zákaz dieselů

Německé dálnice

Starší diesely mají utrum. Berlín začíná uplatňovat zákazy jízdy

Řidiči směřující do Berlína se musí připravit na zákazy jízdy pro starší dieselová auta. Německá metropole je na úsecích několika ulic začíná uplatňovat v těchto dnech. Zákazy pro naftové vozy emisní normy Euro 5 a starší měly původně platit už v září, město ale nesehnalo včas příslušné dopravní značky. Za porušení zákazu hrozí řidičům osobních aut pokuta 25 eur (637 korun).
Berlín, ilustrační foto

Žluté vesty má i Německo. Protestující nedosáhli vůbec ničeho

Oblečení mají stejné barvy jako jejich francouzští kolegové, protestují také kvůli autům, jen stejnými úspěchy jako francouzští předchůdci se zatím německé žluté vesty chlubit nemohou. Navíc ve zrušení zákazu jízdy starších dieselů v některých německých městech, za které bojují, už řada z nich ani moc nevěří.
Ilustrační foto

Němečtí poslanci mají políčeno na diesely. V některých městech už platí zákazy

Zabránit dalším zákazům jízdy starších dieselových aut a omezit jejich případné dopady na řidiče má dvojice novel zákonů, které dnes schválil německý parlament. Částečné zákazy jízdy pro starší naftové vozy, které jsou zodpovědné za velkou část škodlivých emisí oxidu dusičitého (NO2), už platí v Hamburku a Stuttgartu. Během roku k nim z rozhodnutí německých soudů mají přibýt i další města.
Volkswagen T-Cross

Německo chce pokročit v úpravě dieselů, automobilky se zdráhají

S cílem snížit znečištění ovzduší přijalo Německo opatření ohledně úpravy naftových motorů, zatím se mu ale nepodařilo prolomit neochotu předních automobilek a jejich dodavatelů podpořit úpravu hardwaru ve starších dieselových automobilech. Informovala o tom agentura Reuters.
Ilustrační foto

Zákaz dieselů? Německo má řešení pro majitele starších naftových aut

Majitelé naftových vozů splňujících starší ekologické normy z německých měst, ve kterých je vzduch zvláště znečištěný, by měli mít možnost si vybrat, zda využijí pobídek formou odkupu starého auta na protiúčet při nákupu nového, nebo si nechají modernizovat hardware. Dohodly se na tom strany vládní koalice. Samotné automobilky ve svých vyjádřeních dávají přednost výměně aut před úpravou motoru, která by pro ně mohla být nákladná. Organizace Greenpeace vládní dohodu kritizuje.
Angela Merkelová, německá kancléřka

Změny pro migranty i diesely. Německá vláda našla kompromis, jednání trvalo šest hodin

Po zhruba šesti hodinách jednání špičky německé vládní koalice v noci na dnešek shodly na souboru opatření, který by měl zabránit zákazům vjezdu dieselových vozů do německých měst. Kancléřka Angela Merkelová se na jednání s předsedy koaličních stran Horstem Seehoferem a Andreou Nahlesovou dohodla také na konceptu nového zákona o přistěhovalectví, informovala agentura DPA.
Ilustrační foto

Emise aut v Evropě poprvé za deset let vzrostly. Jak si vedou škodovky?

Praha - Průměrné emise nových automobilů v Evropě loni poprvé za posledních deset let vzrostly. Hodnota se zvýšila o 0,3 gramu na 118,1 gramu emisí na kilometr. Souvisí to s rostoucím zájmem o segment SUV a poklesem popularity dieselových motorů částečně ve prospěch benzinových motorů. Vyplývá to z výzkumu analytické společnosti JATO Dynamics, který zahrnoval 23 evropských trhů včetně Česka.
Berlín, ilustrační foto

Soud v Německu zpřesnil podmínky zákazu vjezdu dieselových aut

Berlín - Německý Spolkový správní soud dnes zpřesnil pravidla zákazu vjezdu naftových vozů do měst. Rozlišuje mezi jednotlivými ulicemi, kde jej města mohou vyhlásit okamžitě, a zaváděním celých zakázaných zón, ke kterému mají přistupovat postupně podle stáří vozu a množství jím vypouštěných škodlivin, cituje ze soudního rozhodnutí agentura DPA. Čistota ovzduší se sice ve spolkové republice postupně zlepšuje, asi 70 německých měst ale stále ještě překračuje povolené evropské maximální koncentrace NO2.

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Princezna Kate se věnuje rodině. Vyfotila nový snímek nejmladšího Louise

Princezna Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny, se sice aktuálně nevěnuje povinnostem člena královské rodiny, ale rodinu má stále na prvním místě. Britům to dokázala v úterý, kdy její nejmladší syn Louis oslavil šesté narozeniny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy