím posledními lidmi, kteří se prošli po jediné přirozené družici Země. Program pilotovaných letů k Měsíci tehdy skončil kvůli obrovským finančním nákladům, které nebyly dlouhodobě udržitelné ani pro Spojené státy, uvádí kurátor letectví a kosmonautiky Technického muzea v Brně Tomáš Přibyl. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz dále přiblížil, že 14. prosince 1972 se ovšem nepočítalo s tím, že návrat lidí na Měsíc potrvá tak dlouhou dobu. Stejně tak například vysvětlil, proč stávající americký program Artemis považuje – sportovní terminologií řečeno – za „výkop“ nové éry výzkumu vesmíru. 
John Fitzgerald Kennedy

KOMENTÁŘ: Před 60 lety Kennedy zavelel k Měsíci. Úspěch zajistila především studená válka

Uplynulo 60 let od projevu amerického prezidenta Johna Kennedyho, který na stadionu Riceovy univerzity v Houstonu potvrdil odhodlání uskutečnit do konce šedesátých let pilotované přistání na Měsíci s následným bezpečným návratem posádky na Zemi. Shodou okolností přišlo výročí ve chvíli, kdy pokus Spojených států o návrat na jedinou zemskou přirozenou družici v rámci programu Artemis provázejí viditelné komplikace. Abychom pochopili, proč není snadné zopakovat průkopnické vesmírné mise, které proběhly před více než půlstoletím, je potřeba vzít v potaz historický kontext „dobývání“ kosmu.
Jack Swigert

V Praze bude vystavena originální technika z vesmírných letů Apollo

Historií pilotovaných kosmických letů provede návštěvníky výstava Cosmos Discovery, která 27. prosince začne na Výstavišti v pražských Holešovicích. Lidé si prohlédnou například originální trysky motoru rakety Saturn V a lodi Apollo i řadu dalších technických exponátů a modelů, uvedl za pořadatelskou agenturu JVS Group Martin Zvoníček v tiskové zprávě.
Odvrácená strana Měsíce

USA si připomínají 50. výročí startu lodi Apollo 11

Spojené státy dnes slaví 50. výročí startu kosmické lodi Apollo 11, která dopravila první astronauty na Měsíc. Lunární modul tehdy čtyři dny po startu ze Země přistál na Měsíci, na jehož povrch jako první člověk vstoupil Neil Armstrong následovaný Buzzem Aldrinem. Na Zemi se astronauti vrátili po osmi dnech 24. července 1969, což nyní symbolizují slavnosti, které potrvají osm dní.
Vlny / tsunami

Co lze najít na dně oceánů? Vesmírné lodě, prokleté smaragdy i legendární města

Zemi dominují oceány, které pokrývají 71 procent jejího povrchu. Co ale číhá pod vší tou vodou? Odborníci odhadují, že jsme zatím prozkoumali méně než pět procent našeho světa, což znamená, že nám zbývá 95 procent nezmapovaného prostoru hlubokých modrých moří. Jaké bohatství může být pohřbené pod mořskými vlnami? Ztracená Atlantida? Trosky majestátních potopených lodí? Přinejmenším bychom mohli čekat, že objevíme celou řadu zmizelých nákupních vozíků.

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy