První tři body na MS v Česku si připsali Norové proti neškodným Dánům, snadno si pro výhru došli i Lotyši

O úterním odpoledni v rámci hokejového světového šampionátu se může s klidným svědomím říct, že bylo skutečně líné. A to jak v Praze během severského souboje Norska a Dánska, tak i v Ostravě během duelu mezi Kazachstánem a Lotyšskem. V prvně zmiňovaném utkání si dokráčeli Norové ke svým prvním třem bodům na turnaji díky výhře 2:0, přičemž jejich soupeř Dánové toho opravdu mnoho nepředvedli. A ke stejné výhře dokráčeli v Ostravě i vloni bronzoví Lotyši, přestože ani oni zatím na tomto turnaji nepředvedli stoprocentní výkon. A nepředvedli ho ani nyní, ovšem trefy Robertse Bukartse a Heraldse Egleho bohatě stačily na kýžený úspěch. 

Oproti předešlému duelu s Finskem tentokrát Norsko vyrukovalo na Dánsko se Zuccarellem v sestavě, ovšem ani on nebyl tím důvodem, proč by se mělo měnit skóre tohoto duelu hned v úvodní třetině. Stejně tak od začátku mdle hrající Dánové nic zvláštního předvedli při přesilovce po vyloučení Thoresena. Krátce před odchodem na první pauzu mohl změnit stav Martinsen, ale příhru od Bakkeho Olsena využít nedokázal. 

Přestože ve 25. Minutě hráli Dánové v oslabení, ale ani to nezabránilo Nicku Olesenovi zahrozit. Jeho brejk zakončený bekhendový blafák gólovým úspěchem neskončil. Následně neuspěl na druhé straně ani dorážející Zuccarello. Za chvíli už ale Norové přeci jen otevřeli skóre, když se protiakce Norů dostala přes Zuccarella k Brandseggovi-Nygardovi a právě on ze druhé vlny tvrdou střelou přesně zakončil. 

Dánové se po zbytek na nic nezmohli, naopak vedení mohli ještě Norům navýšit Mattias Nörstebö a Max Krogdahl. Kdy však přeci jen mohli Dánové něco změnit, byla přesilovka v polovině třetí třetině, jenže v této přesilovce neuspěl Phillip Bruggisser. Čtyři minuty před sirénou se tlačil před dánskou klec Zuccarello, z čehož vznikla nepřehledná situace v brankovišti. Protože puk po gólmanem Dichowem nebyl vidět na žádném z dostupných záběrů, sudí po zhlédnutí videa rozpažili. Pár vteřin před koncem se po symbolické katastrofální krátké dánské power-play trefil do prázdné branky Eirik Östrem Salsten. 

Debutující gólman Gudlevskis na MS si připsal vítěznou premiéru i s čistým kontem 

Když hokejisté Kazachstánu v první třetině duelu s Lotyši neproměnili hned tři přesilovky, bylo už tehdy asi jasné, že takhle si pro vítězství nedojdou. Při tom v první početní výhodě byl blízko ke skórování Šesťakov, v té druhé si zase pro změnu na debutujícím gólmanovi Gudlevskisovi vylámal zuby Michajlis. Už při hře pět na pět z Kazachů zahrozil Rachmanov, na druhé straně zase mohlo tvřeít skóre Richards Bukarts. 

Ten se ukázal ostravskému publiku zase v polovině zápasu, kdy nedokázal využít chybnou rozehrávku soupeře. Ve 32. minutě už byl ale Richards Bukarts úspěšnější. Ve 34. minutě se opět za Kazachy neprosadil Rachmanov, dvě minuty na to byli opět rozradostněni lotyšští fanoušci a to zásluhou Egleho. 

V úvodu třetího dějství opět měli Kazaši možnost přesilové hry, ale stejně jako v první třetině ani tentokrát početní výhodu v gól nepřetavili. Gudlevskis totiž tentokrát vychytal Rymareva. A protože se mu podařilo zneškodnit v 56. minutě nájezd Michajlise, o třech bodech pro Lotyše hrající na půl plynu bylo rozhodnuto. 

Konečné výsledky zápasů hokejového MS v Praze a Ostravě (14.5.2024): 

SKUPINA A (Praha): 

Dánsko - Norsko 0:2 (0:0, 0:1, 0:1) 
Branky a nahrávky: 28. Brandsegg-Nygard (Zuccarello, P. Thoresen), 60. E. Ö. Salsten. Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), MacFarlane - Briganti, Gustafson (všichni USA). Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 10.011 

Dánsko: Dichow - O. Lauridsen, Jensen Aabo, Lassen, M. Lauridsen, Nicholas B. Jensen, Bruggisser, Larsen - Storm, Wejse, Poulsen - Aagaard, Russell, Blichfeld - From, True, N. Olesen - N. Andersen, Moelgaard, Scheel - Schultz. Trenér: Gath 

Norsko: Haukeland - Johannesen, Solberg, I. Hansen, Nörstebö, Krogdahl, Kaasastul, Hurröd - Brandsegg-Nygard, P. Thoresen, Zuccarello - Bakke Olsen, E. Ö. Salsten, Martinsen - N. Steen, Vikingstad, Berg Paulsen - T. Olsen, H. Ö. Salsten, Rönnild - Vesterheim. Trenér: T. Johansson 

SKUPINA B (Ostrava): 

Kazachstán – Lotyšsko 0:2 (0:0, 0:2, 0:0) 
Branky a nahrávky: 32. Roberts Bukarts (Batna), 36. Egle. Rozhodčí: Björk (Švéd.), Vikman (Fin.) – Briganti (USA), Hofer (Něm.). Vyloučení: 1:4. Bez využití. Diváci: 7025 

Kazachstán: Šutov – Metalnikov, Breus, Orechov, Danijar, Dichanbek, Beketajev, Koroljov, Gajtamirov – Rymarev, Šesťakov, Starčenko - Michajlis, Omirbekov, Savickij – Muratov, Muchametov, Panjukov – Rachmanov, Bojko, Asetov. Trenér: Mambetalijev 

Lotyšsko: Gudlevskis – Jaks, Zile, Čukste, Freibergs, Komuls, Mamčics, Cibulskis – Daugavinš, Abols, Dzierkals – Robets Bukarts, Batna, Krastenbergs – Indrašis, Ločmelis, Rihards Bukarts – Tralmaks, Egle, Gavars – Ansons. Trenér: Vitolinš 

Související

Petr Pavel Prohlédněte si galerii

Pavel přijal mistry světa na Hradě. Rusové na MS nebyli právem, zdůraznil

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek před polednem přijal na Pražském hradě hokejové mistry světa. Hlava státu členům národního týmu poděkovala za to, že díky triumfu na šampionátu v Praze a Ostravě alespoň na chvilku spojili národ. Reprezentantům už ve středu pogratuloval také premiér Petr Fiala (ODS). 

Více souvisejících

Hokej MS Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 hokej

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman chtěl po Fialovi abolice, potvrzují odtajněné dokumenty

Bývalý prezident Miloš Zeman chtěl ve funkci zastavit stíhání i v případech úniku informací Bezpečnostní informační služby (BIS) a skartace zprávy o explozích ve Vrběticích. Zjistil to server iRozhlas.cz, který získal dosud utajenou korespondenci. Zemanovi ale zřejmě šlo především o beztrestnost kancléře Vratislava Mynáře.

včera

včera

Čína se nezúčastní mírové konference o Ukrajině ve Švýcarsku

Čína potvrdila, že se nezúčastní mírové konference o Ukrajině, která bude příští měsíc ve Švýcarsku. Uvedly to v pátek čtyři zdroje přímo informované o této záležitosti, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy