Volby krajské

Volby, ilustrační foto

Výsledky krajských voleb získají oficiální podobu v úterý

Státní volební komise dnes schválila vyhlášení výsledků víkendových krajských voleb ve Sbírce zákonů. Oficiální podobu by tak měly získat v úterý, řekl novinářům ředitel odboru voleb ministerstva vnitra Petr Vokáč. Ve sbírce se objeví také výsledky senátních voleb na Děčínsku, kde mandát už v prvním kole obhájil předseda senátního výboru pro veřejnou správu Zbyněk Linhart (za STAN).
Volby, ilustrační foto

Zajímavosti z voleb: V kterých obcích drtivě vyhrála ODS či ČSSD?

Krajské volby ve všech pěti horských střediscích středních a východních Krkonoš vyhrála koalice ODS, STAN a Východočechů. S výjimkou Janských Lázní bylo vítězství koalice vedené ODS dominantní se zisky mezi 52 až 62 procenty hlasů. Druhá místa ve všech pěti krkonošských obcích obsadili Piráti.
ODS

Sledovali jsme ŽIVĚ z volebních štábů: Jermanová propadla, jižní Morava skládá koalici bez ANO

Letošní krajské volby, které na rozdíl od těch předchozích doprovázela epidemie covid-19, přilákaly k volebním urnám 37,9 procenta oprávněných voličů. Vyhrálo hnutí ANO, a to v deseti regionech ze 13. Reálně ale hrozí, že hejtmanů získá podobně jako před čtyřmi lety mnohem méně. Ve Středočeském kraji vyhrálo hnutí STAN, v Libereckém kraji stejně jako před čtyřmi lety Starostové pro Liberecký kraj (SLK) a v Královéhradeckém kraji koalice ODS, STAN a Východočechů.
Ivan Bartoš

Piráti by mohli vést Vysočinu i Plzeňský kraj, náročné období čeká Liberecký kraj

Piráti podle předsedy strany Ivana Bartoše jednají o postu hejtmanky pro jedničku své kandidátky Hanu Hajnovou na Vysočině. Piráti jsou podle průběžných výsledků krajských voleb na Vysočině na druhém místě s více než 13 procenty hlasů, první je ANO s necelými 18,5 procenta hlasů. Bartoš doufá, že se v krajích podaří sestavit funkční koalice, i protože se regiony musí vyrovnávat s následky epidemie covidu-19, řekl novinářům.
KSČM

KSČM ve volbách neuspěla. Filip chce analýzu, viníkem je prý i epidemie

Levice v letošních volbách propadla. Předseda KSČM Vojtěch Filip označil volební výsledek strany v senátních a krajských volbách za velkou ztrátu. Komunisté získali zastupitele pouze ve čtyřech krajích, do druhého kola senátních voleb nepostoupil žádný z jejich kandidátů. Filip v České televizi řekl, že stranu nyní čeká nejkritičtější období.
Miloš Zeman odvolil ve volbách

Zeman blahopřál Babišovi k vítězství ve volbách, ANO získalo 10 ze 13 krajů

Prezident Miloš Zeman telefonicky blahopřál premiérovi Andreji Babišovi (ANO) k vítězství jeho hnutí v krajských volbách. Na twitteru to uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. ANO vyhrálo v deseti ze 13 krajů, není ale jasné, zda získá nejvíc hejtmanů. V několika krajích, kde ANO vyhrálo, se už ostatní strany dohadují na koalici bez něj.
Petr Fiala

Šéf ODS Fiala je spokojen s výsledky voleb. Jermanová doplatila na skandály, míní Kupka

Předseda ODS Petr Fiala je spokojený s výsledky strany v krajských i senátních volbách. Strana podle něj má šanci posílit senátní klub a věří i v naplnění předvolebního cíle na získání dvou až tří hejtmanů. Podle něj volby ukázaly, že volební koalice fungují. Opoziční strany podle něj získaly ve volbách většinu, naopak vládní ANO a ČSSD a KSČM, která kabinet podporuje, nedopadly celkově dobře.
Jan Hamáček

Volby 2020 skončily. Zde jsou reakce lídrů stran, mají velké ambice

Sociální demokraté budou pokládat za úspěch, když v krajských volbách v části regionů překonají dvouciferný výsledek. Novinářům to po příchodu do Lidového domu v Praze řekl vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček. Největší šanci dává krajům, kde měla sociální demokracie hejtmany doposud.
Ivan Bartoš

Piráti čekají na výsledky voleb. Máme ambiciózní, ale reálné cíle, uvedl Bartoš

Cílem Pirátů je uspět v každém kraji a mít stovku krajských zastupitelů. Strana má ambiciózní, ale reálné cíle. Ve volebním štábu Pirátů to dnes při čekání na výsledky krajských a senátních voleb řekl ČTK předseda Pirátů Ivan Bartoš. S průběžnými výsledky je zatím spokojen. Pravděpodobná vyšší volební účast než před čtyřmi roky podle něj ukazuje, že se lidé o politiku zajímají a chtějí se vůči některým věcem vyhranit.
Češi vyrazili k volbám

Sledovali jsme ŽIVĚ: První den voleb narušilo úmrtí a podezření z podvodu

Mimopražští voliči si dnes odpoledne úderem 14. hodiny začali vybírat své krajské zastupitele. Na třetině území státu, tentokrát včetně tří pražských obvodů, navíc budou moci rozhodnout i o svých senátorech. V deseti obcích a jednom městském obvodě se dnes spolu s volbami konala i referenda o místních záležitostech. První den voleb skončil ve 22:00.
Volby, ilustrační foto

První den voleb se blíží do finále. Politici se obávají nízké účasti

V Česku začaly dnes ve 14:00 volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu. Představitelé sněmovních stran při volbách vyjadřovali obavy, jestli účast voličů nepříznivě neovlivní obavy z koronaviru. V prvních dvou hodinách po začátku voleb přišla k urnám podle volebních komisařů zhruba desetina voličů, podobně jako při předchozích volbách.
Ilustrační foto

Volby v karanténě: Hlasování z auta využilo ve středu 3672 lidí

Středeční možnosti volit z auta využilo 3672 lidí, kteří jsou kvůli covidu v karanténě nebo izolaci. Nejvíce jich hlasovalo ve Středočeském kraji, kde se zúčastnilo 668 voličů. Uvedlo to dnes na twitteru ministerstvo vnitra. Volební místa pro hlasování z auta byla dimenzována až na 16.000 voličů, kteří jsou aktuálně v ČR v karanténě. Volit mohli na 78 místech.
Volby

O volby drive-in není valný zájem ani v Praze. Zatím odhlasovalo 160 lidí

Zájem o hlasování z auta v Praze byl dopoledne poměrně nízký, vyšší zájem byl v poledních hodinách. Lidé s trvalým bydlištěm ve volebním obvodu Praha 1, 5 a 9, kteří jsou v karanténě nebo v izolaci, mají od 07:00 možnost odevzdávat na parkovištích na Letenské pláni a v areálu Polikliniky Prosek své hlasy v senátních volbách.

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy