1989

Nákupy, ilustrační fotografie

Jak se za posledních 30 let změnily naše stravovací návyky?

Český jídelníček se v průběhu třiceti let proměnil. Češi si oblíbili zeleninu, ovoce, obiloviny a luštěniny. Méně začali konzumovat maso, mléko, cukr a brambory. V roce 2018 činila spotřeba potravin, včetně potravinových ztrát a odpadů, 789,7 kg na obyvatele, což je o 17,4 kilogramu méně než v roce 1989.
Vlaky

Doprava 30 let po revoluci: Jak dnes cestujeme?

Od roku 1989 se v Česku změnilo cestování vlakem. Na hlavních železničních tratích se doba cestování zkrátila o třetinu. Před 30 lety trvala cesta vlakem z Prahy do Ostravy 4,5 hodiny a do Brna se jezdilo za 3,5 hodiny. Staré vozy nahradili nové soupravy a lidé cestují ve vozech s Wi-Fi připojením a klimatizací.
Dominik Duka

Duka pro německý tisk: Rok 1989 byl nejkrásnější v mém životě

Události roku 1989 byly nejkrásnějšími dny v životě nejen pro kardinála Dominika Duku, ale i pro mnohé další Čechy. Duka to řekl v rozhovoru, který dnes otisk německý list Die Tagespost. Pražský arcibiskup v něm také popisoval situaci v katolické církvi a minulé i současné vztahy s německými katolíky.
Václav Klaus

Kritika právního rámce po roce 89 má mířit na právníky, tvrdí Klaus

Pokud chce někdo kritizovat nedokonalý právní rámec ekonomické transformace po roce 1989, měl by mířit na tehdejší právníky, míní bývalý předseda vlády a někdejší prezident Václav Klaus. Zatímco ekonomové, mezi které sám patří, byli podle Klause na pád komunistické totality dobře připraveni a předem promýšleli další kroky, právníci nikoliv.
Václav Klaus

Klaus je spokojen. Ekonomický vývoj po roce 1989 splnil očekávání

Ekonomická transformace v 90. letech splnila očekávání Václava Klause, jednoho z jejích hlavních "architektů". Cílem bylo rychle oddělit ekonomiku od politiky, řekl dnes Klaus na konferenci Masarykovy univerzity v Brně. Zdůraznil, že kritizovaná kuponová privatizace byla jen jednou ze zvolených metod a svým způsobem východiskem z nouze - domácí kapitál totiž v postkomunistické zemi chyběl.
Demonstrace 17. listopadu 1989, Václavské náměstí

Za revoluce obcházel lidmi strach. Čeho se báli nejvíce?

Během revoluce v roce 1989 byl i strach, že se situace obrátí proti lidem, říká pamětník Václav Ježek. Tehdy pracoval jako zeměměřič v Dole Nosek u Kladna. Zažil tam návštěvu posledního generálního tajemníka Ústředního výboru Komunistické strany Československa Karla Urbánka, stal se i jedním z článků lidského řetězu kolem Kladna ve dnech sametové revoluce, kdy mu bylo 33 let.
Demonstrace 17. listopadu 1989, Václavské náměstí

Komunisté měli za rok 89 pykat, tvrdí disident

Za chybu generace politiků, kteří nastoupili v Československu k moci po takzvané sametové revoluci, označil někdejší slovenský disident Ján Budaj nepotrestání zločinců komunistického režimu.
Berlín, ilustrační foto

Rok 1989 v NDR: Zoufalí lidé se vrhají do ledové vody, desítky umírají

Pod dohledem očí skrytých ve strážní věži, pohraničníků se samopaly i desítek pomocníků z řad veřejnosti trávili rekreanti až do roku 1989 svou plážovou dovolenou ve východoněmeckém Kühlungsbornu na pobřeží Baltského moře. Ani rozsáhlá síť opatření ale nezabránila několika tisícům východních Němců v tom, aby se z Kühlungsbornu i dalších pobřežních měst komunistické Německé demokratické republiky (NDR) nepokusily dostat přes moře na Západ.
Ministerstvo vnitra

V Česku po roce 89 zanikl termín chybné názory, vzkázalo pracoviště MV

V České republice se od roku 1989 nepoužívá termín chybné názory. V reakci na víkendové vyjádření čínské ambasády v Praze to dnes na twitteru uvedlo Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH), které spadá pod ministerstvo vnitra. Číňané označili ve svém prohlášení za chybná vyjádření některých politiků a institucí o demonstracích v Hongkongu.
Ilustrační foto

Počet aut v Česku od revoluce prudce vzrostl.

Počet osobních aut na českých silnicích se od sametové revoluce v roce 1989 zvýšil na 2,5 násobek. Zatímco v polovině letošního roku bylo v tuzemsku registrováno 5,9 milionu vozů, před 30 lety to bylo o 3,5 milionu méně. Vyplývá to z údajů Sdružení automobilového průmyslu. Věk aut se ale téměř nezměnil.
Václav Klaus, prezident ČR

Klaus oslaví sametovou revoluci v katedrále svatého Víta

Praha - Výročí 17. listopadu oslaví prezident Václav Klaus na shromáždění v katedrále sv. Víta. Slavnost zahájí prezident projevem, k přítomným promluví také zástupce Univerzity Karlovy, informoval za organizátory akce Aleš Pištora, mluvčí pražského arcibiskupství.
Václav Klaus, prezident ČR

Klaus rozdělil Občanské fórum

Praha - Současný prezident Václav Klaus byl v Občanském fóru jednou z prvních osobností z jiného okruhu než disidentského či uměleckého. V podstatě ihned se dostal do názorových střetů s vedoucí osobností Občanského fóra Václavem Havlem, které provázely celou jeho další politickou kariéru.

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

před 32 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 8 hodinami

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy