Abiy Ahmed (Etiopie)

Uprchlíci, ilustrační foto

V okolí etiopského Mekele se stále bojuje, desetitisíce lidí uprchly do Súdánu

Vůdce jednotek severoetiopského státu Tigraj dnes uvedl, že v okolí regionální metropole Mekele se stále bojuje. Dobytí města v sobotu společně s ukončením ofenzívy oznámil etiopský premiér Abiy Ahmed. Dnes ministerský předseda prohlásil, že etiopské federální jednotky nemají na svědomí život jediného civilisty. Vojáci podle něj nemají v úmyslu dobyté Mekele zničit, píše agentura Reuters.
Abiy Ahmed

Etiopie ignoruje výzvy k ukončení násilí na severu země, o konfliktu jednala i RB OSN

Evropská unie se přidala k mnoha dalším mezinárodním institucím a vyjádřila znepokojení nad konfliktem v severoetiopském státě Tigraj, kde etiopský premiér Abiy Ahmed začátkem listopadu zahájil ofenzivu, informuje dnes agentura Reuters. O Etiopii poprvé také jednala Rada bezpečnosti OSN. Abiy dnes znovu zopakoval, že nestojí o řešení konfliktu na mezinárodní úrovni.
Ilustrační foto

Súdán očekává příchod až 200 000 migrantů, utíkají před boji v Etiopii

Súdán očekává, že by na jeho území mohlo v příštích dnech přijít až 200.000 uprchlíků ze severní Etiopie, kde etiopská federální armáda bojuje s místními milicemi. Hranici podle úřadů již překročilo přinejmenším 10.000 lidí, píše dnes agentura AP. Boje v etiopském státě Tigraj mezi federální armádou a místními ozbrojenými oddíly pokračují i dnes.
Abiy Ahmed

Etiopský premiér zřejmě nevyslyší výzvy k ukončení bojů v zemi

Etiopský premiér Abiy Ahmed zřejmě nevyslyší žádost mezinárodního společenství, aby snížil napětí v etiopském státě Tigraj, proti kterému vede vojenské tažení. Podle mluvčí si etiopský premiér pozornosti mezinárodního společenství váží, jeho vláda ale podniká kroky, jež jsou v dlouhodobém zájmu země, píše dnes agentura Reuters.
Abiy Ahmed

Konflikt na severu Etiopie se vyhrotil, podle Reuters jsou stovky mrtvých

Konflikt v etiopském severním státě Tigraj, kam ústřední vláda minulý týden vyslala armádu, si už vyžádal životy několika stovek vojáků, píše dnes agentura Reuters s odvoláním na armádní zdroj. Etiopský premiér Abiy Ahmed však popřel, že by Etiopii hrozil chaos. Vedení Tigraje dříve podle serveru BBC vyzvalo Africkou unii, aby do konfliktu zasáhla, a odvrátila tak hrozbu, že se země propadne do občanské války.
Abiy Ahmed

Trump chce sebrat nobelovku Ahmedovi? Etiopský premiér promluvil

Etiopský premiér a laureát Nobelovy ceny míru za rok 2019 Abiy Ahmed se dnes vyjádřil k nedávným slovům amerického prezidenta Donalda Trumpa, který naznačil, že by si Ahmedovo ocenění zasloužil získat on. Ahmed prohlásil, že by měl Trump stížnosti směřovat na Nobelův výbor, který ocenění udílí, a ne do Etiopie, napsal zpravodajský server BBC.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy