Aleš Opata (generální štáb)

Aleš Opata (náčelník generálního štábu), velitelské shromáždění AČR na ministerstvu obrany

Umělá inteligence pomůže armádě při výcviku i překonat nedostatky, řekl Opata

Umělá inteligence pomůže armádě překonat nedostatky spojené se zpracováním informací nebo chybováním vojáků. Významně také ovlivní výcvik, nové technologie dokážou připravit vojáky na situace, které by si v reálné situaci nemohli vyzkoušet. Na dnešním armádním workshopu věnovanému využívání umělé inteligence v armádě to řekl náčelník generálního štábu Aleš Opata.
Miloš Zeman

Zeman varoval před jadernou válkou. Svět se přiblížil ke svému konci, řekl

Prezident Miloš Zeman v souvislosti s válkou na Ukrajině upozornil na nebezpečí hrozby jaderné války. Svět podle něj může spoléhat pouze na zdravý rozum a pud sebezáchovy alespoň některých aktérů konfliktu. Prezident to uvedl ve zdravici, kterou na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost na Pražském hradě přečetl ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák.
Aleš Opata (náčelník generálního štábu), velitelské shromáždění AČR na ministerstvu obrany

Svět bezpečnější nebude, shodli se Černochová, Fiala a Opata

Všichni tuší, že svět bezpečnější nebude a že "toho máme před sebou opravdu hodně", uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ve společném videu s premiérem Petrem Fialou (ODS) a náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou. Chce bojovat za mírová řešení a lehkomyslně "netroubit do útoku", jako ministryně je ale připravena k těžkým rozhodnutím.
Aleš Opata (náčelník generálního štábu), velitelské shromáždění AČR na ministerstvu obrany

Generál Opata skončí v čele české armády

Náčelník generálního štábu Aleš Opata skončí v čele české armády. Českému rozhlasu Radiožurnálu to dnes řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Opata podle ní nemá o funkci dále zájem a odejít by mohl v červnu. Ministryně již oslovila dva až tři možné nástupce, kterých se ptá na jejich vize. Opata vede českou armádu od května 2018.
Aleš Opata (náčelník generálního štábu), velitelské shromáždění AČR na ministerstvu obrany

Česku v obraně ujíždí vlak se spojenci i protivníky, řekl Opata

Česku ujíždí v obraně vlak, a to se spojenci i s protivníky, domnívá se náčelník generálního štábu armády Aleš Opata. Na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost opětovně upozornil na potřebu modernizace armády. Peníze do ní vložené podle něj nejsou plýtváním, ale investicí do zajištění obrany.
Ilustrační fotografie

Sněmovní výbor vyzval vládu, aby vrátila pět miliard korun armádě

Sněmovní výbor pro obranu vyzval vládu, aby nejpozději do konce února vrátila armádě pět miliard korun. V opačném případě bude ohrožená její modernizace nebo obranyschopnost České republiky. Jednomyslně se na tom shodli členové výboru, kteří se dnes zúčastnili jeho jednání.
Andrej Babiš a Miloš Zeman, velitelské shromáždění AČR na ministerstvu obrany

Za pádem vrtulníku s Tichou mohou stát teroristé, tvrdí Zeman. Není jasné, jak na to přišel

Příčinou pádu vrtulníku na vojenské misi na Sinaji, při němž zemřela i štábní praporčice Michaela Tichá, nemusela být podle prezidenta Miloše Zemana nehoda. Nevyloučil útok islámských radikálů. Řekl to na dnešním velitelském shromáždění české armády. Náčelník generálního štábu Aleš Opata uvedl, že takové informace armáda nemá. Velení mezinárodní mise předpokládá, že za nehodu může mechanická závada. Vyšetřování ještě neskončilo.
Miloslava Vostrá

KSČM vydírá vládu. Vostrá trvá na požadavku nezvyšovat rozpočet armády

Předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM) trvá na tom, že rozpočet ministerstva obrany na příští rok by neměl vzrůst o deset miliard korun proti letošnímu, jak o tom v pondělí rozhodla vláda při hlasování o státním rozpočtu na rok 2021. Námitky proti plánu vznesli komunisté, kteří dosud menšinový kabinet ANO a ČSSD podporovali, minulý týden.
Armáda České Republiky

Obrana uzavřela smlouvu s Českou zbrojovkou, firma dodá až 39 tisíc zbraní

Ministerstvo obrany dnes uzavřelo rámcovou smlouvu s Českou zbrojovkou na nákup až 39.000 ručních zbraní. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Od české společnosti si armáda pořídí útočné pušky Bren 2, pistole CZ P-10 nebo podvěsné granátomety. Za zbraně zaplatí až 2,35 miliardy korun, cena bude záviset na počtu skutečně objednaných kusů zbraní podle potřeb armády. Čeští vojáci už zbraně od České zbrojovky používají.
Aleš Opata (náčelník generálního štábu), velitelské shromáždění AČR na ministerstvu obrany

Protivník je o generaci před armádou ČR. Není čas zpomalit modernizaci, apeluje Opata

Léta zanedbávání nechaly z armády jen torzo. Na velitelském shromáždění armády to dnes řekl náčelník generálního štábu Aleš Opata. Spojenci se jí podle něj vzdalují a potencionální protivník se dostává o generaci před ni. Není proto podle něj čas modernizaci armády zpomalit. Za své priority označil vojáky, přezbrojení armády, takzvané projekty okamžitého dopadu, systém velení a řízení a získání nových schopností.
Hřbitov, ilustrační foto

Česko se loučilo s Lubošem Dobrovským (†87), na pohřeb dorazila řada politiků

Na poslední rozloučení s někdejším ministrem obrany, diplomatem a disidentem Lubošem Dobrovským přišlo dnes do strašnického krematoria v Praze několik stovek lidí. Pohřbu osobnosti, která se podílela na porevolučním směřování Česka, se zúčastnila jeho rodina i přátelé z širokého spektra společenského života, přítomni byli bývalí i současní politici. U rakve drželi čestnou stráž vojáci.
Ministerstvo obrany

Předražené radary pro českou armádu? Metnar a Opata zakázku hájí

Interní kontrola ministerstva obrany podle ministra Lubomíra Metnara (za ANO) nenalezla chyby v nákupu pasivních radarů Věra NG. Na tiskové konferenci dnes společně s náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou a dalšími zástupci ministerstva obrany zakázku od české firmy ERA za 1,5 miliardy korun hájil. Kritici ministerstvu vyčítají to, že je nákup radiolokátorů předražený. Poukazují na tendr Severoatlantické aliance, která si radary pořídila za 433 milionů korun bez DPH. Podle ministerstva obrany má ale NATO výrazně odlišný systém. Podle Metnara je cena odpovídající.

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Zdroj: David Holub

Další zprávy