Amy Klobucharová (senátorka USA)

Pete Buttigieg

Volební superúterý v USA: Buttigieg a Klobucharová podpořili Bidena

Před demokratickými primárkami a shromážděními ve čtrnácti amerických státech podpořili bývalého viceprezidenta Joea Bidena tři jeho bývalí soupeři. Na podporu jeho boje o demokratickou nominaci do prezidentských voleb vystoupili na akci v Dallasu někdejší starosta města South Bend Pete Buttigieg, senátorka za Minnesotu Amy Klobucharová a bývalý texaský kongresman Bete O'Rourke, informovala dnes agentura Reuters.
Bernie Sanders, americký senátor (Vermont)

První test před etnicky různorodými voliči. Primárky demokratů se přesouvají do Nevady

Souboj amerických demokratů o možnost postavit se v listopadových volbách republikánskému prezidentovi Donaldu Trumpovi se v sobotu přesune do státu Nevada. Podle průzkumů tam má největší šanci na vítězství Bernie Sanders, který díky rostoucí podpoře v posledním týdnu předběhl dosavadního favorita Joe Bidena. Republikáni v tomto státě svého kandidáta vybírat nebudou, z rozhodnutí nevadského vedení strany totiž připadnou všichni delegáti na letní nominační sjezd automaticky Trumpovi.
Michael Bloomberg

Bloomberg poprvé v TV debatě demokratů. Rivalové na něj nevybíravě útočili

S tvrdými útoky se musel vypořádat americký miliardář a mediální magnát Michael Bloomberg, který se ve středu poprvé zúčastnil televizní debaty se soupeři o demokratickou nominaci do letošních prezidentských voleb. Do klání ve státu Nevada se kvalifikoval díky rostoucí podpoře v průzkumech veřejného mínění. Pod tlak se však v diskusi dostal také senátor Bernie Sanders, který je v současnosti favoritem nominačního klání.
Bernie Sanders, americký senátor (Vermont)

Bernie Sanders těsně vyhrál primárky v New Hampshire. Slavit může i Trump

Ve stranickém hlasování amerických opozičních demokratů ve státě New Hampshire v úterý zvítězil s necelými 26 procenty hlasů senátor Bernie Sanders. Těsně za ním se s 24,4 procenty umístil někdejší starosta South Bendu v Indianě Pete Buttigieg. Oba však shodně získali devět delegátů na letní nominační sjezd Demokratické strany. Bývalý viceprezident USA Joe Biden, jež byl dlouho považován za favorita demokratického nominačního klání, skončil až na pátém místě.
Pete Buttigieg

Biden a Buttigieg se pohádali. TV debata demokratů byla opět vyhrocená

Uchazeči o prezidentskou nominaci Demokratické strany se v noci na dnešek už poosmé střetli v televizní debatě. Politici se popichovali, navzájem si hodnotili volitelnost či zkušenosti, ale jeden z aktuálních favoritů nominace Bernie Sanders a také bývalý viceprezident Joe Biden vyzvali ke stranické jednotě v úsilí o vítězství nad stávajícím prezidentem Donaldem Trumpem v letošních volbách.
Pete Buttigieg

Kdo ovládne Iowu? Výsledky voleb nejisté, kandidáti na prezidenta USA slibují hory doly

Štáby uchazečů o zisk nominace Demokratické strany do listopadových prezidentských voleb v USA dnes dokončují poslední přípravy před vypuknutím prvního volebního klání v Iowě. Jelikož se v tomto málo lidnatém venkovském státě nerozhoduje ve volbách, ale v takzvaných volebních shromážděních, musí pracovníci kampaní svoje podporovatele důsledně organizovat a ujistit se, že skutečně přijdou ve správnou hodinu na správné místo, píše agentura AFP.
Harrison Ford

Děsivé změny klimatu? Herec Harrison Ford se na konferenci navezl do Trumpa

Americký herec Harrison Ford se dnes v Dubaji vyslovil pro účinnější ochranu přírody a kritizoval politiky za přehlížení vědeckých poznatků. Šestasedmdesátiletý umělec známý ze ságy Star Wars nebo z filmů Indiana Jones řekl, že klimatické změny se týkají všech lidí, bez ohledu na jejich moc nebo bohatství.

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy