ArcelorMittal Ostrava

Karel Havlíček

Ostravská huť po změně vlastníka snižuje produkci. Bude se propouštět? Vláda je ve střehu

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) byl v pondělí ujištěn generálním ředitelem ostravské huti, že dočasné snížení výroby oceli není v důsledku změny vlastníka. Na dotaz ČTK to napsal premiér Andrej Babiš (ANO), následně to potvrdil i Havlíček. Do Ostravy v pátek pojede náměstkyně ministra průmyslu Silvana Jirotková, následně i Havlíček. Řízení podniku 1. července převzala skupina Liberty Steel z globálního koncernu GFG Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty.
Průmysl

ArcelorMittal Ostrava má nového vlastníka. Čekají hutě radikální změny?

Ostravské hutě po změně majitele nečekají výrazné změny, výroba by měla pokračovat v současném rozsahu. Shodli se na tom analytici, které dnes oslovila ČTK. Mluvčí huti Barbora Černá Dvořáková dnes uvedla, že skupina ArcelorMittal dokončila její prodej skupině Liberty Steel. Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Štěpánka Filipová řekla, že pro stát je klíčové, aby výroba v Moravskoslezském kraji zůstala zachována.
Ilustrační foto

Prodej ArcelorMittal Ostrava byl dokončen, řízení huti dnes přebírá Liberty

Skupina ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala dokončila prodej ostravské huti. Dnešním dnem přebírá řízení ostravského podniku skupina Liberty Steel z globálního koncernu GFG Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty. ČTK to oznámila mluvčí ostravské huti Barbora Černá Dvořáková.
Průmysl

Pekelná výheň: U pecí ve slezských hutích je 70 stupňů, firmy utratí za nápoje miliony

Pracovníci horkých provozů ve slezských hutích mají v letních vedrech častější přestávky a dostávají takzvané ochranné nápoje. Pracovní režim se zaměstnancům mění ve chvíli, kdy venkovní teplota ve stínu dosáhne 30 stupňů Celsia. V nejteplejších provozech se přijímají opatření i dřív. Například na vysokých pecích při odpichu teplota dosahuje až 70 stupňů. Za nápoje firmy utratí miliony. Uvedly to mluvčí společnosti ArcelorMittal Ostrava (AMO) Barbora Černá Dvořáková a mluvčí Třineckých železáren (TŽ) Petra Macková Jurásková.
Andrej Babiš, premiér ČR a předseda hnutí ANO

Babiš: Stát připravuje memorandum s kupcem Arcelor Mittal Ostrava

Stát by mohl mít zástupce v dozorčí radě ostravské huti ArcelorMittal. Nyní vyjednává s britskou firmou Liberty House, která chce ostravskou huť koupit, memorandum o spolupráci mezi státem, odbory a novým majitelem. Při dnešních interpelacích to řekl premiér Andrej Babiš (ANO) v odpovědi na dotaz poslance svého hnutí Romana Kubíčka.
Ostrava, Nová huť

Ministr Havlíček chce pracovní skupinu pro ArcelorMittal

Stát vytvoří pracovní skupinu pro ocelářství a bude se zabývat změnami ve vlastnictví ocelářské firmy ArcelorMittal Ostrava (AMO). Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) to dnes uvedl na twitteru po jednání s odboráři. Ostravský podnik plánuje koupit britská firma Liberty House, skupina ArcelorMittal ho musí prodat, aby mohla převzít ocelárny v Itálii. Odboráři z AMO mají obavu, že podnik skončí.
Andrej Babiš

Koupě za korunu? Odborníci se sesypali na Babiše

Nápad premiéra Andreje Babiše (ANO), že by stát za korunu koupil ostravské hutě od společnosti ArcelorMittal, je z jeho strany populismem. Shodli se na tom analytici, které dnes oslovila ČTK. Předseda vlády v rozhovoru pro dnešní vydání Hospodářských novin (HN) uvedl, že se zástupci ArcelorMittalu o koupi jedná. Britská firma Liberty House, která plánuje hutě koupit, není podle něj transparentní. Převzetí hutí státem by podle svého dnešního vyjádření pravděpodobně přivítaly odbory.
Andrej Babiš, premiér ČR a předseda hnutí ANO

Osud ArcelorMittal nejistý? Kupec se nejeví úplně důvěryhodně, prohlásil Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes před poslanci uvedl, že kupec ostravské huti ArcelorMittal se nejeví úplně důvěryhodně. Pokud by se huť prodávala samostatně, stát by o ni měl podle ministerského předsedy zájem. Několik evropských oceláren firmy ArcelorMittal včetně ostravské kupuje britská společnost Liberty House. Evropská komise nedávno sdělila, že je vhodným zájemcem a může je převzít. Liberty dnes uvedla, že je maximálně transparentní.
Ilustrační foto

Elektrárna Počerady terčem kritiky. Je největším znečišťovatelem ovzduší v Česku

Hnědouhelná elektrárna Počerady vypustila v roce 2018 do atmosféry nejvíce oxidu uhličitého z českých zdrojů, přes 5,5 milionu tun. Na druhém místě skončila další elektrárna společnosti ČEZ Tušimice II s více než 4,4 milionu tun CO2, třetím největším znečišťovatelem byla elektrárna Chvaletice skupiny Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. O datech ze systému obchodování s emisními povolenkami, které zveřejnila Evropská komise, v dnešní tiskové zprávě informovala ekologická organizace Greenpeace ČR.
Andrej Babiš, premiér ČR a předseda hnutí ANO

Babiš dostal dopis od odborů, huti ArcelorMittal Ostrava prý hrozí zánik

Odboráři, kteří se obávají o osud hutního podniku ArcelorMittal Ostrava (AMO), poslali další dopis premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Žádají ho o pomoc. Pokud se novým majitelem podniku stane britská společnost Liberty House, hrozí podle nich ostravské huti likvidace. ČTK to dnes řekl předseda Základní organizace OS KOVO ArcelorMittal Petr Slanina. Zástupci Liberty už dříve uvedli, že pro AMO chystají prorůstový strategický plán.
Andrej Babiš, premiér ČR

Koupě ArcelorMittal? Liberty House dostane podmínky, transakci hlídá Brusel

Splnění určitých dodatečných podmínek bude asi vyžadovat Evropské komise od britské Liberty House před tím, než potvrdí její nákup ostravských oceláren ArcelorMittal. Po své dnešní schůzce s komisařkou pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerovou to novinářům řekl český premiér Andrej Babiš.
Ostrava

Na převzetí firem ArcelorMittalu jsme finančně připraveni, vzkazuje společnost Liberty House

Společnost Liberty House uvádí, že na převzetí všech závodů včetně ostravské hutě, které kupuje od skupiny ArcelorMittal, je finančně dobře připravena. V Ostravě chce pokračovat v připraveném investičním plánu. Na dotaz ČTK to dnes uvedl ředitel Liberty Steel Jon Bolton. Odborové organizace ArcelorMittalu Ostrava poslaly Evropské komisi námitky proti prodeji podniku firmě Liberty House, protože se domnívají, že by prodej huť trvale a nezvratně poškodil.
Ilustrační foto

Sněmovna podusí Vondráčka kvůli Rusku. Poslanci změnili program schůze

O cestě předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) do Ruska by poslanci měli debatovat ve středu potom, co v prvním čtení projednají vládní návrh státního rozpočtu pro příští rok. V pátek ráno si dolní komora připomene 100. výročí založení samostatného československého státu. Ve středu příštího týdne pak budou poslanci hlasovat o tom, zda vydají Zdeňka Ondráčka k trestnímu stíhání, nebo ne. Poslanci o tom rozhodli dnes při jednání o změnách programu schůze.
Průmysl

Huť ArcelorMittal Ostrava koupí britská společnost, analytici kontrakt vítají

Hutní podnik ArcelorMittal Ostrava (AMO) koupí britská společnost Liberty House. Skupina ArcelorMittal jí prodá i své ocelářské podniky ArcelorMittal Galati v Rumunsku, ArcelorMittal Skopje v Makedonii a ArcelorMittal Piombino v Itálii. ČTK to dnes oznámily mluvčí AMO Barborta Černá Dvořáková a za Liberty Martina Houšková. Hodnotu transakce neuvedly.
Průmysl

Třinecké železárny nechtějí koupit ArcelorMittal Ostrava. Proč?

Ostrava - Společnosti Moravia Steel a Třinecké železárny (TŽ) nepodají závaznou nabídku na koupi ostravské huti ArcelorMittal Ostrava (AMO). Bližší důvody svého rozhodnutí společnost neuvedla. ČTK o tom dnes informovala mluvčí TŽ Petra Macková Jurásková. Skupina ArcelorMittal chce koupit italskou ocelárnu Ilva a prodej ostravské huti je součástí kompenzačního balíčku. Skupina chce slezský podnik prodat do konce roku.
ocel

Americká cla zasáhnou Česko příští rok

Ostrava - Dopad zavedení amerických cel na ocel a hliník se u tuzemských hutních firem projeví až za několik měsíců, nejspíš až příští rok. Američtí odběratelé totiž nejprve budou muset sehnat za dodávky z Evropy náhradu. Vyplývá to z vyjádření ocelářských firem pro ČTK.
Lidé

Poslouchají Zemana? Třinecké železárny chtějí koupit ArcelorMittal

Ostrava - Mezi firmami, které podaly nabídku na koupi ArcelorMittalu Ostrava (AMO), jsou Třinecké železárny (TŽ). ČTK to dnes řekla mluvčí TŽ Petra Macková Jurásková. Skupina ArcelorMittal chce koupit italskou ocelárnu Ilva a prodej ostravské huti je součástí kompenzačního balíčku. Skupina chce slezský podnik prodat do konce roku. Jména ani počty dalších zájemců nejsou známa.

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy