Díky novele zákona se na oddlužení hlásí tisíce lidí. Nemusejí zaplatit ani třetinu dluhu

Novela insolvenčního zákona, účinná od prvního června, usnadnila lidem se zadlužením proces insolvence. Nemusejí vyplatit ani třicet procent dluhu, pokud pro jeho výplatu v průběhu pěti let budou vynakládat veškeré úsilí. Celou tu dobu ale musejí žít s omezeným příjmem a také mají se podlehnout zpeněžení skoro veškerého majetku. Fond Oddlužení pro každého pomáhá lidem v procesu oddlužení.

Aby se paní Jana vyhnula exekuce z výplaty, za práci prodavačky dostávala pouze minimální mzdu a zbytek získávala na ruku "na černo." Věděla, že porušovala zákon, ale jak nyní říká, nějak musela živit děti.

Prvního června v České republice začala platit novela insolvenčního zákona. Podle Jana Havlíčka z advokátní kanceláře Havlíček v Jihlavě novela představuje ze sebe pouze úpravu dosavadního zákona. Oddlužení totiž umožňoval i insolvenční zákon už před touto novelou, ale změnily se podmínky, za nichž mohou zadlužené osoby řešit svoji situaci s oddlužením.

"Novelizovaný insolvenční zákon již neobsahuje dříve stěžejní podmínku oddlužení, a to podmínku úhrady minimálně třiceti procent pohledávek nezajištěných věřitelů v období pěti let, i když dlužník pořád musí splácet odměnu insolvenčnímu správci a minimálně stejnou částku také věřitelům, přičemž musí vynaložit veškeré úsilí, které po něm lze spravedlivě požadovat k plnému uspokojení pohledávek svých věřitelů," řekl Havlíček pro EuroZprávy.cz.

Pokud podle něj soud po uplynutí pěti let posoudí, že dlužník vynaložil veškeré úsilí k uspokojení pohledávek svých věřitelů, rozhodne o splnění oddlužení a osvobození od jejich dalšího placení, i když dlužník nesplatí ani třicet procent z nich. Dodal, že se od června dlužníci, kteří za tři roky splatí šedesát procent svých dluhů, a také invalidní důchodci i senioři mohou oddlužit pouze za tři roky.

Podle Michaely Čechurové z nadačního fondu Oddlužení pro každého se nejčastěji lidé dostávají do dluhové pasti z několika důvodů najednou. "Klienti velice často nemají dobré rodinné zázemí a při pokusech postavit se na vlastní nohy po překročení zletilosti se dostanou do kolotoče dluhů. Do finančních problémů se klienti velmi často dostanou i v důsledku dlouhodobé nemoci, kdy na neschopence pobírají výrazně nižší příjem," vysvětlila Čechurová pro EuroZprávy.cz.

Dodala, že klientkami jsou často i rozvedené ženy, které pečují o nezletilé děti, kdy bývalí partneři na děti dostatečně nepřispívají. Situaci řeší úvěrem a následně se dostávají do kolotoče výzev, penalizací, soudních řízení a následných exekucí. Také se podle Čechurové klienti fondu mnohdy dostanou do dluhů kvůli tomu, že někomu chtěli pomoci ručením. "Klienty často zadluží i jejich bývalí partneři či manželé a tyto dluhy si pak ze vztahu bohužel odnáší," uvedla Čechurová.

I když si paní Jana peníze “na černo” vydělala, exekuce jí i tak velmi komplikovaly život. Například nemohla používat bankovní účet, vždyť by jakékoliv volné peníze na účtu jí odebrali. "Člověk si bez exekucí neodkáže představit, jak komplikované, časově náročné a často i drahé je muset vše vyřizovat jen s hotovými penězi. Když jsem třeba chtěla dětem zaplatit ve škole obědy, což nejde v hotovosti, měla bych zajít do banky, kterou používá škola, vložit peníze na účet a zaplatit za vklad peněz extra poplatek osmdesát korun," posteskla si.

Podle Čechurové se většina klientů fondu přiznává, že se za dluhy stydí a bojí se o své situaci mluvit. "Není ale ostuda chtít řešit své dluhy, ba naopak. Proto bychom doporučovali lidem se zadlužením sebrat odvahu a kontaktovat náš nadační fond," řekla. Podle ní se za první měsíc účinnosti novely insolvenčního zákonu na oddlužení přihlásilo 3778 lidí, experti Nadačního fondu podíleli na téměř deseti procentech z nich.

Zároveň Havlíček upozorňuje na to, že by lidé se zadlužením v první řadě měli rozmyslet, zda je pro ně oddlužení vhodnou možností. "Je potřeba zvážit, zda vůbec splňují podmínky pro to, aby jejich úpadky mohly být řešeny oddlužením. Také mají zvážit všechny faktické důsledky, které s sebou oddlužení přináší, a to zejména nutnost po dobu oddlužení žít pouze s nezabavitelným minimem příjmů nebo zpeněžení prakticky veškerého majetku," vysvětlil právník.

Dodal, že lidé jsou sami odpovědní za své jednání a smlouvy, které uzavírají, by měli dodržet a plnit závazky, které si sami vytvořili. Oddlužení by totiž podle něj nemělo umožnit legalizaci protiprávního jednání, kdy lidé žijí zcela nezodpovědně vyberou si půjčky od každého, kdo jim jí poskytne, přestože jsou si vědomí, že nebudou mít na splácení.

"Věříme, že novela insolvenčního zákona je velkým krokem, jak lidem pomoct z jejich tíživé situace a dát jim šanci, jak znovu žít slušný život bez studu, skrývání a dluhů," řekla Čechurová. Podle ní ale většina lidí o tom neví a ze strany státu by měla být větší informovanost veřejnosti a snaha rozšířit informaci o insolvenci mezi běžné lidi. Měli by tedy dozvědět, co oddlužení obnáší, co mohou od něho očekávat a čím jim pomůže.

Ve fondu lidem pomohou s kompletní přípravou insolvenčního návrhu a s opatřením listin pro povolení oddlužení, vysvětlí jim celý proces insolvence, rozpočítají výše splátky do insolvence dle aktuálního příjmu klienta, zohlední výdaje na nezletilé děti a projdou v detailu celý případ s klientem.

S postupem času problémy s exekuci paní Janu začaly obtěžovat a následně se obrátila na fond, kde ji posléze pomohli. "Nyní mám naději, že se z toho hrozného kolotoče jednou dostanu,“ řekla.

Související

Jaromír Soukup

Mediaguru: Soukupova Médea čelí insolvenčnímu řízení

Městský soud v Praze v pátek zahájil insolvenční řízení s agenturou Médea Jaromíra Soukupa. Návrh na zahájení insolvenčního řízení podaly společnosti Cinema City Czech, Cinexpress a Knowlimits Group. Upozornil na to server Mediaguru. 

Více souvisejících

insolvence Exekuce CZK

Aktuálně se děje

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

včera

včera

včera

Dmytro Kuleba je ukrajinský politik a diplomat, od března 2020 ministr zahraničí ve vládě premiéra Denyse Šmyhala.

Kyjev srovnal Izrael s Ukrajinou: Kdybychom měli stejnou podporu Západu jako Izraelci, ubránili bychom se taky

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

včera

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Západní vlády by nás měly namísto obviňování ocenit, vyzval Írán

Írán v pondělí vyzval Západ, aby "ocenil" jeho zdrženlivost vůči Izraeli v posledních měsících. Tento krok ze strany Teheránu následoval po nedělním útoku na Izrael, který byl reakcí na údajný izraelský nálet na íránské velvyslanectví v syrském Damašku.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy