Avigdor Lieberman (Izrael)

Benny Ganc

V Izraeli budou letos už třetí volby? Ganc informoval o neúspěšném jednání

Šéf centristického uskupení Modrá a bílá Benny Ganc informoval izraelského prezidenta, že se mu nepodařilo sestavit novou vládu. Kabinet se předtím nepodařilo sestavit ani jeho rivalovi, stávajícímu premiérovi Benjaminu Netanjahuovi. Židovský stát tak pravděpodobně čekají už třetí volby za poslední rok, informovala izraelská média.
Reuven Rivlin

Izraelský prezident Rivlin dokončil povolební konzultace, patová situace trvá

Izraelský prezident Reuven Rivlin dnes dokončil konzultace se zástupci politických stran, které se dostaly minulý týden ve volbách do parlamentu. Na večer podle médií svolal prezident společné setkání s vůdci nejsilnějších parlamentních formací - s dosluhujícím premiérem Benjaminem Netanjahuem, který vede stranu Likud, a Bennym Gancem, který stojí v čele uskupení Modrá a bílá. Ani jeden z nich nedokázal zatím získat dostatek spojenců pro sestavení většinové koaliční vlády.
Benjamin Netanjahu

Budoucí izraelská vláda? Prezident Rivlin vyzval k vytvoření široké koalice

Izraelský prezident Reuven Rivlin chce, aby příští vláda v zemi byla stabilní a tvořil ji jak Likud dosavadního premiéra Benjamina Netanjahua, tak centristické uskupení Modrá a bílá Bennyho Gance. Rivlin, který dnes zahájil konzultace o budoucím kabinetu, to prohlásil při setkání se zástupci uskupení Modrá a bílá, informoval list The Jerusalem Post. Gance mezitím podpořila Sjednocená arabská kandidátka, která ve volbách skončila třetí.
Benjamin Netanjahu

Pád Netanjahua? Po sečtení většiny hlasů v izraelských volbách stále vede Ganc

Po sečtení téměř 95 procent hlasů odevzdaných v úterních izraelských předčasných volbách centristická Modrá a bílá někdejšího náčelníka generálního štábu izraelské armády Bennyho Gance získala ve 120členném izraelském parlamentu 33 křesel, zatímco pravicový Likud premiéra Benjamina Netanjahua o mandát méně. Informovala o tom dnes agentura AP.
Ulice Tel Avivu

Volby v Izraeli: Zemi hrozí pat, pozornost se obrací na Liebermana

Centristická koalice Modrá a bílá někdejšího náčelníka generálního štábu izraelské armády Bennyho Gance v úterních izraelských parlamentních volbách získala 32 křesel, pravicový Likud premiéra Benjamina Netanjahua 31 mandátů. S odvoláním na údaje zveřejněné volební komisí po sečtení 89,8 procenta hlasů o tom informoval izraelský list The Times of Israel. Izrael tak zřejmě čekají náročná koaliční vyjednávání.
Benny Ganc

Povolební pat v Izraeli: Ganc chce vládu národní jednoty, Netanjahu sionistický kabinet

Centrista Benny Ganc, hlavní soupeř premiéra Benjamina Netanjahua v úterních parlamentních volbách v Izraeli, v noci na dnešek prohlásil, že bude usilovat o širokou vládu národní jednoty. Vyjádřil radost nad volebním výsledkem své koalice Modrá a bílá, ale podle agentury Reuters se neprohlásil vítězem. Netanjahu v proslovu ke svým spolustraníkům z konzervativního Likudu řekl, že bude usilovat o vytvoření silné "sionistické" vlády bez účasti arabských stran.
Izrael

Izrael volí nový parlament: Účast je zatím vyšší než v dubnu

Účast v dnešních předčasných parlamentních volbách v Izraeli je podle volební komise zatím vyšší než při těch posledních v dubnu. Hlasovali už lídři obou favorizovaných stran, šéf pravicového Likudu premiér Benjamin Netanjahu i lídr centristické koalice Modrá a bílá, někdejší náčelník generálního štábu izraelské armády Benny Ganc. Informovala o tom agentura AP.
Izrael, ilustrační foto

Izraelci jdou letos podruhé k volbám, výsledek je nejistý

V Izraeli se dnes podruhé v letošním roce uskuteční předčasné volby. Zda se jejich výsledek bude zásadně lišit od těch dubnových, po kterých se premiérovi Benjaminu Netanjahuovi nepodařilo sestavit vládní koalici, však vůbec není jisté. Izrael ve své historii nikdy neměl jednobarevnou vládu a otázky náboženství, etnické příslušnosti a politické ideologie nadále komplikují vznik pevné vládní koalice.
Ulice Tel Avivu

Šéf izraelských nacionalistů čelí enormnímu tlaku na vstup do Netanjahuovy vlády

Šéf nacionalistické sekulární strany Izrael je náš domov Avigdor Lieberman na facebooku oznámil, že čelí nevídanému tlaku, aby se vzdal svých politických požadavků a vstoupil do koaliční vlády s premiérem Benjaminem Netanjahuem. Předseda vlády má dnes poslední den, aby vytvořil vládu, v opačném případě hrozí rozpuštění parlamentu a vypsání předčasných voleb.
Benjamin Netanjahu

Netanjahu a Bennett se nedohodli, Izrael podle tisku čekají volby

Izraelská pravicová strana Židovský domov Naftaliho Bennetta ohlásila odchod z vládní koalice, pohrozila svržením vlády a vynucením předčasných parlamentních voleb. S odvoláním na vysoce postaveného člena této strany to oznámil list The Times of Israel. Bennett dnes jednal s premiérem Benjaminem Netanjahuem o budoucnosti vlády. Podpoří ji jenom za předpokladu, že získá křeslo ministra obrany uvolněné po středeční demisi Avigdora Liebermana.
Izrael

Izraelský ministr obrany Lieberman rezignoval, hrozí rozpad vládní koalice

Izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman dnes podal demisi, učinil tak po neshodách uvnitř vlády ohledně postupu proti radikálnímu hnutí Hamás v palestinském Pásmu Gazy. Informují o tom místní média. Lieberman, který zastává tvrdší postup vůči Hamásu, vyzval k co nejrychlejšímu uspořádání voleb. Opozice v reakci na to vyzvala premiéra Benjamina Netanjahua k rezignaci. Liebermanova strana vystoupila z vládní koalice a další strana tím pohrozila, pokud nezíská rezort obrany.

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 2 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putin se i týden po útoku odmítá setkat s rodinami obětí střelby

Vypadá to, že ruský prezident Vladimir Putin nemá v úmyslu setkat se s rodinami obětí nedávného teroristického útoku na předměstí Moskvy, při kterém přišlo o život 143 lidí. Kreml ve čtvrtek nejevil žádné náznaky ohledně takového setkání.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy