zrak

zrak

Revoluce v oční diagnostice. Umělá inteligence pomáhá lékařům v ČR

Unikátní oční přístroj, který fotí oční pozadí novým revolučním způsobem za použití umělé inteligence, má jako první v ČR k dispozici Oční klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. LF UK. Dokonce i u pacientů bez umělého rozšíření zornice umožňuje zaznamenat oční pozadí v rozsahu 133°. Pro srovnání: běžné funduskamery zaznamenají úhel pouze 50°. Přístroj Clarus 700 umožní lékařům přesněji určit diagnózu a ušetří zrak nemocných opakovaných vyšetření.
Ilustrační foto

Vidíte dobře na dálku? Řidiči si mohou nechat zkontrolovat zrak, zájem je velký

Od poloviny srpna do poloviny listopadu si mohou řidiči na několika místech v Česku nechat zkontrolovat, jestli vidí dobře na dálku. Na tiskové konferenci to uvedl šéf Besipu Tomáš Neřold. Z důvodu špatné viditelnosti podle Besipu zemře více než sto lidí ročně. Příští týden si řidiči také mohou v některých servisech nechat bezplatně seřídit světlomety.
zrak

Češi, pozor: Zdravotní pojišťovny od srpna přestanou hradit brýle

Zdravotní pojišťovny od letošního srpna přestanou přispívat na brýle lidem starším 14 let, nebude už možné získat nejobyčejnější brýle zdarma. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ČTK řekl, že přínos pro pacienty není zásadní, bude proto lepší použít peníze jinde. Informaci o ukončení příspěvku na brýle dnes přinesl server Aktuálně.cz. Zdravotní pojišťovny ušetří stovky milionů korun ročně. Brýle nosí v Česku asi šest milionů lidí.
Ilustrační foto.

Vědci objevili „gen slepoty“. Neškodí zdaleka jen očím

Australský vědecký tým objevil pomyslný „gen slepoty“, který u rodin po celém světě způsobuje dědičné zrakové potíže. Bohužel však nejen je, gen totiž dokáže škodit i dalším orgánům lidského těla. Žádná účinná léčba přitom zatím neexistuje. O případu informuje server žurnál Genetics in Medicine.
Ilustrační foto

Vaše děti mají zrak jenom jeden. Jak ho chránit od narození do puberty?

Světový den dětí, který připadá na 20. listopad, není jen příležitostí připomínat si porušování dětských práv, ale také upozornit na to, že jako dospělí bychom měli dbát na ochranu dětského zdraví. A sluší se začít u toho nejdůležitějšího, čeho si ceníme nadevše, a tím je zrak. Věděli jste, že nějakou oční vadou trpí až jedna pětina dětí, a že až 85 % očních vad lze v případě zahájení včasné léčby vyřešit bez následků do dospělosti?
Strašek paví

Geniální strašek? Nejsilnější živočich na světě odhalí i rakovinu

Vědeckotechnický pokrok vzbuzuje údiv, ale přírodě se nevyrovná. Koho by napadlo, že zrakové orgány korýšů překonávají všechna zařízení, co lidstvo dosud vynalezlo? Strašek, korýš z čeledi straškovitých, dokáže rozlišovat mezi zdravými buňkami a těmi napadenými rakovinou. Napodobením jeho oka se výzkumníkům z amerického státu Illinois podařilo sestrojit velmi citlivou kameru, jež by mohla zvýšit šanci na včasné odhalení rakoviny.
Ilustrační foto

Bez brýlí ani ránu? Z krátkozrakosti je epidemie, doplácíme na životní styl

Praha - Krátkozraká bude v roce 2050 téměř polovina lidstva, ve střední Evropě přes 54 procent obyvatel. V Česku je krátkozrakost, tedy zhoršené vidění do dálky, diagnostikována zhruba u pětiny populace. Důvodem je dle odborníků hlavně změna životního stylu. Onemocnění je možné upravit brýlemi, kontaktními čočkami nebo laserovou operací.
Ilustrační foto

"Náhradní díly": Co vše lze v lidském těle vyměnit nebo vylepšit?

Pokroky moderní medicíny dnes umožňují výměnu velké části lidských orgánů, ať už srdce, plic, jater, slinivky, anebo třeba kůže. K nejnovějším úspěchům patří dokonce transplantace dělohy, jedná se však o ojedinělé zákroky. Existují však i takové, které se dnes již provádějí běžně. Lékaři díky nim mohou vylepšit zrak, sluch nebo třeba pohyblivost svých pacientů. O jaké „součástky“ se jedná a proč je potřebujeme?
Oči: Vidí skutečnost nebo optický klam?

Sedm věcí, které ochrání váš zrak? Pozor na make-up a oční kapky

Jak uchovat své oči zdravé a snížit tak riziko onemocnění jako je šedý zákal a krátkozrakost? Nezbytností by měla být zejména pravidelná roční kontrola u očního lékaře. Kromě toho si musíme dávat pozor na nadměrné užívání očních kapek a sluneční brýle bychom měli nosit po celý rok.
Oči, ilustrační foto

Do roku 2050 může oslepnout až miliarda lidí, tvrdí studie

Varovnou studii vydali australští vědci. Podle jejich nejčernější předpovědi může v roce 2050 chodit po světě miliarda slepých lidí. Ztráta zraku hrozí zejména těm, kteří už dnes trpí krátkozrakostí. Problémy se zrakem má po celém světě stále více lidí, nejhorší je situace ve Východní Asii.

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 6 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 7 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy