Alena Vitásková

Alena Vitásková

Vitásková na hlavu státu kandidovat nebude, nechce do šedi ostatních kandidátů

Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková nebude kandidovat na prezidentku republiky. Sdělila to dnes ČTK. Uvedla, že se jí nepodařilo sehnat 100.000 podpisů voličů. Jejich získání si stanovila jako podmínku své účasti v lednových volbách. Dnes je poslední den, kdy mohou zájemci o boj o Pražský hrad podat svou kandidaturu. 
Alena Vitásková

Vitásková dostane za trestní stíhání 600 tisíc korun, chtěla miliony

Bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková neuspěla s požadavkem na odškodné 48,5 milionu korun za své trestní stíhání v kauze solárních elektráren. Ministerstvo spravedlnosti jí za způsobenou nemajetkovou újmu vyplatí celkem 600.000 korun. Dnes to potvrdil pražský městský soud, který zamítl odvolání jak Vitáskové, tak i státu.
Alena Vitásková

Někdejší šéfka ERÚ Vitásková chce kandidovat na prezidentku

Někdejší šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková bude kandidovat na prezidentku. Oznámila to v tiskové zprávě. Podrobnosti ke své kandidatuře plánuje představit po stanovení termínu a podmínek voleb. ČTK řekla, že do voleb bude chtít jít díky petičním podpisům občanů, které nyní začne sbírat.
Alena Vitásková

Vitásková žádá za stíhání a ušlý zisk přes 200 milionů korun

Soud sloučil žaloby někdejší šéfky Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové, které se týkají odškodnění za její trestní stíhání v kauze solárních elektráren. Manažerka tak nyní v jediném soudním řízení žádá od státu zhruba 49 milionů korun za nemajetkovou újmu.
Alena Vitásková

ČT má Vitáskové zaplatit 20 tisíc. Výroky v reportáži byly nepravdivé, rozhodl soud

Bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková má nárok na odškodné 20.000 korun od České televize (ČT). Dnes o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 4, verdikt není pravomocný. Vitásková se domáhala půl milionu korun za výroky, které zazněly o jejím trestním stíhání v hlavní zpravodajské relaci ČT. Podle ní byly nepravdivé. Soud jí přiznal odškodnění za jeden z nich. Česká televize se proti rozsudku podle mluvčí Karolíny Blinkové zřejmě odvolá.
Česká televize

Česká televize nemusí platit půl milionu Vitáskové kvůli roztržené obálce

Česká televize (ČT) zatím nemusí vyplatit bývalé šéfce Energetického regulačního úřadu Aleně Vitáskové půl milionu korun. Dnes o tom rozhodl odvolací senát. Soud ženě požadované odškodné za nemajetkovou újmu původně přiznal, protože ČT na žalobu zdánlivě nijak nezareagovala. Ukázalo se ovšem, že televize poslala reakci s 300 stranami příloh v obálce, která se roztrhla, a Česká pošta ji proto soudu vůbec nedoručila.
Česká televize

Česká televize má zaplatit Vitáskové 500 tisíc, dle soudu nezareagovala na její žalobu včas

Česká televize (ČT) má zaplatit bývalé šéfce Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleně Vitáskové půl milionu korun jako náhradu za nemajetkovou újmu. Vyplývá to z nepravomocného rozsudku, který má ČTK k dispozici. ČT podle soudu včas nezareagovala na žalobu Vitáskové, a soud tak dovodil, že televize s nárokem souhlasí. ČT se odvolala, a věcí se proto bude příští týden zabývat ještě Městský soud v Praze.
Alena Vitásková

Soud zprostil Alenu Vitáskovou obžaloby ze zneužití pravomoci

Krajský soud v Brně dnes jako odvolací soud zprostil obžaloby bývalou šéfku Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou. Státní zastupitelství ji mimo jiné vinilo ze zneužití pravomoci, když jmenovala místopředsedkyní úřadu bývalou nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou. Podle rozhodnutí brněnského soudu skutek nebyl trestným činem.
Energetický regulační úřad

Exšéfová odboru licencí ERÚ definitivně osvobozena, soud potvrdil verdikt

Olomoucký vrchní soud dnes definitivně zprostil obžaloby ze zneužití pravomoci úřední osoby bývalou vedoucí odboru licencí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Michaelu Schneidrovou. Potvrdil tak rozsudek brněnského krajského soudu, proti němuž se žalobce odvolal. Schneidrová byla souzena kvůli části kauzy solárních elektráren na Chomutovsku. Původně byla odsouzena k sedmi letům vězení, věc ale vrátil krajskému soudu Nejvyšší soud.Řízení se původně týkalo i bývalé předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové, i ona byla už dřív zproštěna.
soudy

Ústavní soud odmítl stížnosti bratrů Zemkových, nepodmíněné tresty platí

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnosti bratrů Zemkových, potvrdil tak nepodmíněné tresty v kauze chomutovských solárních elektráren. Zároveň soud odmítl stížnosti čtyř dalších aktérů kauzy. Kromě Alexandra a Zdeňka Zemkových se na soud obrátili Vladimír Čimpera, Jaroslav Krym, Karel Šupina a Jan Hudeček. ČTK to zjistila z databáze soudu. Z výroku ÚS vyplývá, že oba Zemkové jsou ve výkonu trestu.
Alena Vitásková

Vitásková vyvázne bez trestu? Soud opět řeší kauzu solárních elektráren

Krajský soud v Brně po zásahu Nejvyššího soudu (NS) dnes znovu otevřel část kauzy solárních elektráren na Chomutovsku Zdeněk-Sun a Saša-Sun. Žalobce navrhl zprostit obžaloby bývalou předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou, v případě bývalé vedoucí odboru licencí ERÚ Michaely Schneidrové navrhl sedmiletý trest.
Alena Vitásková

Vitásková dostala za zneužití pravomocí podmíněný trest

Jihlavský soud dnes uložil bývalé předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleně Vitáskové za zneužití pravomoci podmíněný trest dva roky vězení s odkladem na 30 měsíců. Soud tím zopakoval loňský verdikt zrušený později odvolacím soudem. Obhájkyně Vitáskové i státní zástupce, který pro Vitáskovou navrhoval 3,5 roku vězení, se proti rozsudku odvolali.

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

před 8 minutami

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Írán zvedá varovný prst: Jaderný program máme k mírovým účelům, může se to ale změnit

Jaderné zbraně nemají žádné místo v nukleární doktríně Íránu, uvedl v pondělí mluvčí tamního ministerstva zahraničních věcí Násir Kanaání. Podle serveru The Times of Israel (TOI) Írán opakovaně prohlašuje, že jeho jaderný program slouží pouze k mírovým účelům, může se to ale změnit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy