Abcházie

Gruzijská vlajka

Třaskavá Abcházie. Prezident Chadžimba odstoupil, zemi vládne premiér

Parlament separatistické Abcházie, která se s ruskou pomocí fakticky odtrhla od Gruzie, přijal demisi stávajícího prezidenta Raula Chadžimby. Následně poslanci jednomyslně schválili, aby prezidentovy pravomoci vykonával předseda vlády Valerij Bganba. Nová hlava neuznávaného státu má vzejít z prezidentských voleb, vyhlášených na 22. března.
Ilustrační foto

Abcházie ze zmítá v politické krizi. Volby prezidenta se musí opakovat

V separatistické Abcházii, která se s ruskou pomocí fakticky odtrhla od Gruzie, se budou 22. března znovu konat prezidentské volby. Oznámila to dnes ústřední volební komise. Rozhodla tak poté, co nejvyšší soud na základě stížnosti opozice zrušil výsledky voleb z loňského září. Dosavadní prezident ale podle agentury TASS již oznámil, že napadne tato podle něj protizákonná rozhodnutí přijatá pod nátlakem opozičních demonstrantů.
Ruská policie, autor: Vitaly V. Kuzmin

V Suchumi demonstruje opozice, prezident Ancházie mluví o pokusu o převrat

Za "pokus o státní převrat" označila dnes kancelář prezidenta separatistické Abcházie vření v Suchumi, kde opoziční demonstrace vyústila ve vylomení dveří prezidentské kanceláře a výzvy k odstoupení šéfa státu. Uvedla to ruská agentura Interfax. Opozice se domáhá vyhlášení nových voleb hlavy státu. Nejvyšší soud mezitím podle agentury TASS přivolil k tomu, že znovu a s novými soudci posoudí stížnost opozičního kandidáta proti výsledku prezidentských voleb. Stát se tak má do dvou měsíců.
Ilustrační foto

Kdo bude prezidentem separatistické Abcházie? Výsledek je zcela nepředvídatelný

V separatistické Abcházii, jejíž nezávislost většina světa neuznává, se dnes koná druhé kolo prezidentských voleb. Účast v hlasování přesáhla 38 procent, čímž se volby staly platnými, uvedl předseda ústřední volební komise, kterého citovala agentura TASS. Zákon vyžaduje, aby se voleb zúčastnila alespoň čtvrtina voličů.
Tbilisi, Gruzie

Abchazský parlament odmítl odložit prezidentské volby

Parlament v gruzínské separatistické provincii Abcházie dnes odmítl požadavek opozice odložit prezidentské volby z 21. července na podzim kvůli onemocnění hlavního opozičního kandidáta. Oznámila to agentura TASS. Pro odklad voleb hlasovalo 14 poslanců, zapotřebí by však bylo nejméně 24 hlasů. Zasedání se zúčastnilo 32 z celkem 35 poslanců.
Jens Stoltenberg

Reakce na agresi Ruska: NATO v posledních letech v Černém moři posílilo, řekl Stoltenberg

Severoatlantická aliance v odpovědi na agresivní chování Ruska v posledních letech posílila svou přítomnost v Černém moři, upozornil dnes generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Na tiskové konferenci na okraj jednání ministrů zahraničí členských zemí NATO podotkl, že ruské nerespektování hranic sousedních zemí se týká nejen Krymu a východu Ukrajiny, ale také Abcházie a Jižní Osetie.
Autonehoda

Putinova loutka je po smrti. Premiér Abcházie zahynul při nehodě

Moskva - Předseda vlády gruzínské separatistické provincie Abcházie, Gennadij Gagulija, přišel v sobotu v noci o život při dopravní nehodě. Nehoda se stala na silnici u hranic s Ruskem, na silnici mezi černomořským letoviskem Soči a abcházským Suchumi, uvedly ruské agentury na základě sdělení umístěného na webu abcházského kabinetu. Řidič a členové premiérovy ochranky vyvázli podle něj bez úhony, jiné zdroje ale uvádějí, že utrpěli těžká zranění.
Vorošilov, Molotov, Stalin a Ježov - Stalinova procházka s ministrem pro lodní dopravu Nikolajem Ježovem na břehu řeky Volhy byl vyretušován ministr a byl nahrazen řekou Volhou.

Nepřemožitelní vojáci? Stalin chtěl vytvořit hybridní lidskou rasu

HISTORIE - Stalin údajně nařídil vytvoření hybridní rasy, která měla být míšencem člověka a opice. Tito opičí lidé se měli stát jeho „supervojáky“ a pozvednout sovětskou armádu zdecimovanou bolševickou revolucí. Stalin údajně řekl: „Chci nového nepřemožitelného člověka, který nevnímá bolest, hodně vydrží a nezáleží mu na tom, co bude jíst.“ Je to jen mýtus, nebo je na legendě i kousek pravdy?

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 49 minutami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 4 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 4 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy