Apokalypsa

Apokalypsa

Vědci zjistili, že milovníci katastrofických a postapokalyptických filmů lépe snáší pandemii

Jeden kontakt a smrtelný virus se přenese. V americkém Centru pro kontrolu a prevenci nemocí dochází k mobilizaci všech výzkumníků, kteří mají za úkol zjistit podstatu patogenu, který neustále mutuje a jak postupně narůstá počet mrtvých, lidé se snaží ochránit sebe a své nejbližší. Film Nákaza z roku 2011 jakoby, odrážel tvrdou realitu současného světa. Nicméně vědci tvrdí, že fanoušci apokalyptických filmů jsou lépe připraveni na pandemii covid-19.
Apokalypsa

12 věcí, které s největší pravděpodobností zničí svět

Od pradávna lidstvo fascinovala myšlenka konce světa. Mnohé náboženské systémy představily své verze toho, jak svět zanikne. Badatelé z Global Challenge Foundation a Future of Humanity Institute tvrdí, že mají „první vědecký seznam globálních rizik“, které by „extrémních případech mohly ukončit celý lidský život.“ Server Vox na základě seznamu uvádí 12 možností, jak by mohlo lidstvo zahynout.
Ilustrační foto

Svět po válce: Expert popsal, jak by vypadala Země

Klimatické změny, nukleární apokalypsa, pandemie či vzbouřená umělá inteligence. Hrozeb, kterého mohou dovést lidstvo k vyhynutí, je mnoho. Katastrofický expert Seth Baum ve svém příspěvku pro BBC pokouší naznačit, s jakými problémy by se lidstvo potýkalo, i kdyby přežilo.
Ilustrační foto

Chytré telefony jako nástroj Antikrista? Varování hlavy církve rezonuje v Rusku i USA

Moskevský patriarcha Kirill, vrchní vůdce ruské pravoslavné církve, varoval před používáním chytrých telefonů. Dle něj dláždí cestu pro Antikrista a jeho totální kontrolu nad lidmi. Kirill se stal terčem výsměchu na ruským sociálních sítích, varování před Antikristem je však hluboce zakořeněné v ruské, ale i americké společnosti.
Apokalypsa

Zkáza lidstva? 10 apokalyptických scénářů. Invaze vetřelců je to nejmenší

Jak skončí svět se lidé pokoušeli dopátrat už odnepaměti. Apokalyptické náboženské texty jsou plné fantaskních obrazů hrozivé zkázy uskutečněné nadpřirozenými silami. Nicméně, ani věda není pozadu, co se týče vykreslování neveselé budoucnosti. Toto je deset možných scénářů, jak by svět dle vědců mohl skončit.
Apokalypsa

Janova apokalypsa. Nachází se nejděsivější proroctví o konci světa v Bibli?

Od čtení v Bibli se nedá očekávat příliš mnoho vzrušení, alespoň ne pro všechny ty, kteří si v neděli raději déle pospí, než aby uháněli hned ráno do kostela na mši. Jedna část Nového zákona však stojí za obzvláštní pozornost. Je jím samozřejmě zjevení Janovo, které provokuje k divokým věštbám nejen teology, ale i celou řadu podivínských vizionářů, ezoteriků a okultistů.
Apokalypsa

Hrozí lidstvu apokalypsa? Pomatené vize i reálné hrozby

Komentář - V populární kultuře se dost často objevuje téma apokalypsy, která má nejrůznější podobu. Ať už jde o zombie apokalypsu zpracovanou např. v seriálu, komiksech a hrách The Walking Dead, či Zombieland případně ekologickou katastrofu, jak ji zpracoval film Interstellar a nesmíme zapomínat ani na prapočátek představ o apokalypse, kterou najdeme v Bibli. Čeká nás v dohledné době něco podobného?
Série protiamerických propagandistických plakátů proti USA

Válku mezi USA a KLDR předpovídala už Bible? Spojené státy budou zničené, tvrdí pastor

Washington/Pchjongjang – Scénářů na případnou nukleární válku mezi KLDR a USA vzniklo již hodně, ale teprve tahle předpovídá kompletní zničení jedné z nejsilnějších zemí na světě. Autorem nepříliš pozitivní budoucnosti je pastor Greg Laurie z církve Harvest Christian Fellowship z Kalifornie. Podle něj už samotná Bible předpověděla neslavný konec, stačí jen pozorně sledovat znamení.
sopky

Hurikán versus sopečná erupce. Kdo by vyšel vítězně?

Je vlastně s podivem, že k tomu ještě nedošlo. Nebo o tom alespoň nevíme. Na světě jsou stovky aktivní sopek a dvacet z nich se nachází přímo v Karibiku, tedy oblasti, která je každoročně zasažená hurikánovou sezónou. Vědce tak zajímá, co by se stalo, kdyby se tyhle dva fenomény potkaly? Stane se ještě větší katastrofa? Nebo by se vzájemně nulovaly?
Apokalypsa

Konec světa? Vědci ví, kdy nastane

Pravděpodobnost globální katastrofy je velmi vysoká, varují odborníci ze združení atomových vědců. Ti dokonce vydali studii nazvanou "2,5 minuty do půlnoci", ve které tvrdí, že stojíme na prahu soudného dne. Zatímco jaderné zbraně a klimatické změny jsou považovány za největší hrozby na světě, tak i nečinnost nebo nebezpečná politika, která přivádí lidstvo každý den do nebezpečí válek, by mohly stát za likvidací civilizace.

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy