Výlet do Bavorska? Na Čechy čeká u Mnichova milé překvapení

Mnichov – Bavorsko zdaleka není pouze Mnichov. Zhruba 80 km západně od něj leží třítisícové městečko Kirchheim (Kirchheim in Schwaben), jehož historie je neodmyslitelně spjata s bankéřským a posléze šlechtickým rodem Fuggerů. Pokud vám po prohlídce města vyhládne, můžete navštívit třeba podnik „Gasthof zum Adler“, který nabízí i českou kuchyni. A česky se s obsluhou domluvíte bez problémů.

Přidejte svůj názor 14 komentářů

Ilustrační foto

První zmínka o Kirchheimu pochází už z roku 1067, ale rozvoj přišel až v roce 1490, kdy dostali měšťané od císaře Fridricha III. tržní právo. Mocní Fuggerové získali město v roce 1551 a v letech 1578 – 1585 zde Hans Fugger postavil překrásný renesanční zámek po vzoru španělského El Escorial. Z moderních dějin Kirchheimu je třeba připomenout hraběte Josefa-Ernsta Fuggera von Glötta, který podpořil „atentát 20. července 1944" na Adolfa Hitlera.

Tolik historická fakta. Co by to ale bylo za výlet bez příjemného občerstvení. Bavorská jídla mají velmi blízko k těm českým. Německá kuchyně je charakteristická velkými porcemi hlavního chodu, není tak rozdělena do více malých chodů jako třeba kuchyně francouzská či italská. Najdete zde hodně druhů omáček, knedlíky, kyselé zelí, širokou nabídku zeleninových i masových polévek. Z nápojů jsou proslavená piva, převážně ležáky.

A to se již dostáváme k restauraci „Gasthof zum Adler", kterou nedávno otevřeli dva podnikavci z Čech. Majitelů Josefa Svobody a Milana Havránka jsme se zeptali na pár věcí.

Proč jste se rozhodli pro podnikání v Německu?

Po několika zkušenostech z německé gastronomie.

S čím byla největší práce, než jste otevřeli?

Určitě nikoho nepřekvapí, že to byly finance. Dále pak „papírování", ale díky vstřícnosti místních úředníků jsme zvladli věci, které se zdály být složité a nepřekonatelné.

Konkurence je asi veliká, na co chcete zákazníky přilákat?

Nabízíme rychlý servis, domací česko-bavorskou kuchyni a příjemné prostředí. Místní kvitují s povděkem českou kuchyni, jelikož většina restaurací je zde italských nebo řeckých. Jako jedni z mála máme nepřetržitý provoz. Jinak všude max.do 14:00 a potom až od 17:00 hod.

Poprvé jste měli otevřeno 3. dubna. Jaká byla atmosféra?

Velmi příjemná, i když zároveň zpočátku chaotická. Hosté byli spokojeni, hlavně Familie von Fugger z místního zamku. V době otevření byl zrovna půst, takže si hraběnka Angela Fürstina Fugger von Glött dala smažené žampióny.

Mají Němci povědomí o české kuchyni?

Jelikož zde žije spousta sudetských Němců, českou kuchyni znají. Největší zájem jsme zaznamenali zatím o svíčkovou. Dále nabízíme guláš, knedlíky s vajíčkem, buchtičky s krémem, palačinky.

Němci stejně jako Češi jsou národem pivařů...

České pivo nabízíme pouze jako doplňkový prodej. Točíme pivo od místního pivovaru, který byl založen před sto lety a lidé jsou s ním spokojeni. Paradoxně zde koupíte „plzeň" o 7 - 9 korun levněji než v Česku.

Čím se liší německá a česká „kultura pohostinství"?

Německý host je náročnější, trpělivý a umí dát najevo vděčnost.

Témata: Německo | Restaurace | výlety
Vstupte do diskuze (14)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Kroměříž se pyšní místem, které obdivuje celý svět

04.11.2018 20:38 Aktualizováno Původně zde stával biskupský dvorec, který se po čase změnil v pevný hrad. Ten se později proměnil…

Orloj nemá pouze Praha. Na tom olomouckém se podepsali komunisté

24.10.2018 18:40 Aktualizováno Když se řekne pojem „orloj“, každý si jistě vybaví slavný pražský orloj na Staroměstské radnici.…

100 let republiky: Oslavujte velkým výletem vlakem

17.10.2018 12:37 České dráhy připravily ve spolupráci s organizátory národních oslav 100 let republiky na výroční…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama