Aircraft Industries

letectví

Firma Aircraft Industries loni utržila téměř dvě miliardy, prodala 13 letadel

Kunovický výrobce letadel Aircraft Industries loni dosáhl tržeb 1,983 miliardy korun. Bylo to zhruba o 61 milionů korun méně než v roce 2018. Firma loni dodala deset letounů L 410 do Ruska a tři do Kazachstánu. Předloni podnik vyvezl 14 letadel, o rok dříve jich bylo 12. Většina letounů směřovala na ruský trh, který je pro firmu stěžejní.
Letadla, ilustrační foto

Aircraft Industries dokončil zalétávání prvního letounu L-410 NG, poputuje do Ruska

Kunovický výrobce letadel Aircraft Industries (AI) dokončil zalétávání prvního sériově vyrobeného letounu L-410 NG (New Generation). Ještě letos stroj dodá zákazníkovi do Ruska. Další tři až čtyři letouny nové generace, které jsou modernizovanou verzí stroje L-410 UPV-E20, chce firma vyrobit v příštím roce. I tyto letouny pravděpodobně poputují na ruský trh, řekla dnes novinářům generální ředitelka společnosti Ilona Plšková.
letectví

Aircraft Industries loni utržil dvě miliardy korun, prodal 14 letadel

Kunovický výrobce letadel Aircraft Industries (AI) loni dosáhl tržeb 2,03 miliardy korun za prodej vlastních výrobků, služeb a zboží. Je to zhruba o 128 milionů Kč více než v roce 2017. Vliv na pozitivní hospodaření firmy za loňský rok měla především dodávka 13 letadel L-410 do Ruska a jednoho do Arménie. Předloni firma na ruský trh, který je pro ni stěžejní, vyvezla 11 letadel, v roce 2016 jich bylo devět. Zisk společnosti za loňský rok činil přes 219 milionů korun, meziročně asi o 24 milionů Kč méně. Vyplývá to z výroční zprávy firmy uveřejněné ve Sbírce listin.
letectví

Tři české letouny L 410 zamíří do Číny, firma Aircraft Industries podepsala kontrakt

Kunovický výrobce letadel Aircraft Industries (AI) připravuje prodej tří letounů L 410 do Číny. Létat s nimi bude společnost Yingan General Aviation. Nová letadla využije pro regionální leteckou dopravu. Kontrakt už je podepsaný, k uskutečnění prodeje však ještě společnosti AI chybí ověření potřebné certifikace. Firma by je ráda získala letos.
letectví

V Rusku začne výroba českých letadel L-410

Ruský majitel kunovického výrobce letadel Aircraft Industries otevřel koncem loňského roku v Jekatěrinburgu závod na montáž letounů L-410. Výrobu v Česku to podle odborů neohrozí, týkat se má zatím šesti kusů ročně.
Ilustrační foto

Aircraft Industries dluží zaměstnancům miliony korun, tvrdí odbory

Kunovice - Aircraft Industries (AI) dluží podle odborů zaměstnancům na benefitech, jako jsou stravenky a flexi pasy, několik milionů korun. Může to být šest sedm milionů, řekl ČTK odborový předák Josef Mikula. Odbory dnes vydaly prohlášení, kde žádají písemnou garanci vyrovnání všech závazků s uvedením termínů. Trvají i na prohlášení ruských majitelů, že v Kunovicích bude výroba letadel L-410 zachována.
Výroba L-410 v Aircraft Industries zůstane, ujišťuje firma. Stávková pohotovost ale trvá

Výroba L-410 v Aircraft Industries zůstane, ujišťuje firma. Stávková pohotovost ale trvá

Kunovice - Vedení kunovické továrny na letadla Aircraft Industries (AI) dnes potvrdilo, že modernizovaný dopravní letoun L 410 NG (New Generation) se bude vyrábět v Kunovicích na Uherskohradišťsku. ČTK o tom informoval Petr Krenar z obchodního oddělení firmy. Odbory se však bojí útlumu výroby v Kunovicích a jejího převedení do Ruska, odkud jsou majitelé firmy. Ve středu ráno odboráři vyhlásili časově neomezenou stávkovou pohotovost. Potrvá minimálně do 30. září, řekl dnes ČTK předseda odborové organizace Josef Mikula.
Firmy, ilustrační foto

Aircraft Industries ve stávkové pohotovosti: Odbory se bojí převedení firmy do Ruska

Kunovice - Odboráři kunovické továrny výrobce letadel Aircraft Industries (AI) dnes ráno vyhlásili stávkovou pohotovost bez časového omezení. ČTK to řekl předseda odborové organizace Josef Mikula. Odboráři se bojí útlumu výroby v Kunovicích a jejího převedení do Ruska, odkud jsou majitelé firmy. Vedení na dotazy ČTK nereagovalo. Na dnešní schůzce se zaměstnanci podle Mikuly ředitelka firmy na vyhlášení stávkové pohotovosti reagovala tím, že majitelé nemají zájem výrobu přesunout. Mikula poté ČTK řekl, že stávková pohotovost přesto trvá a odbory chtějí po majitelích písemnou záruku, že výroba v Kunovicích bude zachována.
Ilustrační foto

Věřitel vzal zpět insolvenční návrh na Aircraft Industries

Kunovice - Společnost Aero Vodochody Aerospace vzala zpět insolvenční návrh na kunovického výrobce letadel Aircraft Industries. Firma totiž Aeru uhradila pohledávky. ČTK to dnes zjistila z insolvenčního rejstříku. Aircraft Industries čelí návrhu na insolvenci od 3. května. Společnost nedávno uhradila pěti věřitelům uvedeným v návrhu asi 62,5 milionu korun.
Ilustrační foto

Aircraft Industries chce dluhy vyřešit do konce roku, pracuje na nových zakázkách

Kunovice - Kunovický výrobce letadel Aircraft Industries, který čelí od úterka návrhu na insolvenci, chce dluhy vyřešit do konce letošního roku. Firma uvedla, že má uzavřeny kontrakty na dodávku letadel L 410 UVP-E20. Byl zahájen převod záloh od kupujících, sdělila ČTK Nora Strádalová z marketingového oddělení Aircraft Industries.
Ilustrační foto

Aircraft Industries čelí insolvenčnímu řízení, dluží přes 400 milionů

Uherské Hradiště - Kunovický výrobce letadel Aircraft Industries čelí od dneška návrhu na insolvenci, který podala firma Aero Vodochody Aerospace. ČTK to zjistila z insolvenčního rejstříku. Podle České televize dluhy společnosti převyšují 400 milionů korun. Aircraft Industries se potýká s problémy kvůli nedostatku zakázek.

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 13 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Zimní počasí se vrací na hory i do nížin. Meteorologové vydali dvě výstrahy

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy