Antonio Tajani

Antonio Tajani, předseda Evropského parlamentu

Europarlament si zvolí nového šéfa ve středu, bez ohledu na summit v Bruselu

Evropský parlament zvolí svého nového předsedu podle původního plánu ve středu, a to bez ohledu na výsledek dnešního summitu Evropské unie. Oznámil to dnes šéf dosavadního EP Antonio Tajani, který zahájil ustavující schůzi nového parlamentu vzešlého z květnových voleb. Nově zvolení europoslanci do dnešního večera rozhodnou o nominacích, některé frakce již své zástupce vybraly.
Frans Timmermans

Odklad brexitu překopal eurovolby, bude se opět volit 751 europoslanců

Noční rozhodnutí summitu Evropské unie o dalším odkladu brexitu znamená, že po květnových volbách bude mít Evropský parlament opět 751 europoslanců. Zřejmě do konce října, kdy by nově měla Británie z EU odejít, v něm totiž bude zasedat tak jako dosud také 73 britských poslanců. Jejich účast a následný odchod přitom může v europarlamentu zamíchat poměry sil.
Brexit, ilustrační foto

Mimořádný summit EU: V Bruselu se řeší žádost Londýna o další odklad brexitu

V Bruselu dnes večer začal mimořádný summit Evropské unie, na kterém lídři 27 zemí opět rozhodují o žádosti Londýna odložit odchod Británie ze společenství. Začátek jednání oznámil na twitteru Preben Aaman, mluvčí šéfa vrcholných unijních schůzek Donalda Tuska. Státníci při příchodu dávali najevo ochotu vyhovět už druhé žádosti britské premiérky Theresy Mayové, jasné ale zatím úplně není, jak dlouhý odklad si přejí a s jakými podmínkami jej hodlají případně spojit.
Tomáš Zdechovský

Zmatky při hlasování o článcích 11 a 13? Zdechovský vznesl námitku

Český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) vznesl ve středu procesní námitku týkající se úterního hlasování Evropského parlamentu o kontroverzní reformě autorského práva na internetu. Své rozhodnutí, které se týkalo možnosti hlasovat o potenciálně klíčových pozměňovacích návrzích vypouštějících sporné články nové směrnice, totiž dodatečně změnilo 13 poslanců. Zdechovský dnes ČTK sdělil, že hlasování provázely zmatky, včetně potíží s tlumočením, a někteří poslanci nevěděli, o čem hlasují. Šéf europarlamentu Antonio Tajani by měl o námitce rozhodnout dnes.
Antonio Tajani, předseda Evropského parlamentu

Europarlament zrušil hlasování o silničním balíčku, je zavalen dodatky

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani zrušil dnešní plánované hlasování o nových pravidlech pro vysílání pracovníků v mezinárodní silniční dopravě. K takzvanému silničnímu balíčku, který je klíčový pro české dopravce a který rozděluje členské země EU, totiž přišlo kolem 1600 pozměňovacích návrhů. Tajanimu takový krok umožňuje jednací řád.
Dalia Grybauskaitė, litevská prezidentka

EU bude k žádosti Británie vstřícná, řekla litevská prezidentka. Jak to vidí Babiš?

Ostatní členské státy Evropské unie s velkou pravděpodobností vyhoví žádosti britské premiérky Theresy Mayové o odklad odchodu její země z EU. Otázkou, kterou musí dnes na summitu vyřešit, je délka tohoto zdržení. Novinářům to v Bruselu připomněla litevská prezidenta Dalia Grybauskaitéová, když při příchodu zmínila místo Mayovou požadovaného 30. června jen možnost prodloužení na konec května.
Antonio Tajani, předseda Evropského parlamentu

Fašista Tajani? Šéf europarlamentu obhajoval Mussoliniho, strhla se mela

Vyzdvihnutím "pozitivních" skutků italského fašistického diktátora Benita Mussoliniho vyvolal polemiku v Bruselu i v domovské Itálii předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani. Několik vlivných europoslanců dnes během bouřlivé debaty Tajaniho vyzvalo, aby vzal svá slova zpět, nebo aby odstoupil, informovala agentura AFP. Tajani se později za své výroky veřejně omluvil.
Antonio Tajani, předseda Evropského parlamentu

Brexit lze posunout maximálně o týdny, tvrdí Tajani. Varuje před největší chybou

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani podmínil možné oddálení termínu vystoupení Británie z Evropské unie tím, že odklad bude trvat nanejvýš několik týdnů. Podle něj je také zcela zásadní, aby Spojené království neopustilo unii chaotickým způsobem bez jakékoliv dohody. Tajani to dnes řekl novinám mediální skupiny Funke Mediengruppe.
Věra Jourová

V politice je potřeba více žen, vyzval Tajani. Jourová by za ženskou obřízku "zabíjela"

Zastoupení žen v politice stále není vysoké. O rovné postavení žen by ale neměly bojovat jen ony, měla by to být i záležitost mužů. Shodli se na tom účastníci setkání, které se u příležitosti Mezinárodního dne žen, který připadá na 8. března, konalo dnes v Evropském parlamentu (EP). Schůzky se zúčastnili europoslanci, poslanci národních parlamentů i komisařka pro spravedlnost Věra Jourová a unijní ministryně zahraničí Federica Mogheriniová.
Oleg Sencov

Sacharovovu cenu obdržel Sencov. Pustí ho Putin z vězení? Tak snadné to nebude

Evropský parlament (EP) dnes udělil Sacharovovu cenu za svobodu myšlení ukrajinskému režisérovi Olehu Sencovovi, který je vězněn v Rusku. Oznámila to nejsilnější parlamentní frakce Evropská lidová strana (ELS), která jej na ocenění navrhla. Předseda EP Antonio Tajani prohlásil, že kritik ruské okupace Krymu Sencov se stal symbolem boje za osvobození politických vězňů v Rusku, jakož i ve zbytku světa. Zároveň opět vyzval k jeho okamžitému propuštění. Mluvčí ruské diplomacie v reakci uvedla, že jde o zpolitizované rozhodnutí.
Brexit, ilustrační foto

Pokrok v jednání o brexitu? Mayová lídrům 27 zemí EU obsahově nenabídla nic nového

Jen asi dvacet minut trvalo podle diplomatů dnešní večerní vystoupení britské premiérky Theresy Mayové, která premiérům a prezidentům ostatních 27 zemí EU nabídla britský pohled na nynější stav rozhovorů o brexitu. Podle šéfa europarlamentu Antonia Tajaniho, který byl jejímu vystoupení přítomen, Mayová nenabídla obsahově nic nového, atmosféra ale prý při jejím vystoupení byla pozitivní.
Antonio Tajani, předseda Evropského parlamentu

Zpěvák Bono jednal v Bruselu: Lidé jsou nervózní z migrace. Navrhl řešení

Evropská unie by měla co nejdříve zahájit spolupráci s africkými státy, která je pro evropské země důležitá nejen kvůli migraci, ale i jako příležitost určovat budoucí podobu světa. Prohlásil to dnes irský zpěvák a aktivista Bono, který o tématu v Bruselu jednal s předsedou Evropského parlamentu Antoniem Tajanim. Šéf EP zdůraznil, že evropské země pracují na vytvoření takzvaného Marshallova plánu pomoci africkým státům.

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 6 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy