Klaus má o ODS pravdu? To snad Fiala nemůže myslet ani v žertu, naštval se jeden ze zakladatelů strany

Debaty o Václavu Klausovi mladším i starším v ODS pokračují. Pozornost vyvolala především slova exprezidenta Klause, který tvrdí, že musí vzniknout nová pravicová strana. Tvrdí také, že vedení ODS a její poslanci směřují k politické bezvýznamnosti. Současní občanští demokraté s ním nesouhlasí, podle politického matadora Miroslava Macka má ale Klaus pravdu.

„Tito lidé nemají s původní ODS nic společného. S jejími ideály se rozešli už dávno, nebo je nikdy nesdíleli. Charakterizuje je nadbíhání politické korektnosti a pravdě a lásce. Jejich cesta k politické bezvýznamnosti je zcela přímočará. Dříve či později musí vzniknout nová, skutečně pravicová strana. Dlouho jsme mnozí sázeli na ODS. Teď už snad každý ví, že to není možné,“ uvedl Václav Klaus starší v reakci na rozhodnutí poslaneckého klubu ODS? Který vyzval jeho syna k odchodu.

Senátor ODS Miloš Vystrčil tato jeho slova kritizoval. „VK starší říká, že ODS jde přímočaře k politické bezvýznamnosti. Za Petra Fialy jsme se dostali ze 6 na cca 15 procent. Je třeba tedy kopání do kotníků zesílit a ještě intenzivněji zapojit i syna, případně další . VK starší se přece nikdy nemýlí,“ rýpnul si Vystrčil.

A podobě se do bývalého čestného předsedy pustil i Marin Baxa. „Václav Klaus st. vyzývá ke vzniku nové pravicové strany, tedy nejspíš pod vedením svého syna. Jaký asi bude program této nové strany? Okamžité vystoupení z EU? Odchod ze zahraničních misí? Partnerství s německou AfD?To není žádný návrat k “původní ODS”, ale její úplný protiklad!“ tvrdí místopředseda ODS.

Klause obratem kritizoval i sám předseda ODS Petr Fiala. „Výroky prezidenta Klause o nové straně mě nepřekvapují. S ODS se rozešel už v roce 2008, všichni si ho pamatujeme z roku 2013 na volebních billboardech strany paní Bobošíkové. Pokud se někdo odklonil od původní ODS, nebylo to současné vedeni ODS, ale bohužel Václav Klaus. ODS byla založena jako konzervativně liberální strana s jasným prozápadním směřováním. Tak jsem ODS vždy vnímal a na tuto tradici navazuji,“ vzkázal mu.

Na jeho slova ovšem obratem zareagoval Miroslav Macek, jeden z otců ODS. „Coby jeden z otců – zakladatelů ODS musím Petra Fialu opravit: Ve 2. článku stanov ODS – Hlavní cíle a úkoly strany, se v bodu 1 c. jasně říká 'být stranou navazující na tradice evropské křesťanské civilizace, na humanitní a demokratické tradice první republiky a na zkušenosti současných západních demokracií',“ cituje Macek.

Poukazuje na to, že o „jasném prozápadním směrování“ v nich není ani slovo. „Šlo by o termín zcela neuchopitelný – Západ totiž nebyl a není jen plný konzervativců a liberálů starého ražení, ale též socialistů všeho možného druhu, Zelených s různou mírou agresivity i mentálních komunistů různých názvů, proto ta slova o zkušenostech západních demokracií – jezdili jsme tehdy za Margaret Thatcherovou a dalšími právě za zkušenostmi ze soubojů s tamní levicí,“ poučuje jeden ze zakladatelů ODS.

„Připadá snad Petru Fialovi dnešní eurounijní politika navázaná na tradice evropské křesťanské civilizace? To snad nemůže myslet ani v žertu. Na tradici ODS tedy rozhodně nenavazuje, ale jasně ji směruje do zelených socialistických eurounijních vod,“ rýpnul si Macek prostřednictvím sociálních sítí.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus Václav Klaus ml. ODS Miloš Vystrčil (ODS) Martin Baxa Miroslav Macek

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Děti by si měly především hrát a učit se.

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

AC Sparta Praha

Potvrzeno. Brian Priske odchází ze Sparty do Feyenoordu, nástupcem se stává asistent Friis

To, o čem se v posledních dnech ve fotbalovém zákulisí neustále spekulovalo, se stalo skutečností. Fotbalová Sparta oznámila odchod svého úspěšného trenéra Dána Briana Priskeho, jenž tak míří za novým angažmá do Feyenoordu Rotterdam. Stává se tak po dvou letech působení na Letné, kde s Pražany dvakrát vyhrál ligový titul a jednou také český pohár. Ve Feyenoordu se stane nástupcem Arneho Slota, jenž od příští sezóny bude trénovat Liverpool. To Spartu nově povede dosavadní asistent Lars Friis.

před 2 hodinami

Bojový letoun F-16, photo by Chandler Cruttenden

EXKLUZIVNĚ: Stíhačky F-16 míří na Ukrajinu. Nebudou nasazeny ze základen NATO, uvedlo nizozemské MO pro EZ

Nizozemské stíhačky F-16 již jsou na cestě na Ukrajinu. EuroZprávy.cz exkluzivně oslovily nizozemské ministerstvo obrany, aby průběh dodávek objasnilo. Zatímco mluvčí Helen Sikkesová odmítla využívání základen NATO ze strany ukrajinských pilotů, ministryně obrany už dříve prohlásila, že bude možné ostřelovat těmito stíhačkami území Ruské federace. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mark Rutte

Mark Rutte se stane novým šéfem NATO, tvrdí Finsko

Finský prezident Alexander Stubb ve čtvrtek oznámil, že úřadující nizozemský premiér Mark Rutte je pravděpodobným kandidátem na nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO). Informovala o tom agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Mikuláš Bek

Univerzity upozorňují na kolaps systému. Ministerstvo vnímá problém a shání peníze

Vysokoškolští pracovníci jsou nespokojeni se současným stavem vysokého školství. Již v pondělí se vydali protestovat do ulic v rámci iniciativy Hodiny pravdy, tentokrát pod heslem Kolaps systému. EuroZprávy.cz v tomto kontextu obdržely prohlášení od resortu školství s tím, že pro příští rok žádá o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o šest miliard. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Pellegrini vyrazí na první zahraniční návštěvu. Do Česka přijede ještě v červnu

Peter Pellegrini jako nový slovenský prezident navštíví Českou republiku při své první zahraniční cestě ve vrcholné funkci 26. června. Informoval o tom v rozhovoru pro agenturu TASR.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy