Afrin (Sýrie)

Emmanuel Macron, prezident Francie

Macron se vložil do turecko-kurdské války v Sýrii, Ankara ho poslala k šípku

Paříž/Ankara - Francouzský prezident Emmanuel Macron se ve čtvrtek setkal v Paříži s delegací syrských Kurdů. Posléze vydal Elysejský palác prohlášení, podle kterého se Francie nabídla jako zprostředkovatel rozhovorů mezi Tureckem a arabsko-kurdskou koalicí Syrských demokratických sil (SDF). Ankara návrh nekompromisně odmítla.
Turecká armáda (Turkish Army)

Sýrie už neexistuje? Turecko slaví, Osmanská říše se rozšiřuje. Novinářky popisují, co se skutečně děje v Afrínu

Afrín/Praha - Spojenecké oddíly turecké armády vstoupily do města Afrín, podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Svobodná syrská armáda (FSA)získala kontrolu nad celým centrem města. České novinářky Markéta Kutilová a Lenka Klicperová, které se zaměřují na blízký východ a které oblast opakovaně navštívily, s odkazem na své zdorje popisují, jak to ve městě vypadá.
Turecká armáda (Turkish Army)

Turci dobyli město Afrín. Kurdové utekli se staženým ohonem, jásá Erdogan

Ankara/Damašek - Spojenecké oddíly turecké armády dnes vstoupily do severosyrského města Afrín. Podle mluvčího Svobodné syrské armády (FSA), což je spojenec Turků, se kurdské jednotky YPG z části města stáhly. FSA podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana získala kontrolu nad celým centrem města.
Turecká armáda (Turkish Army)

Ze svých domovů v Sýrii prchají tisíce civilistů, bojuje se v Afrínu i Ghútě

Damašek - Kvůli bojům mezi Kurdy a tureckou armádu uprchlo ze severosyrského Afrínu od středy 150.000 lidí. Evakuace civilistů pokračuje ve východní Ghútě u Damašku. Ruská armáda dnes oznámila, že v minulých hodinách odtud odešlo na 11.000 lidí. Na obou místech dnes pokračovaly střety a o život při nich přišlo přes 40 lidí.
Turecká armáda (Turkish Army)

Turecká armáda drtí Kurdy: V Afrínu kontroluje už pět ze sedmi měst

Damašek - Turecká armáda a její spojenci dnes obsadili severosyrské město Džindírs v oblasti Afrín. Nevládní organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) oznámila, že tak Turecko získalo kontrolu nad pěti ze sedmi městských lokalit v regionu. Od jeho střediska, města Afrínu, vojáky a jejich spojence dělí asi deset kilometrů.
Ilustrační foto

Turecko vyzvalo USA, aby zastavilo kurdské milice u Afrínu

Ankara - Spojené státy by podle Ankary měly příslušníkům kurdské milice YPG, kteří přijíždějí z různých koutů Sýrie, zabránit v boji proti Turecku a jeho spojencům v Afrínu. Milice YPG působí v rámci arabsko-kurdské koalice SDF, jež se loni s podporou mezinárodní koalice v čele s USA významně podílela na boji proti teroristickému hnutí Islámský stát (IS).
Turecká armáda (Turkish Army)

Turci ignorují OSN a bombardují Afrín. Syrská vláda pustí konvoj do Ghúty

Damašek/Afrín - Při bombardování syrského Afrínu zahynulo 17 lidí, mezi nimiž jsou i tři členové kurdských milicí YPG. Uvedla to dnes Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Za útokem je podle ní turecké letectvo. Asadova vláda možná v neděli umožní OSN vyslat humanitární konvoj do obléhané východní Ghúty u Damašku.
Ilustrační foto

Příměří ve východní Ghútě nefunguje, navíc se zhoršila krize v Afrínu

Damašek - Ozbrojené skupiny v syrské východní Ghútě i dnes podle ruského ministerstva obrany ostřelují humanitární koridor. Ten měl sloužit v době příměří, které v pondělí vyhlásilo Rusko. Klid zbraní měl být dodržen každý den vždy pět hodin. Boje pokračují, i když jsou klidnější než v předchozích dnech.Konvoj s pomocí dnes vjel do severosyrského Afrínu.
Turecké ozbrojené složky

Turecko chystá novou bitvu v Sýrii, poslalo speciální jednotky

Ankara - Turecko vyslalo do severosyrské oblasti Afrín speciální policejní jednotky. Zúčastní se bojů v městských oblastech a budou se podílet na udržení pozic ve vesnicích, které už turecká armáda dobyla. Větší města a také středisko oblasti, město Afrín, jsou v rukou YPG.

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 51 minutami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 55 minutami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy