volby v Rakousku

Heinz-Christian Strache

Strache úplně končí? Svobodní pozastavili expředsedovi členství

Protiimigrační Svobodná strana Rakouska (FPÖ) dnes pozastavila členství svého bývalého předsedy Heinze-Christiana Stracheho, který čelí obvinění ze zpronevěry stranických peněz. Po jednání předsednictva to dnes oznámil současný šéf strany Norbert Hofer s tím, že jeho předchůdci hrozí i úplné vyloučení, pokud se obvinění potvrdí. FPÖ v nedělních parlamentních volbách zaznamenala velké ztráty, podle pozorovatelů se voliči od strany odvrátili hlavně kvůli Stracheho aférám.
Sebastian Kurz

Kurz po volebním triumfu stojí před zatěžkávající zkouškou. Vznikne koalice ÖVP-Zelení?

Předseda Rakouské lidové strany (ÖVP) Sebastian Kurz sice zvítězil v nedělních parlamentních volbách, nyní ho ale čeká úkol možná ještě náročnější. V reakci na výsledek hlasování to napsal rakouský tisk. Většina komentátorů považuje za nejpravděpodobnější variantu, že v Rakousku vznikne koaliční vláda Kurzových lidovců a Zelených. Cesta k ní ale podle listů nebude jednoduchá.
Sebastian Kurz

Kurz po volbách slaví, sociální demokraté neskrývají zklamání

Rakouští lidovci (ÖVP) počítali s dobrým výsledkem v předčasných parlamentních volbách, tak dobrý, jakého dnes dosáhli, ale nečekali. Ve volebním štábu to po zveřejnění prvních prognóz řekl předseda strany a bývalý kancléř Sebastian Kurz. Předsedkyně sociálních demokratů, kteří za prvními lidovci zaostali o více než 15 procentních bodů, označila výsledek za zklamání. Zelení jsou podle předsedy Wernera Koglera připraveni s lidovci jednat, dosavadní kurz ÖVP by se ale musel "radikálně změnit".
Heinz-Christian Strache hovoří po volbách v roce 2010 (Thomas Prenner)

Komentář: Zažije o víkendu rakouská politická scéna návrat krajní pravice?

KOMENTÁŘ - Sousední Rakousko čekají již tuto neděli parlamentní volby. Na základě jejich výsledku pak dojde k vytvoření nové vlády. Předchozí rakouská vládní koalice, která byla ustavena v roce 2017, byla totiž již na jaře tohoto roku rozpuštěna kvůli korupčnímu skandálu tehdejšího předsedy FPÖ Heinze-Christiana Stracheho. Mnozí očekávají, že se k Rakouské lidové straně (ÖVP) Sebastiana Kurze, která volby s největší pravděpodobností vyhraje, opět přidá Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Strany byly koaličními partnery v předchozí vládě od prosince 2017 do jejího pádu v květnu 2019. Co by však obnovení jejich spojenectví zemi přineslo?
Sebastian Kurz

Volby v Rakousku: Hlavní neznámou je, kdo bude vládnout s Kurzem

Hlavní neznámou před nedělními předčasnými volbami v Rakousku není to, kdo bude příštím kancléřem, ale spíše to, s kým Sebastian Kurz vytvoří svou vládní koalici. O tom, že se předseda Rakouské lidové strany (ÖVP) stane v 33 letech již podruhé předsedou vlády, totiž v Rakousku pochybuje jen málokdo. Také podle dvojice politologů, se kterými hovořila ČTK, je Kurzovo vítězství prakticky jasné.
Rakouský Parlament je reprezentativní budova stojící nedaleko vídeňské radnice a Hofburgu na okružním výstavním bulváru Ringstrasse ve středu města. Budovu navrhl a její stavbu zrealizoval na konci 19. století architekt Theophil von Hansen s odkazem na starověké řecké stavitelství, což pozná i laik na první pohled. Před vstupem nelze přehlédnout fontánu a sousoší se sochou znázorňující Pallas-Athénu, bohyni moudrosti.

Rakušané půjdou k předčasným volbám 29. září, potvrdil kabinet

Přechodná úřednická vláda v Rakousku dnes schválila 29. září jako termín konání předčasných parlamentních voleb. Agentuře APA to řekl mluvčí vlády kancléřky Brigitte Bierleinové. Příslušné vládní nařízení poté jednomyslně potvrdil takzvaný hlavní výbor, příslušný orgán rakouské Národní rady.
Rakouský Parlament je reprezentativní budova stojící nedaleko vídeňské radnice a Hofburgu na okružním výstavním bulváru Ringstrasse ve středu města. Budovu navrhl a její stavbu zrealizoval na konci 19. století architekt Theophil von Hansen s odkazem na starověké řecké stavitelství, což pozná i laik na první pohled. Před vstupem nelze přehlédnout fontánu a sousoší se sochou znázorňující Pallas-Athénu, bohyni moudrosti.

Předčasné parlamentní volby se mají v Rakousku konat 29. září

Předčasné parlamentní volby se v Rakousku s největší pravděpodobností uskuteční 29. září. Toto datum je podle agentury APA takřka jisté poté, co dnes parlamentní ústavní výbor schválil návrh na konání předčasných voleb v měsíci září. Návrh mají ve středu schválit poslanci na plénu. Sociální demokraté (SPÖ) a Svobodní (FPÖ), kteří chtějí volby právě poslední zářijovou neděli, přitom mají v parlamentu většinu.
Rusko, Moskva

Starostou Moskvy bude opět Putinův spojenec, volby vyhrál drtivě

Moskva - Starostou ruské metropole Moskvy bude nadále blízký spolupracovník prezidenta Vladimira Putina Sergej Sobjanin. Rozhodly o tom nedělní volby, v nichž získal téměř 70 procent hlasů. Informovala o tom dnes ráno agentura TASS s odvoláním na výsledky po sečtení 92 procent hlasů.
Christian Kern

Nová data: Sociální demokraté skončili v rakouských volbách druzí

Vídeň - Podle upřesněných výsledků nedělních parlamentních voleb v Rakousku skončili na druhém místě Sociální demokraté (SPÖ) kancléře Christiana Kerna. Vyhrála lidová strana (ÖVP) ministra zahraniční Sebastiana Kurze. Volební účast po vyhrocené volební kampani dosáhla 79,4 procenta.
Sebastian Kurz

Česko gratuluje Kurzovi. Rakouští lidovci nejsou CDU Angely Merkelové, říká Filip

Praha/Vídeň - Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) pogratuloval dosavadnímu ministrovi zahraničí Rakouska Sebastianovi Kurzovi k vítězství v dnešních volbách. Věří v pokračování výborných vztahů mezi oběma zeměmi. Podobně se vyjádřil i vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Politici upozorňují, že Rakušané dali najevo strach z uprchlíků, což nelze brát na lehkou váhu.

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy