100. výročí vzniku Československa

Národní divadlo v Praze

Legionáři inspirovali i umělce. Výstava v Národním divadle uzavře oslavy 100. výročí ČSR

Oslavy loňského stého výročí založení Československa uzavírá Národní divadlo výstavou výtvarných děl spojených s československými legiemi. Dnes zahájená výstava v kavárně budovy Nové scény potrvá do konce února a nabízí například pohlednice vydávané pro československé vojáky v Rusku či schémata vývoje československých stejnokrojů v Rusku v letech 1914 až 1920. Výstavu připravilo divadlo v souvislosti s uvedením inscenace Plukovník Švec a ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem v Praze.
Česká národní banka

ČNB dnes ukončí výměnu výročních dvacetikorun, vydala jich 600 tisíc

Česká národní banky dnes odpoledne ukončí výměnu výročních dvacetikorun s portréty Tomáše Garrigua Masaryka, Milana Rastislava Štefánika a Edvarda Beneše vydaných ke 100. výročí vzniku Československa. ČNB o tom informovala na webu. Výměnu ČNB zahájila minulý týden ve středu a po všechny dny ji doprovázely fronty před pobočkami centrální banky. Od každé mince vydala banka 200.000 kusů, přičemž lidé si mohou vyměnit na osobu maximálně tři kusy od každého vzoru.
Výhled ze Staré radnice na Brno

Nikam se nespěchalo. Brno se o Československu dozvědělo až druhý den

Vyhlášení samostatného Československa předcházelo v Brně váhání a vyčkávání. Do města, tehdy ze dvou třetin německojazyčného, se informace z Prahy dostávaly s časovou prodlevou. Čeští činitelé se o převratu v hlavním městě dozvěděli až 28. října 1918 navečer, veřejné vyhlášení odložili na další den. Teprve poté začalo předávání moci - nakonec povětšinou poklidné, z obou stran chvílemi bezradné.
Česká národní banka

Kdy skončí výměna výročních dvacetikorun? Šílenství neopadá, před ČNB jsou opět fronty

Česká národní banka dosud vyměnila přes polovinu z 600.000 výročních dvacetikorun s portréty Tomáše Garrigua Masaryka, Milana Rastislava Štefánika a Edvarda Beneše vydaných ke 100. výročí vzniku Československa. ČNB to dnes oznámila na internetových stránkách. Výměnu ČNB zahájila minulý týden ve středu a všechny tři dny ji doprovázely fronty před pobočkami centrální banky.
Předávání státních vyznamenání při stém výročí založení Československa 28. října 2018

Zeman ocenil 41 osobností, nejvíce za své působení

Prezident Miloš Zeman dnes udělil nejvyšší počet vyznamenání za své působení ve funkci prezidenta republiky. Ocenil 41 osobností, loni jich bylo 39. Nejvíce státních vyznamenání bylo uděleno v roce 1998 první českým prezidentem Václavem Havlem. Jeho následník Václav Klaus uděloval pravidelně lehce nad 20 vyznamenání.
Předávání státních vyznamenání při stém výročí založení Československa 28. října 2018

Sledovali jsme ŽIVĚ: Krampol, David, vojáci i sportovci. Zeman rozdal státní vyznamenání

Nejvyšším státním vyznamenáním Řád bílého lva bylo dnes na Pražském hradě vyznamenáno šest osobností. Prezident Miloš Zeman ho udělil in memoriam třem prvorepublikovým generálům Josefu Bílému, Stanislavu Čečkovi a Karlu Husárkovi. Podle očekávání ocenil posmrtně také někdejšího československého premiéra Antonína Švehlu. In memoriam byl vyznamenán i odbojář a stříbrný olympionik v gymnastice Jan Gajdoš. Řád převzal za svou práci při vysílání Československého rozhlasu po okupaci v srpnu 1968 Karel Lánský.
V rámci 100. výročí vzniku Československa proběhla v Praze největší novodobá vojenská přehlídka

OBRAZEM: Tisíce vojáků a stovky kusů techniky. Prahou projela největší novodobá armádní přehlídka

Přehlídka vojáků, policistů, hasičů, záchranářů i strážníků připomněla dnes v Praze stoleté výročí vzniku Československa. Po Evropské třídě pochodovalo víc než 2100 lidí včetně zástupců aktivních záloh a některých armád NATO, projely stovky kusů techniky. Zapojení letecké techniky bylo kvůli oblačnému a deštivému počasí omezeno. Přelétla jen stíhací letadla Gripen, která nebyla vidět, a pouze některé z původně plánovaných vrtulníků. Prezident Miloš Zeman před přehlídkou připomněl boj české armády proti terorismu.
Národní divadlo v plamenech díky technologii videomappingu

ŽIVĚ: Národní divadlo hoří, pomozte hasit! Technologie videomappingu opakuje historii

Desítkami akcí si dnes Česká republika připomíná 100 let od založení republiky. Hlavní pozornost bude směřovat do Prahy na udělování státních vyznamenání, vojenskou přehlídku nebo pietní akci na Vítkově. V Praze kvůli tomu budou rozsáhlá omezení silniční, ale i letecké dopravy. Výročí vzniku Československa si lidé připomenou i v mnoha dalších městech a obcích po celém Česku.
T.G. Masaryk, první Československý prezident

Masaryk dosáhl v Československu vysoké demokracie, bez chyb ale nebyl, hodnotí historik

Ze všech výročí, které si Češi letos připomínají, je to dnešní vůbec nejvýznamnější, především kvůli postavě zakladatele samostatné republiky Tomáše Garriguea Masaryka a kvůli vysokému stupni demokracie, kterého první republika dosáhla. Ani Masaryk, ani meziválečné Československo nebyli bez chyb, avšak v dnešní bouřlivé době je k nim možné hledět jako k inspiraci, napsal dnes americký historik Daniel E. Miller na webu historynewsnetwork.org.
Chrabří legionáři v dobových uniformách

Historie, o které se nemluví: Jak dopadli v novém státě legionáři?

Na účasti dobrovolnický útvarů ve válce na straně Dohodových mocností byl postaven étos nového státu a argumentace na podporu vzniku samostatného Československa. Ale když se po skončení války i ruské anabázi začali vracet legionáři domů, objevily se otázky, jak legionáře odměnit a co s nimi v novém demokratickém státě. Jenomže na tom ani zdaleka nepanovala jednomyslná shoda a legionáři sami měli často vyhraněné politické názory a vlastní představy na podobě a fungování státu, který ne vždy odpovídaly názorům představitelů Československého státu
V rámci 100. výročí vzniku Československa proběhla v Praze největší novodobá vojenská přehlídka

Prahou prošly tisíce vojáků, připomněly vznik Československa

Přehlídka vojáků, policistů, hasičů, záchranářů i strážníků připomněla dnes v Praze stoleté výročí vzniku Československa. Po Evropské třídě pochodovalo víc než 2100 lidí včetně zástupců aktivních záloh a některých armád NATO, projely stovky kusů techniky. Zapojení letecké techniky bylo kvůli oblačnému a deštivému počasí omezeno. Přelétla jen stíhací letadla Gripen, která nebyla vidět, a pouze některé z původně plánovaných vrtulníků. Prezident Miloš Zeman před přehlídkou připomněl boj české armády proti terorismu.
Češi si na Václavském náměstí připomněli 100. výročí vzniku Československa, mimo jiné i otevřením Národního muzea

Oslavy pokračují velkolepým koncertem, vyhlásí se hit republiky

Tomáš Klus a jeho Cílová skupina otevřeli na Staroměstském náměstí v Praze koncert Největší hity, který vyvrcholí vyhlášením ankety 100 hitů republiky. I přes nepřízeň počasí se prostor pod pódiem zaplnil davy lidí. Klus potěšil přítomné lyričtější částí své tvorby představovanou například písní Apak i politicky zabarvenou skladbou Pánubohu do oken.

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 6 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 7 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy