arabské jaro

Demonstrace v Egyptě. Ilustrační foto

MONITOR: Arabský svět před výbuchem? Region čelí dlouho neřešeným výzvám

Uplynulý týden ukázal, že arabské režimy tvrdě potlačují projevy nesouhlasu, ale již mnohem méně se zajímají o jejich příčiny, konstatuje editorial serveru The Guardian. Prestižní britský deník očekává, že to vytvoří v nadcházejících letech problémy, jelikož právě arabské země se budou těžko vzpamatovávat z koronavirové pandemie.
Nepokoje v Egyptě během arabského jara

Arabský svět v problémech. Region zabředá do neznámých vod, varuje politolog

NÁZOR - Smrt Abú Bakra Bagdádího je skutečné vítězství ve válce proti teroristickým skupinám, připouští Fareed Zakaria v komentáři pro server Washington Post. Známý politolog a komentátor konstatuje, že Islámský stát (IS) je sice jedna z nejkrutějších a nejnebezpečnějších organizací za dlouhou dobu a smrt jejího vůdce ji značně poškodí, ale nedávné protesty od Iráku po Libanon ukazují, že Blízký východ zůstává problematickým regionem.
Demonstrace v Egyptě během arabského jara

Blíží se nové arabské jaro obřích rozměrů? Politolog mluví o rostoucí frustraci

NÁZOR - Série pouličních protestů na Blízkém východě, která před devíti lety začala v Tunisku, převrátila region vzhůru nohama a vešla ve známost jako arabské jaro, připomíná Fareed Zakaria v komentáři pro server Washington Post. Známý politolog a komentátor upozorňuje, že poslední týdny naznačují, jakoby se něco podobného rozvíjelo v celosvětovém měřítku.
Masakr Masakr na náměstí Nebeského klidu

17. listopad není jediný: Tyto studentské revoluce změnily historii

17. listopad je mezinárodně uznávaný den studentstva. Je slaven na památku studentů československých vysokých škol, kteří se vzbouřili proti nacistické okupaci v roce 1939. Byla to jedna z prvních a nikoliv poslední československá studentská revoluce proti tehdejší moci, která je zmiňována jako historický milník i v mezinárodním kontextu. Jaké byly další studentské revoluce, které změnily historii?
V Egyptě vyhlásili počínaje dneškem výjimečný stav

Tikající bomba. Na Blízkém východě hrozí vypuknutí násilnějšího Arabského jara

Káhira/ Tunis/ Teherán/ Rijál/Ammán - Arabské jaro, které započalo roku 2010, otřáslo celým Blízkým východem. Série revolucí, která stála místo některé dlouhodobé vládce, je často hodnocena jako událost, která spíše přispěla k destabilizaci Blízkého východu, než že by pomohla k větší demokratičnosti regionu. Arabské jaro se nicméně může opět opakovat a tentokráte může mnohem více násilné a ničivé.

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 43 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

USA viní Čínu z podpory války proti Ukrajině. Pomáháte obcházet sankce, tvrdí Britové

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Londýn chce podle jeho slov spolupracovat se zeměmi tohoto regionu, aby s tím skoncoval. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy