Android

Google, ilustrační fotografie

Čína se chystá zahájit antimonopolní vyšetřování Googlu

Čína se chystá zahájit antimonopolní vyšetřování americké internetové společnosti Google. Hodlá prověřit obvinění, že firma využívá dominantní pozice svého operačního systému pro mobilní zařízení Android k potlačování konkurence. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací.
Ilustrační foto

On-line prádelny hlásí velký rozmach. Budou i v Česku?

Španělský startup Mr Jeff s prádelnami rychle roste. Firma má franšízové pobočky ve 40 zemích a na 4 kontinentech. Zakladatelé doufají, že se jí podaří prosadit i na českém trhu. On-line prádelna doručí vyprané a vyžehlené prádlo do 48 hodin.
Lítačka, nová karta v pražské dopravě

Konec lístků a karet? V Praze můžete cestovat mobilem

Pro pravidelné cestující pražské MHD dorazila jedna z nejvýznamnějších aktualizací aplikace PID Lítačka. Lidé si mohou převést své kupóny z plastové karty Lítačka do mobilních telefonů. U průvodčího či revizora se postačí prokázat mobilní aplikací. Je to další krok v modernizaci a digitalizaci městského cestování.
Huawei, ilustrační foto

Huawei představil svůj operační systém HarmonyOS, může nahradit Android

Čínská společnost Huawei Technologies představila vlastní operační systém nazvaný Harmony, je určen pro chytré telefony a další přístroje. Huawei se k jeho vývoji odhodlal, neboť americké obchodní restrikce z letošního května by mohly firmě znemožnit přístup k americkým technologiím, včetně operačního systému Android.
Google

Google couvá. Nabídne rivalům možnost získat status výchozího vyhledávače

Americká společnost Google umožní svým rivalům koupit si možnost získat status výchozího vyhledávače u nových přístrojů s operačním systémem Android nabízených v Evropě. Google to dnes oznámil na svém blogu. Návrh je další snahou firmy odvrátit hrozbu nových sankcí od Evropské komise (EK) za antimonopolní chování.
Google

Google zneužívá své postavení? Indie ho bude vyšetřovat kvůli Androidu

Indický antimonopolní úřad (CCI) nařídil vyšetřování společnosti Google kvůli podezření, že zneužívá dominantního tržního postavení svého mobilního operačního systému Android a omezuje své rivaly. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Reuters. Za stejný přečin dostal americký internetový gigant, který je součástí holdingu Alphabet, loni rekordní pokutu 4,34 miliardy eur (téměř 112 miliard Kč) od Evropské unie.
Mobily, ilustrační fotografie

Obří útok na internetové bankovnictví. Tisíce Čechů jsou v ohrožení

Praha - Desítkám tisíc tuzemských uživatelů mobilních zařízení s platformou Android hrozí napadení internetového bankovnictví. Stáhli si totiž aplikaci pro nahrávání hovorů QRecorder, která může být po aktualizaci zavirovaná. Obsažený škodlivý program Spy.Banker.AIX útočníkům umožňuje vzdálený přístup do bankovního účtu napadeného uživatele. Aplikace je běžně dostupná v oficiálním obchodě Google Play. Uvedla to dnes antivirová firma Eset, která škodlivý program odhalila.

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 4 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 5 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy