Ádil Abdal Mahdí

Irák

Mocenské boje v Iráku skončily. Premiérem je exšéf tajných služeb Mustafa Kazímí

Po měsících mocenských bojů vyslovil dnes irácký parlament důvěru nové vládě pod vedením bývalého šéfa tajných služeb Mustafy Kázimího. Informují o tom agentury. Třiapadesátiletý šíitský politik se funkce ujímá po Ádilovi Abdalovi Mahdím, který z postu odstoupil loni na podzim v atmosféře protestů proti politické elitě a mizerné ekonomické situaci.
Mike Pompeo

Pompeo varoval Irák: USA se budou proti útokům bránit

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo řekl iráckému premiérovi Ádilu Abdal Mahdímu, že Spojené státy podniknou sebeobranné kroky, pokud se opět stanou terčem útoku. Informovala o tom agentura Reuters. Varování Washingtonu přichází poté, co se irácká základna s americkými vojáky, kteří pomáhají bojovat proti radikálům z teroristické organizace Islámský stát, stala terčem útoku podruhé.
F-18, ilustrační fotografie

Raketový útok na ambasádu USA v Bagdádu. Řada nejasností

Při nedělním raketovém útoku bylo zasaženo americké velvyslanectví v Bagdádu. Oznámila to agentura AFP, podle níž jedna ze střel dopadla do jídelny objektu a zranila jednoho člověka. Irácké bezpečnostní zdroje ale zprávu o přímém zásahu nepotvrdily.
Americká armáda, ilustrační fotografie

Stáhnou se vojáci USA z Iráku? Premiér Mahdí chce od Pompea plán

Irácký premiér Ádil Abdal Mahdí vyzval amerického ministra zahraničí Mikea Pompea, aby do Iráku poslal delegaci, která bude mít za úkol připravit plán stažení amerických vojáků ze země. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí ale řekla, že žádná americká delegace vyslaná do Iráku nebude pověřená jednat o stažení vojáků, protože jsou v Iráku oprávněně.
Barham Sálih

Irácký prezident Sálih odsoudil útok Íránu na základny v své zemi

Irácký prezident Barham Sálih dnes odsoudil noční íránský útok na dvě vojenské základny s americkými vojáky ve své zemi a zopakoval, že odmítá narušování irácké suverenity. Informovala o tom agentura AP. Irácké ministerstvo zahraničí si kvůli útoku předvolá íránského velvyslance v Bagdádu.
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie

Irácký premiér považuje útok USA za agresi, lid naopak slavil zabití Solejmáního

Irácký premiér Ádil Abdal Mahdí považuje noční americký útok, při němž zemřel íránský generál a irácký představitel, za agresi vůči Iráku a masivní porušení jeho suverenity. Americká armáda s pomocí ozbrojeného bezpilotního letadla v noci zaútočila v Bagdádu na auta, v nichž byli íránský velitel jednotek Kuds Kásem Solejmání a také člen vedení iráckých milicí Abú Mahdí Muhandis.
Americká armáda, ilustrační fotografie

Demonstranti zaútočili na ambasádu USA v Bagdádu, Pentagon pošle posily

Velvyslanectví Spojených států v Bagdádu se dnes stalo terčem bouřlivé demonstrace vyvolané nedávným náletem amerických jednotek v Iráku. Podle agentury AP dav vedený členy šíitských milic zapálil recepci areálu a střetl se s ochrankou, žádné oběti na životech ale hlášeny nejsou. Dopoledne se objevily zprávy o evakuaci ambasády, americké ministerstvo zahraničí ale později uvedlo, že nic takového se neplánuje a že všichni zaměstnanci ze Spojených států jsou v bezpečí.
Irák

Hluboká politická krize v Iráku. Vlivný duchovní navrhl řešení

Jediný způsob, jak ukončit současnou politickou krizi v Iráku, je uspořádat předčasné volby, uvedl dnes vlivný irácký duchovní Alí Sistání. Iráčané začali protestovat v říjnu proti vládě, která je podle nich zkorumpovaná a neschopná zajistit jim kvalitní služby. Během demonstrací bylo zabito více než 400 lidí. Situaci komplikuje fakt, že politici nejsou schopni dohodnout se na novém premiérovi.
Irák

Krvavé protesty v Bagdádu: 15 lidí utrpělo bodná zranění

Při protivládních protestech v Iráku dnes utrpělo nejméně 15 lidí bodná zranění. Násilí propuklo, když se k demonstrantům na bagdádském náměstí Tahrír na chvíli přidali příslušníci Íránem podporovaných milic a zástupci politických stran, což vyvolalo obavy, že jde o infiltraci ze strany úřadů. S odvoláním na účastníky protestů o tom dnes napsala agentura AP.
Irák. Ilustrační foto

Na Blízkém východě se obrací karta? Z Británie zní slova o "ráně z milosti"

NÁZOR - Rezignace iráckého premiéra Ábdila Abdula-Mahdího, kterou následně potvrdil parlament v Bagdádu, je nutný a vítaný krok k ukončení násilných protestů, které zmítají Irákem, konstatuje editorial serveru The Observer. Prestižní týdeník dodává, že Mahdího odchod ovšem nesignalizuje konec krize, protože její kořeny jsou mnohem hlubší, než aby odrážely selhání jednoho politika.
Irák

Irácký parlament přijal demisi premiéra, nástupce bude vybrán nezvykle

Irácký parlament dnes schválil demisi premiéra Ádila Abdal Mahdího. Ten ji oznámil v pátek kvůli protivládním protestům, které v zemi trvají už dva měsíce a které už si vyžádaly přes 400 obětí. Předseda parlamentu by měl v pondělí požádat prezidenta, aby sám určil nového premiéra.
Irák, centrum Bagdádu

Demise premiéra nestačila. V Iráku pokračují protesty, za dva měsíce mají přes 400 obětí

I po pátečním oznámení iráckého premiéra Ádila Abdal Mahdího, že podává parlamentu demisi, pokračovaly dnes v irácké metropoli Bagdádu a na jihu země protivládní protesty. Ty si za dva měsíce vyžádaly už přes 400 obětí. Podle některých demonstrantů, které dnes citovala televize Al-Džazíra, protesty neskončí, dokud neodstoupí celé "zkorumpované" vedení a nebudou vyhlášeny nové a svobodné volby.
Irák

Řež v Bagdádu: Počet mrtvých demonstrantů roste, platí zákaz nočního vycházení

Při protivládních protestech v Iráku dnes zahynulo pět lidí, uvedla agentura AFP. Dalších 112 demonstrantů utrpělo zranění. Úřady se snaží protestující zastavit, vyhlásily proto zákaz vycházení, který bude platit od půlnoci místního času (23:00 SEČ) do úterních 06:00 (05:00 SEČ). Protesty dnes pokračovaly již čtvrtým dnem navzdory tvrdému postupu bezpečnostních složek proti demonstrantům. V pátek a v sobotu při demonstracích zemřelo nejméně 74 Iráčanů a stovky jich utrpěly zranění. Za říjen se tak celkový počet mrtvých vyšplhal na více než 230.
U.S. ARMY, ilustrační fotografie

Šéf Pentagonu přijel do Iráku, jedná o vojácích stahovaných ze Sýrie

Američtí vojáci, kteří se stahují ze Sýrie, budou v Iráku jen čtyři týdny. Po dnešním setkání s šéfem Pentagonu Markem Esperem to oznámil irácký ministr obrany Nadžáh Šammarí. Esper přijel do Iráku, aby tam jednal o vojácích, které Spojené státy do této země stahují ze sousední Sýrie. Bagdád dal tento týden najevo, že nedal povolení, aby Američané na iráckém území zůstali. Ostré prohlášení vymezující se proti setrvání amerických vojáků v Iráku dnes vydal také irácký premiér Ádil Abdal Mahdí.
Irák

Protesty v Iráku budou ještě krvavější? Polovojenské oddíly hrozí demonstrantům

V Bagdádu od nedělního večera zahynulo v dalších potyčkách mezi bezpečnostními jednotkami a protivládním demonstranty nejméně 15 lidí, uvádí agentura Reuters. Iráčané zahájili demonstrace minulý týden a podle nedělní bilance si nepokoje vyžádaly přes 110 mrtvých a tisíce zraněných. Lidé se bouří proti vládě a její neschopnost zajistit práci a fungující služby. Polovojenské oddíly blízké Íránu dnes oznámily, že jsou připraveny zasáhnout a odvrátit "protistátní puč".
Irák

Protesty v Iráku mají desítky obětí, mluví se o demisi vlády

Po několikadenních protestech proti korupci a přetrvávajícím ekonomickým a sociálním problémům uznal irácký premiér Ádil Abdal Mahdí požadavky demonstrantů za oprávněné. Demonstrace dnes ale přes jeho slova neustaly, naopak sílí. Zemřelo při nich podle zdravotnických zdrojů, na něž se odvolala agentura Reuters, už 65 lidí. Vlivný šíitský duchovní Muktada Sadr vyzval večer vládu k demisi. Chce, aby se za mezinárodního dohledu konaly předčasné volby.

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko zesílí útoky na ukrajinské sklady se západními zbraněmi, slíbil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy