Andrej Plenković

Petr Fiala

Fiala se ve čtvrtek sejde s chorvatským premiérem Plenkovičem

Premiér Petr Fiala (ODS) se ve čtvrtek v Praze sejde se svým chorvatským protějškem Andrejem Plenkovičem. Jednat budou o energetické bezpečnosti, ruské invazi na Ukrajinu či evropských otázkách a českém předsednictví v Radě Evropské unie. V dnešní tiskové zprávě to uvedl úřad vlády.
Andrej Plenković

Novináři a chorvatský premiér Plenković vedou tichou válku, na tiskovce byl sám

Chorvatský premiér Andrej Plenković dnes přišel s hodinovým zpožděním na ohlášenou tiskovou konferenci, novináři na něj ale nečekali a všichni před začátkem opustili budovu vlády. Stalo se tak poté, co se Plenković ve čtvrtek dostal do slovního konfliktu s žurnalistou kvůli kritickému dotazu, informovala dnes chorvatská média.
Andrej Plenković

Premiér Chorvatska má covid-19, země hlásí rekordní počet úmrtí

Chorvatský premiér Andrej Plenković se nakazil koronavirem. S odvoláním na mluvčího vlády o tom dnes informovala místní média. Již od soboty byl Plenković v izolaci, neboť nákaza se potvrdila u jeho manželky. Chorvatsko dnes zaznamenalo nejvyšší počet zemřelých s covidem-19 od začátku epidemie.
Andrej Plenković

Novou chorvatskou vládu má sestavit expremiér Plenković, seškrtá počet ministrů

Chorvatský prezident Zoran Milanović dnes pověřil sestavením nové vlády dosavadního premiéra Andreje Plenkoviče, jehož strana předminulou neděli vyhrála volby. Chorvatské demokratické společenství (HDZ) v novém parlamentu obsadí 66 ze 151 křesel a Plenković prezidentovi přinesl podpisy 76 nových poslanců, jež potvrzují, že HDZ má ve sněmovně většinovou podporu.
Andrej Plenković

Parlamentní volby v Chorvatsku vyhrála s náskokem vládní HDZ

V parlamentních volbách v Chorvatsku zvítězilo se značným odstupem vládní Chorvatské demokratické společenství (HDZ). Po sečtení 99 procent hlasů strana získala ve 151členném Saboru 66 křesel a podle názoru analytiků se jí podaří dojednat většinovou koaliční vládu. Ta se ale bude muset vypořádat s pandemií nemoci covid-19 a jejími ekonomickými dopady.
Andrej Plenković

Chorvatské volby skončily, vítězem je zřejmě vládní HDZ

lasování v dnešních parlamentních volbách v Chorvatsku skončilo. Podle průzkumu státní televize mezi voliči opouštějícími volební místnosti zvítězilo vládní Chorvatské demokratické společenství (HDZ), které by mělo získat 61 z celkových 151 křesel. Opoziční Sociálnědemokratické straně (SDP) a jejím menším spojencům by mělo připadnout 44 křesel, napsala agentura Reuters.
Zoran Milanović

Chorvatský parlament se rozpustil, volby budou v červnu nebo červenci

Chorvatský parlament se dnes očekávaně rozpustil, aby umožnil volby nového zákonodárného sboru. Termín konání stanoví prezident Zoran Milanović, ale předpokládá se, že voliči půjdou hlasovat na přelomu června a července. Rozpuštění Saboru navrhl minulý týden ve čtvrtek premiér Andrej Plenković.
Ilustrační foto

Chorvatsko chce otevřít hranice pro turisty

Chorvatsko je připraveno otevřít hranice pro občany některých zemí Evropské unie, kteří zde budou chtít trávit letní dovolenou. Prohlásil to dnes premiér Andrej Plenković, který na toto téma vede jednání s představiteli unijních zemí, včetně předsedy české vlády Andreje Babiše. Informovala o tom agentura APA.
Chorvatská vlajka

Chorvatsko poprvé šéfuje EU. Premiér Plenković představil čtyři priority

Chorvatsko bude za svého půlročního předsednictví usilovat o udržitelný rozvoj Evropské unie, silnější propojení jednotlivých států, větší bezpečnost unijních občanů a výraznější roli EU na mezinárodním poli. Na plenárním zasedání Evropského parlamentu (EP) ve Štrasburku to dnes řekl chorvatský premiér Andrej Plenković. Za největší úkoly, které Záhřeb za předsednictví v Radě EU čekají, označil jednání o dlouhodobém rozpočtu EU na období 2021 až 2027 či plánovaný brexit, do kterého zbývá 17 dní.
Zoran Milanović

Chorvatsko má po volbách problém. Premiér a nový prezident se nemohou vystát

Politické soužití s nově zvoleným levicovým prezidentem Zoranem Milanovičem bude obtížné. Po zveřejnění konečných výsledků druhého kola chorvatských prezidentských voleb, v nichž Milanović v neděli porazil dosavadní prezidentku Kolindu Grabarovou Kitarovičovou, to v noci na dnešek uvedl konzervativní premiér Andrej Plenković. Informovala o tom chorvatská média.
Slobodan Praljak

Verdikt ICTY je morálně nespravedlivý, zní z Chorvatska

Záhřeb - Předseda chorvatské vlády Andrej Plenković označil dnešní rozsudek odvolacího senátu Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) nad šesti bývalými vedoucími činiteli bosenských Chorvatů jako morálně nespravedlivý.

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

před 22 minutami

před 44 minutami

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 55 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 6 hodinami

Černochová jmenuje nového šéfa vojenské rozvědky. Berouna střídá Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy