Aero Vodochody

Aero Vodochody stojí za letounem L-159

Penta prodala Aero Vodochody

Penta Investments prodala výrobce letadel a dílů Aero Vodochody Aerospace maďarskému podnikateli Andrási Tomborovi a skupině Omnipol. Tombor má v kupci Aera, firmě AERO Investments Partners, 51 procent a skupina Omnipol ovládá 49 procent. Firmy to dnes uvedly v tiskové zprávě. Cenu nebudou zveřejňovat. Transakci Aeru Vodochody nepřísluší komentovat, řekl ČTK mluvčí Tobiáš Tvrdík s odkazem na akcionáře.
letectví

Slovensko bude nahrazovat cvičné L-39. Šanci má i Aero Vodochody, oznámil Metnar

Slovensko bude chtít do konce tohoto volebního období rozhodnout o náhradě cvičných letadel L-39. Mezi možnými dodavateli je i česká firma Aero Vodochody, předběžné nabídky má slovenské ministerstvo obrany i z Itálie nebo Velké Británie. Po dnešním setkání s českým ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO) to dnes na tiskové konferenci řekl slovenský ministr obrany Jaroslav Naď. Oba ministři chtějí spolupráci v obranném průmyslu.
Letoun L-39NG

Milník pro Aero Vodochody: Dnes poprvé vzlétl letoun L-39NG

Dnes vzlétl první letoun L-39NG vyrobený firmou Aero Vodochody, který je určen k prodeji. Jedná se už o druhý letuschopný stroj. První prototyp L-39NG vzlétl již loni v prosinci. Celkem už Aero vyrobilo čtyři kusy tohoto typu letounu, řekla dnes mluvčí firmy Tereza Vrublová.
Letoun L-39NG

Dny NATO: Začínají letové zkoušky stroje L-39NG, oznámilo Aero Vodochody

Společnost Aero Vodochody má povolení k zahájení letových zkoušek prototypu letadla L-39NG. Měly by trvat do července příštího roku. Typový certifikát pro cvičnou verzi by měl letoun získat příští rok na podzim. Novinářům to dnes na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil Armády ČR v Mošnově na Novojičínsku řekl šéfkonstruktér letadla Jaromír Lang.
Letoun L-39NG

Aero Vodochody testuje nové letouny L-39NG, zatím vibrují na zemi

U nového letounu L-39NG z Aera Vodochody pokračuje testování prototypů, u prvního letového prototypu jde o pozemní vibrační zkoušky, které jsou nutné před zahájením letových zkoušek. Na druhém prototypu začaly statické zkoušky ověřující pevnost jeho konstrukce, řekl dnes mluvčí Aera Vodochody Tobiáš Tvrdík.
Letoun L-39NG

Nový český letoun L-39NG se přiblížil k certifikaci, budou další vývojové lety

Nový proudový letoun L-39NG, který vyrábí Aero Vodochody, se o další krok přiblížil certifikaci. Druhý vyrobený stroj už je ve Výzkumném a zkušebním leteckém ústavu, odborníci na něm dělají mimo jiné zkoušky zaměřené na pevnost materiálu. První letoun absolvoval první let loni v prosinci. Pokračují vývojové testy, na jejichž konci čeká nový letoun proces certifikace, řekl ČTK mluvčí Aera Vodochody Tobiáš Tvrdík.
Letoun L-39NG

V čele Aero Vodochody stane Dieter John, má zkušenosti z firmy Bombardier

Z výrobce letecké techniky Aera Vodochody Aerospace odejde po dohodě s vlastníkem, kterým je Penta Investments, prezident a předseda představenstva Giuseppe Giordo. Nahradí ho Dieter John, který v minulosti působil na vrcholných pozicích v Bombardier Transportation Group, Airbus Group nebo Eurocopter Group. Oznámili to dnes zástupci Penty. Zda budou následovat i odchody některého z dalších pěti italských vrcholných manažerů, Penta neuvedla.
Letoun L-39NG

Zakázka za 1,1 miliardy: Státní podnik LOM Praha koupí čtyři letouny L-39NG

Státní podnik LOM Praha koupí za zhruba 1,1 miliardy korun čtyři nové proudové letouny L-39NG. Stroje dodá jejich výrobce Aero Vodochody. V hodnotě zakázky je i servisní podpora v délce deseti let. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) o plánované zakázce v pondělí informuje vládu. Stroje LOM Praha využije k výcviku pilotů. Mimo jiné má státní podnik na základě smlouvy s ministerstvem obrany na starosti výcvik vojenských pilotů a studentů Univerzity obrany.
Koncept nového letounu L-39NG

Nástupce legendy. Aero představilo nový letoun L-39NG, zájem má i česká armáda

Aero Vodochody dnes představilo nový letoun L-39NG, jde o nástupce legendárního cvičného letounu L-39 Albatros. Sériová výroba začne v roce 2020, dnes byl představen takzvaný předsériový stroj, který má poprvé vzlétnout na konci letošního roku. Letoun má větší dolet než jeho předchůdce, lepší aerodynamické vlastnosti, je bezpečnější a lehčí. Aero Vodochody už má objednávku na čtyři desítky strojů, o dalších jedná.
NATO

Obranná spolupráce EU krotí napětí v NATO. O české nápady má PESCO zájem

Lucemburk - Dnešního jednání ministrů obrany a zahraničí EU v Lucemburku se za Česko účastnil náměstek ministryně obrany Jakub Landovský. Funkční projekty spolupráce zemí EU v obranné oblasti mohou podle něj pomoci na blížícím se summitu NATO ztlumit případné rozpory mezi USA a evropskými členy aliance. Česko do další vlny trvalé strukturované spolupráce, označované zkratkou PESCO, nabídne tři konkrétní projekty.
Aero Vodochody představilo letoun L-159. Slavnostního aktu se zúčastnili i premiér Bohuslav Sobotka a nový ministr průmyslu Jiří Havlíček

Aero Vodochody plánuje stavbu čtyř nových letounů L-159

Odolena Voda - Aero Vodochody plánuje stavbu čtyř nových letounů L-159, budou sloužit k testování i jako ukázkové pro možné klienty. Práce na prvním začnou v druhé polovině roku. Společnost chce obnovit sériovou výrobu ukončenou v roce 2003. Podle vedoucího výroby Aera Vodochody Jiřího Linky nyní Aero ověřuje technologie a provádí letové zkoušky na firemním prototypu. Řekl to dnes ČTK.
Aero Vodochody představilo nový letoun L-159

Aero Vodochody představilo nový letoun L-159 +FOTO

Odolena Voda (u Prahy) - Aero Vodochody dnes představilo nový letoun L-159, ve společnosti by mohla být obnovena i jeho sériová výroba. Aero jedná se třemi zájemci včetně Iráku, řekl na tiskové konferenci v Aeru Vodochody premiér Bohuslav Sobotka. Pokud by byl podepsán nový kontrakt, mohla by sériová výroba podle mluvčí Aera Terezy Vrublové být spuštěna za několik měsíců.

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Aktualizováno před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Bývalý prezident Donald Trump mluví s médii, když opouští soudní síň poté, co byli v jeho trestním procesu u Manhattanského trestního soudu v New Yorku v pátek 19. dubna 2024 vybráni poslední porotci.

Donald Trump otáčí: Přežití Ukrajiny je pro USA důležité

Donald Trump sdělil, že přežití Ukrajiny je pro USA důležité. Agentura  Reuters tuto změnu popisuje jako posun v tónu pár dní předtím, než budou republikáni hlasovat o balíčku pomoci ve výši 61 miliard dolarů ve Sněmovně reprezentantů USA. Informuje deník The Guardian.

před 2 hodinami

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti.

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

před 2 hodinami

Předseda sněmovny Mike Johnson (R-La.) v Kapitolu USA poté, co sněmovna v pátek 19. dubna 2024 schválila pravidlo o balíčku zahraniční pomoci.

Jste Chamberlain nebo Churchill? Napětí v americkém Kongresu roste

Dnes, v sobotu čeká celý svět na to, jak američtí kongresmani rozhodnou o soudu Ukrajiny, a tím i celé Evropy při hlasování o pomoci napadené země před ruským agresorem. V americkém Kongresu atmosféra houstne, protože dnešní odpoledne amerického času se vše rozhodne.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 6 hodinami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

EU chystá další sankce proti Rusku. Zaměří se na osoby, které obchází ty stávající

Evropská unie připravuje 14. balík sankcí vůči Rusku za jeho pokračující agresi proti Ukrajině. Informovala o tom v pátek agentura DPA s odvoláním na vysoce postaveného představitele EU.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy