zbrojní průmysl

Ministerstvo obrany

Obrana představila kampaň #VimeCoMame, série videí podpoří český zbrojní průmysl

Ministerstvo obrany podpoří české obranný průmysl sérií videí, oslovit jimi chce potenciální partnery na zahraničních trzích. Novinářům to dnes řekl náměstek ministra obrany pro průmyslovou spolupráci Tomáš Kopečný. Obrana také plánuje vznik agentury, která by umožnila českým zbrojním firmám prodávat jejich produkty formou mezivládních dohod.
Lubomír Metnar

Utopie, nedohodneme se, řekl Metnar o spolupráci V4. Babiše přesvědčil i naštval

Podle ministra obrany Lubomíra Metnara se v rámci V4 nelze dohodnout na větších vojenských projektech. Státy by se prý nedokázaly domluvit. Premiér Andrej Babiš ho kritizoval za nákupy děl, ale Metnar si stojí za svým a obhajuje nákup jako nejlepší možnost. Také chválí vojáky a armádu za skvělou pomoc při pandemii. S Babišem se shodli, že investovat do vyzbrojování se bude dál.
Americká armáda, ilustrační fotografie

Prodej zbraní ve světě loni vzrostl o 4,6 procenta. Žebříčku kralují firmy z USA

Stovka nejvýznamnějších zbrojních koncernů světa loni zvýšila tržby z prodeje zbraní a vojenských služeb o 4,6 procenta na 420 miliard dolarů (9,7 bilionu Kč). Ve své zprávě to dnes uvedl Stockholmský mezinárodní ústav pro výzkum míru (SIPRI). Zpráva ale kvůli nedostupnosti relevantních údajů nebere v potaz čínské zbrojovky. Největším prodejcem zůstávají s přehledem Spojené státy, za nimi je Rusko. Třetí místo obsadila Británie před Francií a Itálií.
Raketová baterie Patriot

Vzniká zbrojní gigant. Americké firmy Raytheon a UTC se dohodly na fúzi

Americké společnosti Raytheon Co. a United Technologies Corp. (UTC) se dohodly na fúzi. Vznikne tak jedna z největších zbrojních a leteckých společností na světě s hodnotou zhruba 121 miliard USD (2,7 bilionu Kč). V USA bude podle příjmů druhou největší za Boeingem. Transakce bude největší fúzí v sektoru, uvedla agentura Reuters.
Ilustrační foto

Rakety či bojové letouny. USA posílily svou pozici největšího vývozce zbraní

Více než třetina všech zbraní, které byly v posledních pěti letech vyvezeny do zahraničí, se vyrobila ve Spojených státech amerických. Vyplývá to ze zprávy Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI), o které dnes informovala agentura DPA. Více než polovina zbraní vyvezených mezi lety 2014 a 2018 z továren v USA putovala na Blízký východ. Největším dovozcem zbraní se stala v uplynulých letech Saúdská Arábie.
ilustrační foto

Zbraně pro Saúdy a Turky? Německo jich dodalo rekordní množství, navzdory kritice

Německo i přes kritiku ze strany opozice prodalo v minulém roce rekordní množství zbraní do Saúdské Arábie a Turecka. V březnu 2018 sice vláda zakázala dodávat zbraně kterékoliv ze stran účastnících se války v Jemenu, to se však nevztahovalo na již ujednané kontrakty. Teprve v reakci na vraždu novináře Chášukdžího byla v listopadu přijata tvrdší opatření. I ta jsou však exportéry obcházena.
satelit

Amerika se chystá na válku do vesmíru! Vyvíjí nové odolné satelity

Washington – Svět je zřejmě opět o krok blíže válce ve vesmíru. Spojené státy oznámily, že začaly vyvíjet nové technologie pro nové satelity, které mají nejen nést modernější senzory, budou odolnější proti útokům, vesmírné radiaci, ale budou i schopny vést ofenzivní akce.
Americká armáda, ilustrační fotografie

Proč americká armáda tají, že je nejlepší? Profesor zná odpověď

Washington - Tvrzení, že Spojené státy zaostávají za světem v oblasti inovací a moderních armádních technologií, jsou na denním pořádku. Vše je dáno uspořádáním americké společnosti, v níž je kritika přijatelná a každý se může dovolit kritizovat cokoliv, aniž by mu za jeho konání hrozil postih nebo aniž by dané problematice dokonce rozuměl.
Federální Kongres Spojených států amerických

Trumpova administrativa neuvalí nové sankce na Rusko

Washington - Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa neuvalí nové sankce na Rusko neuvalí. Jako důvod uvedla, že zákon z loňského roku už beztak způsobil značnou ztrátu ruskému zbrojnímu průmyslu.
Experti nový zákon vítají (Bobbfwed)

Vláda opravuje paskvil Evropské unie, říká předseda Asociace výrobců zbraní

Praha – Vláda dnes schválila nová nařízení vstupující v platnost od srpna, která upravují podmínky pro získání zbrojního průkazu a řeší také pravidla pro znehodnocování palných zbraní a střeliva. Server EuroZprávy.cz oslovil zástupce Asociace výrobců a prodejců zbraní a střeliva (AVPZS) a také zkušebního komisaře. Oba se shodují, že novinky dávají větší jistotu jak komisaři, tak žadateli o průkaz.
Velkolepé oslavy konce II. světové války v Moskvě (9. kvězna 2015)

Síla Moskvy? V den Vítězství odhalí světu nové "arktické" zbraně

Moskva - V Moskvě se předvede vojenská technika z ruských arktických oblastí. Tamní vojenské základny, z nichž některé jsou stále ve výstavbě, svou techniku předvedou v Moskvě poprvé. Stane se tak ve sváteční Den vítězství 9. května, informuje ruský deník Rossijskaja gazeta.

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 8 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

Saharský prach bude od víkendu nad ČR. Může ovlivnit sobotní maxima

Zítra začínají Velikonoce, které má podle předpovědi doprovázet velmi teplé počasí pro přelom března a dubna. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ale dnes upozornil, že odhad sobotní maximální teploty nemusí být stoprocentně přesný. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy