Alexandr Petrov a Ruslav Boširov (novičok)

Vladimir Putin složil prezidentskou přísahu (7.5.2018).

Před kým se Putin třese? Moc nad agenty GRU má jiný muž

Moskva - Ruská vojenská rozvědka GRU je poslední měsíce terčem posměchu. Série skandálů, kdy byly odhaleni její agenti údajně odpovědní za otravu dvojitého agenta Sergeje Skripala a neúspěšný pokus proniknout do počítačové sítě Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), podle ruských médií měla mít dozvuk až na nejvyšších místech. Obsáhlá dokumentace vzestupu dříve opomíjené zpravodajské služby shromážděná německým deníkem Der Spiegel však ukazuje, že GRU má v dnešním ruském špionážním světě neobvykle silnou, až dominantní pozici, kterou neohrozí ani současná potupná situace.
Alexandr Petrov a Ruslav Boširov

Lékař GRU Miškin dostal od Putina řád. Důkaz byl v domě babičky, píše Bellingcat

Alexandr Miškin, lékař ve službách ruské vojenské rozvědky GRU, který se pod jménem Alexandr Petrov údajně podílel na travičském útoku proti Sergeji Skripalovi, byl stejně jako jeho druh Anatolij Čepiga vyznamenán titulem Hrdina Ruska. Uvedla to dnes na svém webu mezinárodní investigativní skupina Bellingcat. O vyznamenání rozhodl zvláštním dekretem prezident Vladimir Putin.
Vladimir Putin, ruský prezident

Putinovi rupnou nervy? Skandály ruských agentů mohou skončit čistkou v GRU

Série skandálů kolem ruských tajných agentů působících v zahraničí může v brzké době skončit čistkou ve vojenské rozvědce GRU. Píší o tom dnes některá ruská média v souvislosti s možným odhalením totožnosti druhého údajného ruského agenta, který se v březnu na jihu Anglie podílel na pokusu otrávit armádním jedem bývalého ruského špiona Sergeje Skripala.
Alexandr Petrov a Ruslav Boširov

Novináři z Bellingcat odhalili druhého Rusa podezřelého z útoku na Skripala

Pravé jméno druhého z Rusů, které Británie viní z útoku na bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala v Anglii, je Alexandr Miškin a je to lékař ruské vojenské rozvědky GRU. Tvrdí to investigativní web Bellingcat, který se odvolává na veřejné zdroje a svědectví mužových známých. Bellingcat dnes rovněž uvedl, že má k dispozici naskenovanou kopii Miškinova pasu. Podrobné informace se Bellingcat chystá zveřejnit v úterý ve 14:00 SELČ. Londýnská policie podle agentury Reuters uvedla, že spekulace o skutečné totožnosti obviněných nebude komentovat.
Alexandr Petrov a Ruslav Boširov

Na otravě Skripalových se měl podílet třetí muž. Británie ví kdo

Britská tajná služba identifikovala třetího člena ruské rozvědky, jehož podezírá z podílu na březnovém pokusu o vraždu dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v anglickém Salisbury. Napsal to dnes britský deník The Telegraph. Rusko podíl na otrávení Skripala a jeho dcery odmítá.
Alexandr Petrov a Ruslav Boširov

Možného traviče Skripalových poznaly jeho sousedky v rodné vsi

Respektovaný ruský list Kommersant hovořil s obyvateli malé vsi na ruském Dálném východu, kde žil jeden ze dvou Rusů podezřelých z otravy bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v anglickém Salisbury. Dotyčný byl ve středu v britském tisku identifikován jako plukovník ruské armádní rozvědky GRU Anatolij Čepiga. Na veřejnosti vystupoval jako Ruslan Boširov, který do Salisbury zavítal jako zvídavý turista, stejně tak jeho společník Alexandr Petrov.
Alexandr Petrov a Ruslav Boširov

Práskač mezi ruskými agenty? Tajná služba hledá zdroj úniku informací

Moskva - Ruská tajná služba FSB hledá zdroj, který poskytl novinářům osobní údaje dvou údajných pachatelů březnové otravy ruského agenta Sergeje Skripala v Británii. Napsala to dnes ruská tisková agentura Rosbalt. Informace o pasech údajných agentů vojenské rozvědky Alexandra Petrova a Ruslana Boširova a o jejich cestách do ciziny se v minulých dnech objevily v ruském i zahraničním tisku.
Alexandr Petrov a Ruslav Boširov

Komanda ruských agentů v Evropě? Novináři narazili na další podezřelá čísla pasů

Moskva - Ruští novináři objevili skupinu podezřelých Rusů, kterým úřady vystavily pasy s pořadovými čísly blízkými údajům v pasech Ruslana Boširova a Alexandra Petrova, údajných agentů ruské vojenské rozvědky a útočníků na bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala v Británii. Petrohradský server Fontanka dnes napsal, že zjištěné osoby udávaly jako své bydliště adresu hlavní správy generálního štábu ruské armády, což je jiné označení pro vojenskou rozvědku GRU.
Vladimir Putin, ruský prezident

Otrávení Skripala? Rusku docházejí argumenty, moderátorka stěží zadržela smích

Moskva/Londýn - Útok na dvojitého tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dceru v Salisbury zosnovali Rusové, ale nemusel jej nutně schválit prezident Vladimir Putin, napsal dnes v listu The Guardian ruský novinář Alexej Kovaljov. Když dva muži, které britské úřady obvinili z útoku, ve čtvrtek v ruské státní televizi tvrdili, že se do Salisbury vydali dvakrát prohlédnout si katedrální věž, moderátorka jen stěží zadržela smích, konstatuje novinář. Podle jeho názoru má dvojice stále co vysvětlovat - například proč se jejich pasy liší jen jediným číslem.
Alexandr Petrov a Ruslav Boširov

Rusové byli v Salisbury, útok na Skripala ale popírají: Normální chlapi u sebe nemají ženský parfém

Moskva - Dva Rusové stejných jmen jako muži, které britské úřady obvinily z útoku na dvojitého tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dceru v Salisbury, tvrdí, že s tímto zločinem nemají nic společného, byť potvrdili, že v březnu toto město navštívili jako turisté. Uvedli to v rozhovoru, který odvysílala ruská televizní stanice RT. Britská vláda dala v první reakci najevo, že je přesvědčená o jejich vině, a rozhovor označila za "mlžení a lži".
Vladimir Putin, ruský prezident

Rusko si prokleplo údajné útočníky na Skripala. Putin jim na dálku poslal vzkaz

Vladivostok/Londýn - Dva Rusy, které britští vyšetřovatelé označili za pachatele březnového útoku na dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru, ruské úřady znají. Jsou to civilisté a nejsou to žádní zločinci. Na tiskové konferenci ve Vladivostoku to dnes řekl ruský prezident Vladimir Putin. Jeden z mužů údajně ruské státní televizi Rossija-24 řekl, že o kauze by mohl veřejně promluvit příští týden. Mluvčí britské premiérky Theresy Mayové v reakci na Putinovy výroky uvedl, že Moskva na snahy Londýna o vyšetření případu Skripalových vždy reagovala mlžením a lhaním.
Julije Skripalová

Vražedné komando s novičokem, píše tisk. Proč jela Skripalová do Británie? Nové informace

Londýn - Julije Skripalová, kterou spolu s jejím otcem, bývalým ruským agentem Sergejem Skripalem, otrávili v březnu nervově paralytickou látkou novičok, přijela do Británie, aby otci oznámila, že se bude vdávat. Informoval o tom americký list The New York Times (NYT). Britský bulvární list The Daily Mirror uvedl, že vyšetřovatelé kromě dvou agentů ruské vojenské rozvědky GRU Alexandra Petrova a Ruslana Boširova podezřívají z podílu na otrávení Skripalových ještě další čtyři Rusy.
Alexandr Petrov a Ruslav Boširov

Útok ruských agentů na Skripala? Vyšetřovatelé mají novou stopu, prý je klíčová

Ženeva/Londýn - Dva příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU, které britští vyšetřovatelé podezírají z pokusu o otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery, létali podle jejich informací před činem velmi často do švýcarské Ženevy. Itinerář jejich cest sestavil britský deník The Daily Telegraph, který získal údaje o jejich letenkách. Podle listu se proto nyní vyšetřování soustředí na to, co oba muži v Ženevě dělali a s kým se během svých cest setkávali.
Alexandr Petrov a Ruslav Boširov

Ruský senátor si utahuje z fotek útočníků na Skripala. "Odhalil", kdo na nich je

Moskva - Šéf zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Sergej Kosačov se domnívá, že na fotografiích, které podle britských úřadů zachycují muže podezřelé z pokusu o vraždu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Británii, nejsou občané Ruska. Kosačov rovněž naznačil, že důkazy, které předkládá Británie, jsou vykonstruované. Jeho slova dnes citovala ruská tisková agentura TASS.
Moskevský kreml

Kreml vystartoval kvůli kauze Skripal, fotky mu "nic neříkají". Západ stojí za Mayovou

Moskva/Londýn - Kreml dnes opět popřel jakýkoli podíl Ruska na březnovém útoku nervovým jedem na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala na jihu Anglie. Středeční obvinění Londýna, že akci schválili vysocí ruští představitelé, označil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov za nepřijatelné. Na otázku, zda Moskva prověří totožnost dvojice údajných příslušníků ruské vojenské rozvědky GRU podezřelých z útoku, Peskov odpověděl, že ruská vláda takovou žádost nedostala.

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 8 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy