asteroid Ryugu

Sonda Hajabusa 2

Vzorky asteroidu odebrané sondou Hajabusa 2 docestovaly do Japonska. Objasní vznik života?

Vzorky asteroidu Rjuga, které odebrala japonská sonda Hajabusa 2, docestovaly dnes do Japonska. Oznámila to japonská vesmírná agentura JAXA. Japonští vědci v příštích dnech otevřou kapsli za přísně stanovených podmínek, aby materiál nebyl kontaminován, píše agentura AP. Japonští badatelé si od analýzy asteroidu slibují, že pomůže objasnit vývoj Sluneční soustavy a vznik života na Zemi.
Sonda Hajabusa 2

Sonda Hajabusa 2 odlétá od asteroidu Ryugu, návrat na Zemi lze sledovat online

Japonská sonda Hajabusa 2 po roce a půl odlétá od asteroidu Ryugu a vrací se zpět na Zemi, kam do konce roku 2020 dopraví odebrané vzorky. Aparát dnes úspěšně opustil oběžnou dráhu kolem asteroidu, který je nyní vzdálen od Země přes 252 milionů kilometrů, a do pěti dní se vymaní z jeho gravitačního vlivu.
Sonda Hajabusa 2

Sonda Hajabusa 2 zvládla riskantní manévr, asteroid Ryugu podruhé dobyt

Japonská sonda Hajabusa 2 podruhé úspěšně dosáhla povrchu asteroidu Ryugu, který je aktuálně vzdálen od Země 244 milionů kilometrů. Tentokrát bylo úkolem aparátu odebrat vzorky materiálu, který byl v dubnu vyvržen při vytváření umělého kráteru. O dnešním úspěchu mise na twitteru informovala japonská kosmická agentura JAXA. Vědci věří, že sonda dnes i při prvním sestupu v únoru získala vzorky, které později dopraví na Zemi.
Sonda Hajabusa 2

Unikátní VIDEO přímo z asteroidu: Sonda Hajabusa 2 odebrala vzorky

Japonská kosmická agentura JAXA zveřejnila videozáběr momentu, ve kterém se odběrová hubice sondy Hajabusa 2 úspěšně dotkla povrchu asteroidu Ryugu. Hajabusa 2 náročný manévr provedla na konci února a v nadcházejících měsících provede ještě dvě taková přiblížení s cílem získat vzorky, které budou následně dopraveny na Zemi, kde jsou očekávány v roce 2020.
Sonda Hajabusa 2

Sonda Hajabusa 2 odebrala vzorky z asteroidu, musela ho "ostřelovat"

Japonská kosmická sonda Hajabusa 2 dnes úspěšně přistála na asteroidu Ryugu vzdáleném asi 340 milionů kilometrů od Země. Na svém webu to oznámila japonská kosmická agentura JAXA. Aparát přistál na předem vybrané plošině o průměru šesti metrů a z povrchu planetky odebral pomocí sací hubice vzorky. Pak opět odstartoval a vydal se zpět na dráhu kolem asteroidu, kde bude obíhat do konce roku.
Sonda Hajabusa 2

Sonda Hajabusa 2 se přibližuje k asteroidu, čeká ji složitý manévr

Japonská sonda Hajabusa 2 se dnes začala přibližovat k asteroidu Ryugu, z jehož povrchu v noci na pátek odebere pomocí sací hubice vzorky. Na twitteru to oznámila japonská kosmická agentura JAXA. Se sběrem vzorků chtěla agentura začít už loni v říjnu, nakonec ale složitý manévr odložila, aby mohla důkladněji vybrat místo kontaktu s povrchem. Vědci tehdy uvedli, že je skalnatý povrch překvapil, neboť očekávali jinou podobu povrchu.
Asteroid

Na asteroid byl vypuštěn robot Mascot. Má odhalit tajemství sluneční soustavy

Japonská sonda Hajabusa 2 vyslala na asteroid Ryugu německo-francouzské pozorovací zařízení, které má na povrchu sbírat a vysílat data mimo jiné o teplotě a nerostném složení. Informovala o tom dnes agentura AP s tím, že aparát na asteroidu bezpečně přistál. Vysazení přístroje na povrch vesmírného tělesa je dalším krokem v projektu, jehož cílem je hledat stopy po původu sluneční soustavy.
Ilustrační foto

Měkké přistání na asteroidu potvrzeno. Roboti odeslali na Zemi fotografie

Tokio - Dvojice robotických aparátů, kterou v pátek vypustila na asteroid Ryugu japonská sonda Hajabusa 2, úspěšně přistála. Dnes to potvrdila japonská vesmírná agentura JAXA, která již v pátek na základě telemetrických dat hovořila o přistání optimisticky. Potvrzení úspěchu včetně fotografií odeslaných roboty ale získala JAXA až dnes.
Ilustrační foto

Sonda vypustila na asteroid Ryugu dva roboty. Pohybují se dost nezvykle

Tokio - Japonská sonda Hajabusa 2 dnes u asteroidu Ryugu vzdáleného od Země zhruba 280 milionů kilometrů úspěšně vypustila dvojici robotických aparátů, které podle telemetrických dat dosedly na povrch. Japonská vesmírná agentura JAXA na tiskové konferenci uvedla, že úspěšné přistání zatím pouze předpokládá, neboť čeká na potvrzující informace, které bude mít v sobotu. JAXA plánuje, že sonda se s odebranými vzorky z asteroidu vrátí zpět na Zemi do konce roku 2020.

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kupka s Početím je novým rekordmanem českých aukčních síní

Česko má nový nejdražší vydražený obraz v dějinách země. Olejomalba Františka Kupky nazvaná Conception/Danae (Početí) se v neděli v Praze prodala za 115 milionů korun. S aukční přirážkou dosáhne finální cena částky 126,5 milionu korun.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy