volby 2017

ODS, ilustrační foto

ODS hrozí pokuta za předvolební kampaň v roce 2017

Občanským demokratům hrozí za chyby ve vyúčtování kampaně před sněmovními volbami v roce 2017 až půlmilionová pokuta. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí našel celkem 12 nedostatků, zároveň ale uvedl, že nešlo o černé financování.
Předčasné volby do Sněmovny 2013

Sedm stran nedodrželo pravidla financování kampaně, padaly pokuty

Praha - Sedm politických stran a hnutí nedodrželo pravidla financování volební kampaně v souvislosti s loňskými volbami do Poslanecké sněmovny. Ve zprávě to uvedl Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Tři z nich pokutoval částkami 35.000, 15.000 a 10.000 korun, zbytek napomenul. Člen vedení úřadu Tomáš Hudeček ČTK řekl, že mezi chybujícími není žádná parlamentní strana.
Ivo Valenta

Senátoři Valenta a Vosecký dostali pokutu, chybovali při sněmovních volbách

Praha - Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí udělil pokutu 20 tisíc korun senátorovi a majiteli firmy Synot Ivo Valentovi. Důvodem je chyba při sněmovních volbách, v nichž Valenta jako třetí osoba podporoval Stranu soukromníků a ODS. Za stejnou věc dostal trochu nižší pokutu i senátor Jiří Vosecký (STAN).
Ilustrační foto

Sobotka v buldozeru? Strany si stěžují u soudu na pokuty od dohledového úřadu

Brno - Krajský soud v Brně eviduje 13 žalob, kterými se některé politické strany a hnutí brání zaplacení pokuty od dohledového úřadu. Pokutu musely zaplatit za porušení pravidel kampaně či fungování politických stran. Žalobu podali třeba komunisté, Piráti, ODA, ale i Česká asociace satelitních operátorů. Uvedl to dnes server iROZHLAS. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí soudní pře spíše vítá, podle kontrolora Tomáše Hudečka se tím alespoň ukotví výklad nového zákona.
Ilustrační foto

Babiš versus Zaorálek? Rada zahájila řízení s Novou kvůli předvolebnímu duelu

Praha - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) zahájila řízení o přestupku s provozovatelem televize Nova. Důvodem je možné porušení vysílacího zákona tím, že televize před parlamentními volbami odvysílala pořad, který poskytl pouze prostor zástupcům dvou stran. Šlo o pořad Nova Duel, ve kterém 19. října vystoupili volební lídři hnutí ANO Andrej Babiš a ČSSD Lubomír Zaorálek. Volby se konaly následující dva dny. O odvysílání pořadu také rozhodoval pražský městský soud. Vyjádření televize ČTK shání.
Prezidentský duel 2018 v Rudolfínu

Churchill nebo Chamberlain? Inspirací prezidentským kandidátům mohou být oba

Praha - Příznivci Miloše Zemana odůvodňují svoji volbu v prezidentské volbě tím, že Miloš Zeman se sice rád napije, má tendence se chovat jako hulvát a nežije příliš zdravým životním stylem, nicméně těmito ne příliš pozitivními vlastnostmi oplýval i velký Zemanův vzor, Winston Churchill a jsou to tedy jakési znaky velkého státníka a patriota. Jiří Drahoš se jim zdá být ekvivalentem Neville Chamberlaina, uhlazeného, „politicky korektního“ státníka, jehož „mírotvorná“ politika appeasementu vedla k Mnichovské zradě. Zemanovi příznivci naznačují, že je lepší volit Churchilla než Chamberlaina, tedy je lepší volit Zemana než Drahoše. Je však tato analogie skutečně odpovídající?
Volby do Poslanecké sněmovny

Svět se vysmál Česku: Ruské vměšování uspělo jen u vás, jinde propadlo

Moskva - Ruské vměšování do voleb jiných států bylo jedním z nejžhavějších témat roku 2017 a dá se očekávat, že zvláště z americké strany mu bude věnována velká pozornost i v roce 2018. List The Washington Post se podíval na dřívější i současné příklady ruských snah ovlivnit volby jiných států ve svůj prospěch a došel k názoru, že ve většině případů se jednalo o vcelku zbytečnou snahu.
Ilustrační foto

Kvůli volební kampani padla další pokuta, spolek v inzerci útočil na politika

Praha - Za porušování pravidel volební kampaně do Sněmovny udělil Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí pokutu 26.000 korun blíže neupřesněnému spolku. Proti rozhodnutí lze podat správní žalobu ke Krajskému soudu v Brně, a to ve lhůtě dvou měsíců ode dne oznámení rozhodnutí.
Andrej Babiš s celým týmem. Povolební štáb hnutí ANO

Stát rozdělí úspěšným stranám zhruba půl miliardy korun, nejvíc dostane ANO

Praha - Z usnesení, které dnes schválila Sněmovna na návrh svého mandátového a imunitního výboru, vyplývá, že deset stran a hnutí, které si letos nejlépe vedly ve volbách do Sněmovny, by mělo od státu dostat zhruba 482 milionů korun na úhradu volebních nákladů. Peníze za hlasy dostanou uskupení, která získala ve volbách více než 1,5 procenta hlasů.
soudy

ÚS dostal stížnost: Žena kritizuje kampaň některých stran a hesla SPD o islámu

Brno - Ústavní soud dostal na stůl stížnost ženy z Vraného nad Vltavou. Ta se obrátila na Nejvyšší správní soud (NSS), u kterého se neúspěšně pokoušela zpochybnit regulérnost letošních sněmovních voleb. Žena ke stížnosti připojila také návrh na zrušení části volebního zákona, jež popisuje, kdo může podat návrh na neplatnost volby kandidáta.
Miroslav Kalousek na sněmu strany TOP 09 (25.11.2017).

Kalousek burcuje TOP 09: Žádné sny s Babišem a Zemanem, abychom se pak probudili na Rudém náměstí

Praha - Končící předseda TOP 09 Miroslav Kalousek na dnešním sněmu strany zkritizoval řídkou síť místních organizací strany v regionech. Pokud ve větších městech dodnes neexistují místní organizace schopné sestavit přitažlivé kandidátky do komunálních voleb, je to prý neschopnost na hranici sabotáže. V projevu nechyběly ani narážky na šéfa ANO Andreje Babiše.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy