Alexandre Benalla

Alexandre Benalla

Kauza Benalla: Kolik „krásných chlapců" ještě u Macrona běhá?

Vypadá to jako velké „prezidentské trápení". Ale „aféra Benalla" není pouze nějakým pochybením jednoho muže. Alexandre Benalla, ochránce a blízký bezpečnostní poradce prezidenta Francouzské republiky, v těchto dnech čelí obvinění za „nepravdivé výpovědi". Je na čase dát do pořádku fungování Élysejského paláce, píše editorial konzervativního listu Le Figaro.
Emmanuel Macron

Macron a Benalla? Skandál v Elysejském paláci je vážnější, než se myslelo

Vyšetřovací komise francouzského Senátu, která se zabývala skandálem kolem Alexandra Benally, dnes vyzvala ke stíhání tohoto bývalého poradce prezidenta Emmanuela Macrona za "falešné svědectví". Stejné kroky požaduje vůči někdejšímu zaměstnanci Macronovy strany LREM Vincentu Craseovi, informovala agentura AFP. Oba muži jsou od úterka ve vazbě kvůli vyšetřování incidentu z loňského května, kdy se zřejmě vydávali za policisty a napadli účastníky pařížské protivládní demonstrace.
Alexandre Benalla

Macronův exporadce Benalla je ve vazbě, dohnala ho kauza diplomatických pasů

Bývalý bezpečnostní poradce francouzského prezidenta Emmanuela Macrona Alexandre Benalla je kvůli podezření ze zneužití diplomatických pasů ve vazbě. Oznámil to dnes pařížský prokurátor. Kauza kolem Benallových cestovních dokumentů od konce loňského roku opět otřásá pozicí francouzského prezidenta, už tak oslabenou protesty sociálního hnutí takzvaných žlutých vest.
Alexandre Benalla

Macronův exporadce, který mlátil demonstranty, vrátil diplomatické pasy

Bývalý bezpečnostní poradce francouzského prezidenta Emmanuela Macrona Alexandre Benalla vydal policii diplomatické pasy, které podle médií po odchodu z Elysejského paláce dál neoprávněně používal. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informovala agentura AFP. Kauza kolem Benallových cestovních dokumentů na konci minulého roku otřásla pozicí francouzského prezidenta, již tak oslabenou protesty sociálního hnutí žlutých vest.
Emmanuel Macron

Macron přiznal kontakty s Benallou i po jeho propuštění, dostával podivné vzkazy

Francouzský prezident Emmanuel Macron svým poradcům přiznal, že si od loňského léta vyměnil se svým bývalým spolupracovníkem Alexandrem Benallou dva vzkazy. Elysejský palác Benallu loni v létě propustil kvůli jeho kontroverznímu zásahu při prvomájové demonstraci. Ve Francii se debatuje o tom, jak to, že i potom Benalla používal diplomatický pas a komunikoval s Macronem.
Alexandre Benalla

Skandál ve Francii bobtná. Benalla po odchodu z funkce komunikoval s Macronem

Bývalý bezpečnostní poradce francouzského prezidenta Alexandre Benalla dnes prohlásil, že i po svém propuštění z Elysejského paláce si pravidelně vyměňoval názory s Emmanuelem Macronem prostřednictvím aplikace Telegram. Důkazy o tom si podle svých slov uschoval ve svém mobilním telefonu. Elysejský palác podle agentury AFP ujišťoval, že neudržuje žádný kontakt s Benallou od jeho propuštění letos v létě poté, co začal být vyšetřován kvůli násilí spáchanému během prvomájové demonstrace v Paříži.
Alexandre Benalla

Další problém Macronova exporadce Benally: Přiznal, že zneužil diplomatické pasy

Bývalý bezpečnostní poradce francouzského prezidenta Emmanuela Macrona Alexandre Benalla dnes přiznal, že i po odchodu z funkce v Elysejském paláci používal diplomatické pasy. Zároveň slíbil, že je v následujících dnech vrátí, informovala agentura AFP. Nové dějství aféry Benally, který letos v létě musel odejít z Macronových služeb kvůli násilnostem na prvomájové demonstraci, znovu otřáslo prezidentovou pozicí, již tak oslabenou protesty žlutých vest.
Alexandre Benalla

Zneužil Macronův exporadce pasy? Kontroverzního Benallu si podá prokuratura

Novou kapitolou aféry kolem bývalého bezpečnostního poradce francouzského prezidenta Emmanuela Macrona se bude zabývat justice. Ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian dnes totiž oznámil, že státnímu zastupitelství předloží případ možného zneužití diplomatických pasů, kterého se podle médií Alexandre Benalla dopustil. Informovala o tom agentura AFP. Elysejský palác musel Benalla opustit již letos v létě kvůli násilnostem na prvomájové demonstraci.
Alexandre Benalla

Macronův exporadce má opět potíže. Neoprávněně používal diplomatický pas

Ve Francii se opět rozhořela kauza kolem bývalého bezpečnostního poradce francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, která pařížskou politikou otřásala už letos v létě. Alexandre Benalla, který musel Elysejský palác opustit kvůli násilnostem, jichž se dopustil na prvomájové demonstraci, používá podle médií k cestování i po odchodu z funkce diplomatický pas. Ministerstvo zahraničí chystá právní kroky, informovala dnes agentura AFP.

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

Pavel navrhl dva kandidáty na ústavní soudce, je mezi nimi Jiří Přibáň

Prezident Petr Pavel v pondělí navrhl další dva kandidáty na ústavní soudce, kterými jsou Jiří Příbáň a Tomáš Langášek. Pavel už od loňského nástupu do funkce hlavy státu jmenoval celkem osm nových členů Ústavního soudu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy